Recenzie “Oathbringer – Arhiva luminii de furtuna #3” de Brandon Sanderson

by | Jul 17, 2020 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy

🔥 CARTEA OATHBRINGER - ARHIVA LUMINII DE FURTUNA #3 ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Seria asta mi-a răsturnat teoria ca ASOIAF ar fi cea mai complexă scriere de ficțiune. E colosal ce a realizat Sanderson, mi-e greu să-mi imaginez că cineva ar reuși să o ecranizeze cu succes. Recenzia pentru primele două volume o găsiți aici.

Nu cred am reușit să înțeleg toate implicațiile, nu cred că am reușit să fac toate conexiunile. Sunt sigura la o recitire avea o altă perspectivă de a privi această lume, deoarece avea deja noțiunile de bază. Sunt sigura legi altfel lucrurile și sunt multe laturi care mi-au scapăt deoarece nu înțelegeam foarte bine universul și cum funcționează.

Oathbringer m-a copleșit. Poate pentru că merge și pe trecutul personajului meu favorit. Poate și pentru că mi-l desființează, mi-l face bucăți, îl reduce la statut de nemernic și bestie pentru a face înțeleg cât este de fapt de puternic și de cât de jos s-a ridicat. Sunt sigură mulți au fost dezamăgiți de faptele tânărului Dalinar. Eu nu. I-am simțit cruzimea și remușcările, vina și regretul ascunse bine încă de la prima parte din serie. Și era întradevăr un monstru, dar tocmai de aceea schimbarea e incredibilă și de admirat. Nu-i caut scuze, nu există scuze pentru faptele lui, dar oamenii nu-s niciodată perfecți, ci sortiți greșelii. Și important e cum s-a redresat și drumul pe care a ales meargă odată ce și-a conștientizat eșecurile. Rămâne personajul meu de suflet din serie.

Sunt multe lucruri care se clarifică în Oathbringer, dar și altele care rămân încă la stadiu de frustrare și care încă ne testează răbdarea. Înțelegi mai bine ce sunt Cavalerii Radianți și Heralzii, afli chiar și ce i-a determinat și rupă jurămintele și abandoneze lupta. Lumea nu este simplificată și nici explicată mai bine. Din contră, se complică, se lărgește și apar noi legături mult mai complexe, dezvăluiri care surprind și explică mai bine motivele din spatele acțiunilor unor personaje. Avem parte de două reveniri spectaculoase și neașteptate. Două personaje controversate și puternice care decid decisiv soarta bătăliei. Avem parte și de o nuntă chiar dacă nu primim invitație și meniu la ea.

Războiul bate la ușă. Dalinar ar fi trebuit să aibă deja Cavalerii Radianți în jurul lui, antrenați și determinați, ar fi trebuit să beneficieze de ajutorul Heralzilor, în schimb este singur, cu o mână de Radianți nepregătiți și cu o amenințare cu nouă umbre ce-i tulbură viziunile. Atotputernicul este mort, iar alianțele nu stau în picioare. Ceilalți nu au încredere în el, îl suspectează că vrea să-i cucerească, protecția pe care le-o promite îi sperie. Nu găsește modalitatea de a-i convinge că trebuie să se unească pentru a ține piept Pustiitorilor și Furtunii Eterne. Este un război pentru un teritoriu. Între primii locuitori și cei care i-au izgonit. Este repetarea răsturnată a unei încleștări demult trecute. Unii se trezesc, își regăsesc identitatea și rădăcinile și ies din starea de nepăsare, iar alții se rătăcesc, își pierd credința și sunt înșelați de Nefăcuți. Tărâmurile acestui univers se întrepătrund și ajungem în toate alături de eroii poveștii. Și le înțelegem mai bine conexiunea și modul în care interferează. Odium, zeul ce urmărește distrugerea, și sprenii lui mutanti sunt mult mai prezenți în poveste.

Dalinar își stabilește cartierul general în orașul-turn Urithiru de unde încearcă să ia legătura cu celelalte nouă orașe unde există Porți ale Jurământului pentru a crea alianțe și a-i convinge să deschidă aceste portaluri. Armatele Pustiitorilor asediază și ocupă orașe, amenințând cu distrugerea. Omenirea e la un pas de dispariție. Spre sfârșit, ritmul este nebun, iar soluțiile salvatoare par a se fi epuizat. Toți par condamnați la moarte. Nimic nu mai poate interveni în favoarea lor. Dar, Sanderson mai are câțiva ași în mânecă și îi scoate la momentul potrivit. Cred că nu mai e nevoie să vă spun cât de tare îmi doresc continuarea.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții OATHBRINGER - ARHIVA LUMINII DE FURTUNA #3?

Vezi toată lista de cărți scrise de Brandon Sanderson sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA OATHBRINGER - ARHIVA LUMINII DE FURTUNA #3 CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Oathbringer - Arhiva Luminii De Furtuna #3
Autor: Brandon Sanderson
An apariție : 2017
Editura: -
Nr. Pagini: 1243
Limba: Engleza
Gen Literar: Fantasy
Publicată la 17.07.2020
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

5 3 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 736 zile și a scris până acum 132 articole. Se află pe poziția 5 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments