Recenzie „O zi din viața lui Ivan Denisovici” de Aleksandr Soljenițîn

by | May 26, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA O ZI DIN VIAȚA LUI IVAN DENISOVICI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Am încercat să o citesc în română, dar mi-am dat seama ca limba lui Soljenițîn este doar rusa, limba lui este mai amplă și comprehensivă dacă o simți în acea în care a suferit el. Am trecut la rusă pentru prezență și a înțelege pe deplin greutatea descrierii acțiunii.

Gulagul rusesc nu este o tema atât de populară cum este cea a Holocaustului, ai mai mult noroc să auzi despre lagărele naziste decât despre exterminarea propriului popor în gulagurile staliniste, un tabu și astăzi resimțit în care, încă se slăvește conducerea serenă a Imperiului bolșevic.
Soljenițîn este “nesimțitul” care a luat penița în mână și a scris despre “viața” celor “norocoși”. Romancierul rus care a făcut cunoscută lumii istoria celor flămânzi și neîndreptățiți, reușind să publice lucrările sale în pofida piedicilor și a cenzurii.

O zi din viața lui Ivan Denisovici este mai mult o introducere în lumea gulagului, o scurtă istorie, cum el arată și orânduielile zilnice ale deținuților. O zi în care, cititorul reușește să parcurgă, pas cu pas, o mică „victorie”, în care Ivan Denisovici reușește să supraviețuiască încercărilor, a frigului cumplit, umezeală, lipsa unei alimentații normale. Printre rânduri, dacă sunteți atenți, reușiți să auziți cum scrâșnesc dinții de durere ale vocilor care tac. Sunt cei care îl urmăresc pe eroul nostru, ceilalți membri ai „familiei” din gulag, care au același statut, dar n-au replici în carte. Doar ofițerii, Ivan, doctorul, ei au dreptul la cuvinte în acele 24 de ore pe care le avem la dispoziție, ele trebuie să reușească să ne redea atmosfera unui spațiu care s-a oprit în timp, aici nu există dezvoltare sau viitor, doar sfârșit.

Recunosc, scrisul lui Soljenițîn nu este pe gustul meu, sentimentele descrise mai sus le-am stors din imaginația mea, autorul este scump la detalii, iar unele cunoștințe din istorie și câteva filme au reușit să completeze lipsurile din carte. Poate autorul a considerat că a fost destul de explicit, mie stilul laconic nu-mi priește mereu.
Nota vine o dată cu lipsa de substrat, prea puțin, eu am râvnit la ceva mai mult, poate am avut așteptări mai mari “не ёкнула” – “nu m-a atins”. Am și Iubește Revoluția! scrisă de același autor, și rămân doar cu speranța că…

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții O ZI DIN VIAȚA LUI IVAN DENISOVICI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Aleksandr Soljenițîn sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA O ZI DIN VIAȚA LUI IVAN DENISOVICI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: O Zi Din Viața Lui Ivan Denisovici
Autor: Aleksandr Soljenițîn
An apariție : 2020
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 168
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 26.05.2021
Nota recenzorului: 6

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 100 zile și a scris până acum 46 articole. Se află pe poziția 14 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments