Recenzie „O viață de judecător.” de Ion Turcu

de | iul. 27, 2017 | Biografii, Cultură Generală, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA O VIAȚĂ DE JUDECĂTOR. ARE REDUCERE PE:

           O viață de judecător. The life of a judge.  Când am auzit pentru prima dată titlul acestei cărți, am avut impresia- eronată, aflam eu mai târziu- că este un manual despre cum să fii judecător. În speță, ar fi doar o carte pentru cineva cu o specializare în domeniu.  Ce-i drept, am lăsat-o ceva vreme pe noptiera din camera mea, întrebându-mă dacă voi ajunge îndeajuns de curioasă  măcar să o răsfoiesc.

         Constrânsă cumva de anumite, să le spun, evenimente sau de mai bine-cunoscutele Iar am proiect de făcut la facultate! /Nu am niciun chef!, am ajuns să deschid și această carte.  Rezultatul? Nu am mai putut-o lăsa din mână până când nu am terminat-o! Și nu, autorul- Ion Turcu– reputat profesor de drept de la Cluj, magistrat de mai bine de 40 de ani și, de 10 ani avocat , nu a dat cu superglue pe carte!( Deși ar fi un sfat bun, poate ar merge cu anumite cărți mai puțin interesante, cel puțin la prima vedere!).

          Cu greu e să începi. Nu știi unde vei ajunge, nu știi cât va continua[…] nu știi cine va citi, nu știi cine va comenta. Pe scurt, te afli în fața unei mări de neștiute și, totuși, nu poți ține în tine.

              Cu un simț al umorului bine definit, Ion Turcu rememorează unele dintre amintirile de preț din viața de student sau de profesionist în domeniu, atribuindu-le titluri precum Porcăria miracolelor, Debut penibil, Una caldă una rece,  După cârciumă la o cină dubioasă, Succesul provocat de îmbrâncire etc.

Dacă îți place recenzia cărții O VIAȚĂ DE JUDECĂTOR., atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Ion Turcu

              Una dintre întâmplările care mi-a atras atenția a fost cea în care, pe un coridor la parter se formase un grup de studenți care dezbăteau o problemă de interpretare a unui text scris cu cretă pe o ușă: AVE CEZAR VAVAN( cu al treilea cuvânt aveau o problemă). În toiul disputei științifice, apare responsabila cu curățenia, care le spune studenților: mereți și nu rupeți ușa că am scris clar că A VECE ZARVA VAN ( veceul este închis).

             Ca un bonus, după fiecare povestire a profesorului, există și traducerea în limba engleză a textelor, pentru a putea învăța, totodată și cuvinte noi într-o limbă străină.

            Ion Turcu abordează și evidențiază la începutul capitolului intitulat sugestiv Succesul provocat de îmbrâncire, un sfat de viață prețios, respectiv că, atunci când ai căzut în apă, trebuie să înoți până la mal. La această concluzie a ajuns, după ce, așa cum și precizează, toate realizările mele din domeniul științelor juridice s-au datorat îmbrâncirii de către alte persoane.

             Așadar, Hai să o luăm bărbătește. Să ne asumăm răspunderea pentru tot ce s-a întâmplat[…]. Și totuși, nu putem renunța la ideea  de a scrie, nu numai pentru a ne descărca, ci și pentru a supraviețui propriei noastre sorți. Frumos spus, nu-i așa?

 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA O VIAȚĂ DE JUDECĂTOR. CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: O VIAȚĂ DE JUDECĂTOR.
Autor: Ion Turcu
An apariție : 2016
Editura: HAMANGIU
Nr. Pagini: 234
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1756

Alte recenzii de la Ion Turcu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Doamna Harris cucerește New Yorkul” de Paul Gallico

Recenzie ”Doamna Harris cucerește New Yorkul” de Paul Gallico

            După cum v-am mai povestit, Doamna Harris este văduvă de douăzeci de ani, fără urmași; a avut o căsnicie trainică și liniștită, și-a iubit și respectat bărbatul și a fost la rândul ei iubită, dar la moartea acestuia s-a trezit că din pensia de văduvă nu-și...

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

0 0 votes
Article Rating
Adriana Alexandra este redactor Booknation.ro de 1961 zile și a scris până acum 147 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adriana Alexandra aici.
Dacă nu v-am plictisit încă, aruncați un ochi și pe aici 🙂 --->http://blog.avocatoo.ro/sfaturi-de-la-un-tratat-de-drept-anonim/
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments