Recenzie „Nu voi mai vedea lumea niciodată”, de Ahmet Altan

by | Dec 19, 2020 | Beletristică, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA NU VOI MAI VEDEA LUMEA NICIODATĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Nu voi mai vedea lumea niciodată este titlul unei cărți de memorii ale unui scriitor și jurnalist contemporan turc închis din motive politice. Este vorba despre Ahmet Altan, autor a zece romane și opt cărți de eseuri și jurnalist apreciat. A fost judecat de peste 100 de ori din considerente politice. În 2016 a fost condamnat la închisoare pe viață pentru că ar fi transmis mesaje subliminale în perioada în care lovitura de stat din Turcia a eșuat.

Ceea ce impresionează prima dată la această carte este că textele care o formează, un fel de eseuri, au fost scrise chiar în închisoare. Ele au fost luate prin secret de la autor pentru a putea fi publicate și, deși au apărut în toată lumea, în Turcia sunt în continuare interzise.

Volumul cuprinde 19 capitole despre ideile și emoțiile scriitorului închis, având numeroase referințe culturale și reflecții despre literatură, artă și religie. Altan este conștient că, fiind condamnat la închisoare pentru tot restul vieții sale, nu va mai vedea lumea niciodată și lasă, de dincolo de gratii, un testament impresionant despre ce înseamnă să fii scriitor, despre cum e să fii condamnat, despre corupția justiției și a politicului și despre cum se manifestă oamenii în cele mai dificile situații. De asemenea, relatează cu lux de amănunțe cum a fost arestat, percheziția care i s-a făcut, vizitele la doctor în calitate de inculpat, cum a avut loc procesul (pe mine personal m-a revoltat atitudinea judecătorilor incredibil de nepăsători). Mai mult, analizează oamenii și le descrie comportamentele, închisoare scoțând la iveală multe trăsături de caracter poate până atunci ascunse.

Altan scrie, trebuie menționat, pentru că scrisul și imaginația sunt singurele lui refugii, singurele lui călătorii în acea celulă sobră. Dacă atunci când era copil scrisul era o minunată evaziune din cotidian, acum a ajuns singura cale de supraviețuire în mijlocul calvarului.

Ceea ce este extraordinar însă la această carte e surprinzătorul ton optimist pe care autorul și-l păstrează pe tot parcursul textelor. Nu se lamentează de nedreptățile suferite, de condițiile grele, ci găsește un sens în suferința sa și, implicit, ajută cititorul să găsească un sens în suferința lui, căci fiecare dintre noi are o suferință, deși, evident, poate nu e comparabilă cu suferința închisorii. De aceea, deși este bazată pe o experiență oribilă, această carte de eseuri scrise în închisoare sunt un adevărat manual de supraviețuire în situații limită, o încurajare în suferință care vine tocmai de la cel care are mai multă nevoie de ea. Cred că e impresionant să poți fi în închisoare și, cu toate acestea, tu să fii cel care-i încurajează pe cei care trăiesc liberi.

Nu voi mai vedea lumea niciodată e o carte despre suferință care, paradoxal, îți transmite optimism. Și, evident, e mult mai mult decât atât, trecând ușor printr-o varietate de idei despre cele mai diverse subiecte: sensul suferinței, artă, știință, religie, justiție, nedreptate, politic.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții NU VOI MAI VEDEA LUMEA NICIODATĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Ahmet Altan sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA NU VOI MAI VEDEA LUMEA NICIODATĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Nu Voi Mai Vedea Lumea Niciodată
Autor: Ahmet Altan
An apariție : 2019
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 19.12.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Am citit câteva recenzii la cărțile lui Llosa prin online și m-am întărâtat nițel. Mi-a fost frică de o dezamăgire când am început Sărbătoarea Țapului, dar n-a fost cazul. Scrie în forță Llosa, scrie trivial și vulgar, e brutal și misogin, sfâșie inima, își bate joc...

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

0 0 vote
Article Rating
Robert Grigore Manea este redactor Booknation.ro de 372 zile și a scris până acum 18 articole. Se află pe poziția 17 din 25 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments