Recenzie „Omul fără vise” de Mihai Zota

de | nov. 6, 2022 | Jurnale, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA OMUL FĂRĂ VISE ARE REDUCERE PE:

Menirea unui gânditor în aceste vremuri este să ne ofere niște repere, niște idei de la care să ne antrenăm reziliența într-o lume în care suntem ușor de condamnat și de blamat. Prin urmare, marea dificultate a condiției celui care decide să-și facă vizibile gândurile este că trebuie să-și asume o parte din reticența publicului. Dar oare nu această chestiune face cu adevărat diferența?

Mihai Zota în „Omul fără vise” își aranjează metodic ideile, gândurile, opiniile, meditațiile. Abordează subiecte și teme care nu sunt neapărat confortabile cititorului, dar o face printr-o sumă de fraze pe care am putea foarte bine să ni le gravăm în spirit și în inimi.

„Pe zi ce trece, devin un lemn, mai specialist, mai lustruit de ciopliturile de sânge cald și de lacrimi. Numai transpirație și lacrimi”. Prin astfel de paradigme adunate în fraze concise, naratorul nostru pare să ne poarte prin trăirile propriului destin, un loc în care durerea se distilează cu resemnare, patriotismul cu curățenie, iar amintirea cu penitența.

Dacă îți place recenzia cărții OMUL FĂRĂ VISE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Mihai Zota

„Mă răniți cu banii voștri” ne aruncă în față, fără echivoc, autorul, amintindu-ne de efemera noastră condiție de avar. „Mi-e teamă că vor veni oameni care nu ne cunosc , și care se așteaptă să începem războiul mâine dimineață” – o premoniție pe care Mihai Zota o lansează cu precizie în viitor, de parcă ar fi un oracol înarmat cu o pană fină.

Trebuie să recunosc că această culegere de gânduri și idei m-a luat prin surprindere. Inițial credeam că e doar un experiment literar de a imita anumite tradiții scripturale, precum e cea a ducerii unui jurnal, dar, în virtutea sincerității acestor idei, tind să cred că am avut ocazia să citesc ceea ce se poate numi o carte mare. Și nu, nu este despre pretenții literare îmbrăcate în coperți cu titlu de „bestseller”, ci mai degrabă despre sinceritatea umană, dezarmantă a unui om care a rămas fără vise, dar căruia i-a rămas încă o fărâmă de verticalitate.

Tranșante, reci, echidistante sau încărcate de furie, dezlânate uneori sau ordonate alteori, haotice sau ordonate – ideile lui Mihai Zota sunt înainte de toate o spovedanie automutilantă: „Lumea crede că sunt obișnuit, dar eu, pe ascuns, dau condamnări”. Sau „Am găsit eu o cale de bucurie și încerc să merg pe ea: plânsul.

Ce mi-a plăcut în mod deosebit este faptul că autorul nu și-a amestecat stilul, nu a împrumutat nimic din disonanțe pline de patos ale altor autori, ci a mers pe o formulă care pare să fie oarecum inspirată din stilul lui Cioran, un amestec de tristețe și de reflecție asupra a tot ce este efemer și incontrolabil de către natura noastră precoce și superficială.

„Omul fără vise” este, înclin să cred, o carte care ar putea să ne aranjeze o parte din gânduri, ar putea să ne provoace angoase sau să le domolească, ar putea să ne facă să apelăm la amintiri de dragul unei asumări personale.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA OMUL FĂRĂ VISE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: OMUL FĂRĂ VISE
Autor: Mihai Zota
An apariție : 2022
Editura: LETRAS
Nr. Pagini: 215
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 3065

Alte recenzii de la Mihai Zota:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Decizii scandaloase” de Nova Riley

Recenzie „Decizii scandaloase” de Nova Riley

Nu mai citisem de mult ceva scris de un autor român. Și iată că pe la sfârșitul anului 2022, în decembrie, s-a ivit ocazia să o fac. "Decizii scandaloase" este un historical romance scris de Nova Riley E de fapt vorba de o scriitoare al cărei pseudonim este Nova Riley...

Recenzie „Poștașul sună întotdeauna de două ori” de James Cain

Recenzie „Poștașul sună întotdeauna de două ori” de James Cain

"Poștașul sună întotdeauna de două ori" este prima carte pe care o citesc de la James Cain. Este probabil totodată și cea mai cunoscută carte a sa, care a avut parte de succes nu numai pe plan literar, dar a și fost ecranizată, fiind la fel de iubită în această formă....

5 1 vote
Article Rating
Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 2341 zile și a scris până acum 114 articole. Se află pe poziția 9 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments