Recenzie „Oraşul fetelor” de Elizabeth Gilbert

by | Jun 14, 2020 | Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ORAŞUL FETELOR ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

„Lumea ţi-ar spune să nu-ţi iroseşti tinereţea cu prea multă distracţie, dar lumea n-are dreptate. Tinereţea e o comoară de neînlocuit şi singurul lucru respectabil pe care îl poţi face cu comorile de neînlocuit e să le risipeşti. Deci, fă ce trebuie cu tinereţea ta – iroseşte-o.”

Cine ar avea curajul să dea un astfel de sfat dacă nu o persoană care a urmat acelaşi principiu. Oraşul fetelor de Elizabeth Gilbert este o surpriză de carte! De ce? Pentru că este plină de imprevizibil… dar, mai mult, e surprinzător cum prin faptele, întâmplările şi trăirile personajelor îţi poţi lua propria doză de lecţie de viaţă.

Ce întâlneşti în acest volum? Tinereţe, sex şi aventură, alcool, libertate şi iresponsabilitate, modă, lumea teatrului şi a divertismentului la începutul secolului XX, prietenii şi trădări, război, pierderi şi suferinţe… iar, într-un final, maturizare şi asumare a propriilor decizii şi acţiuni.

„Lumea asta nu e făcută din linii drepte. Când creşti, ţi se pare că lucrurile stau într-un fel. Ţi se pare că există reguli. Ţi se pare că situaţia trebuie să fie aşa şi aşa. Încerci să trăieşti drept. Dar lumii nu-i pasă de regulile tale sau de ce crezi tu. Lumea nu are linii drepte. Şi nici n-o să aibă vreodată. Regulile noastre nu înseamnă nimic. Uneori, lumea pur şi simplu ţi se întâmplă. Şi noi trebuie să mergem mai departe prin ea cum putem.”

Vivian Morris, o tânără de 19 ani ajunge în New York la începutul anilor ’40. După exmatricularea din cadrul colegiului de fete, Vassar College, datorată rezultatelor foarte slabe, părinţii lui Vivian decid să o trimită la mătuşa ei care deţine un teatru în centrul Manhattan-ului – Lily Playhouse.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Elizabeth Gilbert

Odată intrată în această lume, tânăra Vivian descoperă gustul libertăţii şi al nonconformismului, experienţe inedite şi de… nepovestit, personalităţi excentrice, carismatice şi cu un impact deosebit în viaţa ei: animatoare superbe şi lipsite de inhibiţii, bărbaţi atrăgători, o actriţă desăvârşită, o mătuşă alcoolică, dar foarte iubitoare, chiar şi o administratoare conservatoare. Totuşi, după o serie întreagă de aventuri în inima unui oraş încărcat de promiscuitate, consecinţele apar, în mod inevitabil, ca un trăsnet şi îţi schimbă complet traiectoria.

„Ne mişcam atât de repede! Uneori aveam senzaţia că mă trage înainte chiar oraşul – că mă absoarbe râul urban dezlănţuit de muzică şi lumini şi petreceri. Alteori, parcă noi trăgeam oraşul după noi – pentru că oriunde mergeam, oamenii se ţineau după noi.”

Oraşul fetelor este o carte scrisă într-un mod foarte iscusit, documentată minuţios, cu informaţii veridice şi dialoguri sclipitoare şi, da, este necesar să fii o persoană destul de deschisă pentru a savura cartea şi ideea pe care o împărtăşeşte. Mai exact, pentru a fi un om bun nu înseamnă că trebuie să te privezi de plăcerile vieţii, iar greşelile fac parte din procesul fiecăruia de dezvoltare.

 „Tăcerea transmite o mulţime de informaţii – o întreagă conversaţie, s-ar putea spune. Aşa este flirtul în forma lui cea mai pură – o conversaţie fără cuvinte. Flirtul înseamnă o serie de întrebări tăcute pe care ni le punem unii altora, din ochi. Iar răspunsul este mereu acelaşi: Poate.”

🔥 CARTEA ORAŞUL FETELOR ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Oraşul Fetelor
Autor: Elizabeth Gilbert
An apariție : 2019
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 412
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 14.06.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Ana Dumitraşc este redactor Booknation.ro de 1222 zile și a scris până acum 53 articole. Se află pe poziția 21 din 142 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments