Recenzie „Panica din ’89” de Paul Erdman

Titlu: Panica Din ’89
Autor: Paul Erdman
An apariție : 2008
Editura: Rao
Nr. Pagini: 316
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Alexandru Niță
Publicată la 30.09.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

panica-din-89 erdman paulRomanul  Panica din ’89 de Paul Erdman, apărut pentru prima dată în 1986, are la bază previziunea unei crize financiare ce va debuta din 1989 în America şi, mai ales, în restul lumii.

Paul Mayer, personajul reflector al autorului, este rugat de conducătorii instituiţiilor bancare să le devină consilier, dată fiind reputaţia lui de fost preşedinte al Fondului şi profesor universitar. Acesta urmează să se confrunte cu inamicii Statelor Unite ce plănuiesc un bum economic pentru a-şi falimenta creditorii.

La sfârşitul anului 1988, America este ameninţată de rivali de pe trei continente, însă ingeniosul Paul Mayer este de partea celor buni şi va lupta pentru naţiunea care l-a adoptat.

Cu o poveste de dragoste trilaterală, protagonistul este pus în faţa unei dileme mai greu de rezolvat ca sistemul economic al unei ţări în destrămare, sentimentele contradictorii între Azar şi Sally.

Panica începe să se instaleze în rândul populaţiei, după cum relevă şi titlul, prin schimbările politice şi jocurile periculoase care se joacă între cârmuitorii lumii. La nivel înalt, este anunţată o catastrofă nemaiîntâlnită, iar autorii complotului sunt cei de la care se aşteaptă mai puţin.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Paul Erdman.

Pe lângă acţiunea ce se desfăşoară alert, chiar spre precipitaţie, naraţiunea are grijă să reamintească secvenţele importante din evoluţia combaterii crizei, astfel că, după câteva explicaţii logice, este normală deprinderea de termeni bancari şi de natură economică.

Panica naşte întotdeuna mânie.

Panica din ’89 nu este nici pe departe un roman ce are caracter istoric, cum spune anul încărcat cu o puternică simbolistică, ci este o lectură ficţională explozivă, cu intrigi puternice, deconspirări şi secrete muşamalizate.

Oare ar fi în stare partenerii la hegemonia asupra lumii să se salveze unul pe celălalt doar pentru a nu cădea împreună? Morala, ca în orice altă afacere, este simplă: „ O mână spală pe alta”. În ce mod? Urmează să aflaţi de la Paul Erdman.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.