Recenzie „Patul Fridei”, de Slavenka Drakulic

de | dec. 13, 2022 | Beletristică, Biografii, Dragoste, Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA PATUL FRIDEI ARE REDUCERE PE:

Așa cum am simțit prezența Morții în „Hotul de cărți”, exact senzația de veghere am avut-o în timpul lecturii acestei biografii romanțate.
Ultimele zile ale pictoriței de origine mexicană, Frida Kahlo, așa cum le-a imaginat autoarea de origine croată.

Închisă în patul ei și suferind de pneumonie, printre alte afecțiuni, Frida are suficient timp să-și contemple rolul în lume, așa cum se pregătește mental să-l părăsească. Bătrâna fragilă de 47 de ani, care se recuperează după amputarea piciorului drept, ruminează despre experiențele sale remarcabile atât ca artist, cât și ca soție frumoasă și exotică a celebrului muralist Diego Rivera (numit aici pur și simplu „Maestrul”).
Totuși, toată viața ei, cea de suferință fizică este cea care o definește cel mai mult în această carte. O criză de poliomielita din copilărie îi ofilește piciorul; un accident înfiorător de tramvai aproape că o ucide când era adolescentă; iar durerile cronice de spate fac chiar și stând nemișcat și pictat un act sfidător de autocontrol și voință.

De asemenea, sunt explorate evenimentele bine-cunoscute și bârfele din biografia ei, inclusiv femeia cronică a soțului ei. El o trădează împreună cu sora ei mai mică și sănătoasă, Kity, un act care este deosebit de profund, chiar dacă Frida le iartă pe amândouă. O aventură cu Leon Trotsky exilat, îi oferă o perspectivă asupra a ceea ce se simte să fii cealaltă femeie pentru o schimbare și sugerează că flirtul de lungă durată al Fridei cu comunismul are mai puțin de-a face cu ideologia, decât cu apropierea de soțul ei.

Dar este durerea și dorința de a se ridica deasupra corpului ei fizic, la care se întoarce din nou și din nou, chiar dacă își dă seama că cea mai bună lucrare a ei nu ar fi fost posibilă fără ea. Aparent neputincioasă la sfârșit, ea este lăsată să decidă în cele din urmă cât de mult rol să aibă în propria ei moarte. Această lucrare, deseori dezamăgitoare, include ample reflecții ale conștiinței și scurte examinări ale artei lui Kahlo și modul în care a fost influențată de viața ei.

Dacă îți place recenzia cărții PATUL FRIDEI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Slavenka Drakulic

Portretul elegant al unui artist care îi conferă lui Kahlo o vulnerabilitate și o complexitate, care adesea lipsesc din imaginile kitsch ale ei care abundă astăzi.

La unii, Moartea vine pe neprins de veste, la alții, vine cu alai, meseni, și muzică. La Frida, – din fașă, și a tot dădăcit-o, până nu a stors-o de puteri, de tot ce-a avut ea mai scump. De aceea, cea mai celebră mexicană din lume, a pictat mereu doar moartea sa, cea ma fidelă prietenă.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PATUL FRIDEI CU REDUCERE DE PE:

Titlu: PATUL FRIDEI
Autor: Slavenka Drakulic
An apariție : 2022
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 3126

Alte recenzii de la Slavenka Drakulic:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 2 ani, 8 luni, 24 zile și a scris până acum 162 articole. Se află pe poziția 8 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments