Recenzie „Patul Fridei”, de Slavenka Drakulic

de | dec. 13, 2022 | Beletristică, Biografii, Dragoste, Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

Așa cum am simțit prezența Morții în „Hotul de cărți”, exact senzația de veghere am avut-o în timpul lecturii acestei biografii romanțate.
Ultimele zile ale pictoriței de origine mexicană, Frida Kahlo, așa cum le-a imaginat autoarea de origine croată.

Închisă în patul ei și suferind de pneumonie, printre alte afecțiuni, Frida are suficient timp să-și contemple rolul în lume, așa cum se pregătește mental să-l părăsească. Bătrâna fragilă de 47 de ani, care se recuperează după amputarea piciorului drept, ruminează despre experiențele sale remarcabile atât ca artist, cât și ca soție frumoasă și exotică a celebrului muralist Diego Rivera (numit aici pur și simplu „Maestrul”).
Totuși, toată viața ei, cea de suferință fizică este cea care o definește cel mai mult în această carte. O criză de poliomielita din copilărie îi ofilește piciorul; un accident înfiorător de tramvai aproape că o ucide când era adolescentă; iar durerile cronice de spate fac chiar și stând nemișcat și pictat un act sfidător de autocontrol și voință.

De asemenea, sunt explorate evenimentele bine-cunoscute și bârfele din biografia ei, inclusiv femeia cronică a soțului ei. El o trădează împreună cu sora ei mai mică și sănătoasă, Kity, un act care este deosebit de profund, chiar dacă Frida le iartă pe amândouă. O aventură cu Leon Trotsky exilat, îi oferă o perspectivă asupra a ceea ce se simte să fii cealaltă femeie pentru o schimbare și sugerează că flirtul de lungă durată al Fridei cu comunismul are mai puțin de-a face cu ideologia, decât cu apropierea de soțul ei.

Dar este durerea și dorința de a se ridica deasupra corpului ei fizic, la care se întoarce din nou și din nou, chiar dacă își dă seama că cea mai bună lucrare a ei nu ar fi fost posibilă fără ea. Aparent neputincioasă la sfârșit, ea este lăsată să decidă în cele din urmă cât de mult rol să aibă în propria ei moarte. Această lucrare, deseori dezamăgitoare, include ample reflecții ale conștiinței și scurte examinări ale artei lui Kahlo și modul în care a fost influențată de viața ei.

Portretul elegant al unui artist care îi conferă lui Kahlo o vulnerabilitate și o complexitate, care adesea lipsesc din imaginile kitsch ale ei care abundă astăzi.

La unii, Moartea vine pe neprins de veste, la alții, vine cu alai, meseni, și muzică. La Frida, – din fașă, și a tot dădăcit-o, până nu a stors-o de puteri, de tot ce-a avut ea mai scump. De aceea, cea mai celebră mexicană din lume, a pictat mereu doar moartea sa, cea ma fidelă prietenă.

Titlu: PATUL FRIDEI
Autor: Slavenka Drakulic
An apariție : 2022
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 4050

Alte recenzii de la Slavenka Drakulic:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 3 ani, 1 lună, 6 zile și a scris până acum 166 articole. Se află pe poziția 6 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments