Recenzie ”Orbi” de Petronela Rotar

de | sept. 4, 2023 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

Orbi coperta”Orbi” de Petronela Rotar este o carte ce nu mi-a făcut bine. Deloc. Efectiv mi-a dat stări de angoasă, de neputință. E atât de dureroasă încât nu am putut să nu mă regăsesc în trăirile personajelor.

Știu, e vorba de ficțiune și unele segmente pot părea exagerate, dar nu ai cum să nu suferi, să nu condamni, să nu plângi de disperare și să strigi către personaje să se ferească și să nu mai accepte răul.

”Orbi” e prima carte citită de la Petronela Rotar, dar mai am două care mă așteaptă în bibliotecă

Și sunt tare curioasă cum le voi percepe și pe ele după această primă experiență cu scrierea ei.

Unii poate consideră slabă, clișeică cartea. Alții poate că nu. Eu mă număr printre cei cărora le-a atins o coardă sensibilă și care au rezonat cu conținutul. Fie și doar pentru că știu ce înseamnă abuzul și violența verbală.

Sunt sigură că volumul a fost inspirat măcar puțin dintr-o realitate înfiorătoare. Altfel nu ai cum să descrii atât de bine și de detaliat ce se întâmplă în spatele ușilor închise și în mintea celui afectat de o asemenea relație toxică.

Alexa și Călin din ”Orbi” sunt un el și o ea aflați într-o relație ce la început părea vis

Dar nu trece mult timp și obsesia lui pentru ea și adevăratul lui caracter urât ies la iveală și îi otrăvesc viața.

Femeia va trece prin mai multe stări. De la îndrăgostita care nu vede nimic clar în fața ochilor și idealizează pe cel care pare bărbatul vieții ei pănă la iubita abuzată care este terifiată și dorește doar liniște, ca el să dispară din peisaj.

Rând pe rând ea îi iartă lui scăpările punându-le pe seama iubirii și poate învinuindu-se tot pe ea ca femeie slabă ce are cu siguranță defecte. Asta până mintea și judecata încep să îi revină și i se ia din fața ochilor vălul care i-a ascuns adevăratul caracter al lui Călin.

Iubirea lor, încă de la început, mie mi s-a părut bolnăvicioasă iar pe Alexa am considerat-o o femeie slabă, neîncrezătoare în ea și cu o stimă de sine scăzută. Doar așa am putut să-i justific apoi hotărârile, acțiunile, iertările și cele mai rele decizii luate vreodată.

Călin e doar un ”artist”, mai mult vagabond decât creativ, care ia de la fiecare tot ce i se dă fără a oferi ceva bun înapoi. Se folosește de slăbiciunea celorlalți pentru a-i abuza și pentru a-i face să creadă că ei sunt cei vinovați, că ei sunt cei răi.

Bărbatul e un sociopat foarte talentat, care recurge la cele mai josnice manevre pentru a i se da ceea ce vrea. Nu scapi de el cu una cu două, așa cum nici Alexa nu scapă, iar toată povestea asta ce îți face practic rău este relatată foarte onest și deschis în cartea Petronelei Rotar.

Titlu: Orbi
Autor: Petronela Rotar
An apariție : 2017
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 3407

Alte recenzii de la Petronela Rotar:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden
Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden

Multă vreme oamenii s-au împărțit în două tabere, cei care credeau numai în ceea ce se putea dovedi pe căi științifice și cei care credeau într-o forță superioară, respectiv, o cale spirituală. Omul de știință Gregg Braden s-a axat pe analiza conexiunii dintre știință...

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 8 luni, 21 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments