Recenzie ”Ora nevăzută” de Alice Hoffman

de | nov. 15, 2023 | Dragoste, Fantezie, Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți, Romantism

O carte despre o altă carte. O carte care-ți dă senzația că citești două romane. Un el și o ea. Născuți în epoci diferite, dar legați de o poveste: unul a scris-o, celălalt a trăit-o. Ora nevăzută este o poveste de dragoste ce rupe barierele timpului și ale diferențelor sociale. Este o poveste de dragoste imposibilă, dar chiar în acest lucru constă toată frumusețea și emoția pe care o transmite. Cunoști finalul, nu poate fi schimbat, dar de multe ori uităm cât de mult contează călătoria, uităm să ne bucurăm de ea, concentrați pe obiectivul final. Este o poveste despre maturizare și libertate de exprimare, de gândire, de trăire și de simțire. Este despre habotnicie și ipocrizie, o formulă care a făcut mult rău de-a lungul timpului, în special sexului slab. Este despre femei obligate, umilite, acuzate pe nedrept. Este despre conștientizarea greșelilor altora și despre a lua atitudine pentru propria fericire. Este despre fete rebele și nesupuse, catalogate ca fiind vrăjitoare.  Este despre a-ți învinge teama și despre dreptul fiecăruia de a visa (chiar și la imposibil). Este despre emblema rușinii pe care multe femei agresate au fost nevoite să o prindă în piept și să trăiască toată viața purtându-i povara.

Ivy provine dintr-o familie înstărită, este cititoare pasionată și are visuri mari pentru viitor, dar toate planurile îi sunt spulberate de o sarcină neplanificată. Tatăl copilului rupe relația cu ea, iar părinții plănuiesc să-i dea copilul spre adopție. Ivy decide să-și ia viața în propriile mâini, să păstreze copilul și să încerce să se descurce singură. Abandonează vechea viață și intră într-o comunitate religioasă unde inițial se simte acceptată, sprijinită, înțeleasă și iubită. Dar de-a lungul anilor realizează că totul este doar o fațadă frumos colorată care ascunde o sectă manipulatoare al cărei lider este un lup îmbrăcat în blană de oaie. Este deja prea târziu pentru Ivy să o ia de capăt. Dar speră ca fiica ei, adolescentă deja, să reușească să părăsească ferma comunității și să-și trăiască viața după propriile ei reguli, nu după cele absurde și impuse de alții.

Mia este mica noastră vrăjitoare în această poveste. Și se dovedește a fi o rebelă, dar cu o cauză: propria educație și libertate. Mia este copilul curios și încăpățânat din Litera stacojie, copilul provenit dintr-o legătură clandestină, blestem și dar pentru mama sa, Ivy. Este un simbol. După 15 ani trăiți într-o comunitate cu circuit închis și reguli stricte, este foarte greu să te adaptezi afară. A fi independent și pe picioarele tale implică multă muncă și mult sprijin. Mia va fi nevoită să învețe pas cu pas și își va găsi alinarea și salvarea în cărți (într-o poveste anume pe care de când a pus prima dată ochii a avut impresia că i-a fost dedicată chiar ei, că este povestea propriei ei vieți).

În cea de-a doua parte, facem brusc (poate un pic prea brusc) o călătorie înapoi în timp și pornim pe urmele unui scriitor legendar, Nathaniel Hawthorne, același om care a scris faimoasa carte Litera Stacojie, între paginile căreia Mia își găsea adăpostul și evadarea când realitatea devenea prea greu de îndurat, cartea care i-a redat speranța într-o viață mai bună, care a convins-o că există întotdeauna șansa unui nou început, că niciodată nu e prea târziu și nimic nu e imposibil. Momentul în care îl cunoaștem pe Nathaniel este anterior perioadei în care a scris celebra carte. Este o perioadă de zbucium pentru viitorul scriitor. O perioadă în care inspirația pare că-l ocolește, stima de sine este foarte scăzută și se luptă cu depresia. Ne sunt expuse multe detalii și amănunte din biografia acestuia care mi s-au părut foarte interesante și captivante. Sunt puse în oglindă drepturile (inexistente practic) și responsabilitățile femeilor de acum câteva secole față de cele din prezent. Sora lui Nathaniel visează la ceea ce Mia experimentează într-un New York contemporan, își dorește să aibă dreptul la educație, să poată scrie, să poată publica, să poată vizita o bibliotecă singură, lucruri firești în zilele noastre, dar interzise la acea vreme. Dar, per ansamblu, trecerea de la povestea Miei la cea a lui Nathaniel m-a luat prin surprindere total și m-a debusolat puțin.

Pentru romantici va fi o lectură atrăgătoare și incitantă. Povestea de dragoste are un strop de magie și de legendă care îi sporesc farmecul și ar putea estompa trecerea prea bruscă dintr-o epocă în alta. O găsiți pe site-ul editurii Trei.

Titlu: Ora Nevăzută
Autor: Alice Hoffman
Traducător: Elena Marcu
An apariție : 2023
Editura: TREI
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Nota recenzorului: 7.5 / 10
Vizualizari recenzie: 5501

Alte recenzii de la Alice Hoffman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler
Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler

Crime Scene Press nici că putea să mă ademenească cu un titlu mai pe gustul meu. Sarek este un thriller, un nordic noir ce te plimbă printr-o minunăție de rezervație, plină de peisaje spectaculoase și pericol. Sarek este un parc național aflat în nordul Suediei, una...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 5 luni, 5 zile și a scris până acum 595 articole. Se află pe poziția 2 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments