Recenzie „Opere complete” de Mihail Grămescu

Autor: Mihail Grămescu
An apariție : 2015
Editura: Tracus Arte
Nr. Pagini: 566
Acordă o notă cărții:
 

opere complete mihail gramescu goodread.ro

Primul volum de Opere complete ale lui Mihail Grămescu a fost publicat în 2015, punând la dispoziţia cititorilor cele două apariţii editoriale (Moara de apă şi Săritorii în gol), la care  sunt inserate mai multe texte antologice.

Deşi a debutat ca poet în 1967, rara sensibilitate i-a deschis un drum important pentru literatura română ca prozator şi publicist.

Astfel, în 1981, publică volumul Aporisticon, creat sub egida genului fantastic, ce îi marchează cariera. Acest fapt îi face cunoscut şi stilul inconfundabil, demiurgic, care se resimte în întreaga sa creaţie.

Sub cunoscuta cenzură comunistă, multe texte scrise înainte de 1989 au fost publicate abia în 1994, scoase din contextul politicilor, însumând douăzeci şi cinci din cele mai bune proze ale autorului.

Abordând proza realistă, Mihail Grămescu a reuşit să declanşeze nu numai apetitul cititorilor tineri, ci şi a criticii serioase, numindu-l unul dintre cei mai reprezentativi tineri scriitori europeni.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Mihail Grămescu.

Fiind un narator uniscient, acesta devine una cu personajul, relatându-i viaţa de la o vârstă fragedă, trecând prin perioade grele, de la prima dragoste pentru colega de bancă care capătă sentimente pentru tatăl său, despărţirea mamei de el, moartea bunicii, până la acel moment când se trezeşte la etatea maturităţii.

Felul în care este constituit romanul nu urmăreşte un fir cronologic, prezentând, pe rând, mai multe aşa-zise episoade, cele mai multe memorabile, antrenate de un ritm jucăuş şi uşor ironic la adresa păţaniilor, dar, totodată, sincere.

Complexitatea lecturii este dată şi de îmbinarea tipologiilor compoziţionale, autorul preferând să alterneze natura psihologică, lăuntrică, cu creaţia în sine, tinzând spre sublim.

O remarcabilă putere de observaţie este denotată şi în pasajele descriptive, alături de un spirit fin de ironist în care se află totuşi, un sâmbure de inedit, creând un stil inimitabil.

Opere complete va cuprinde în cel puţin şase volume toate scrierile editate ale autorului, permiţând judecata de valoare a personalităţii şi a operei lui Mihail Grămescu.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 iubitori de carte s-au alăturat Tribului Booknation.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)