Recenzie „Pierre și Jean” de Guy de Maupassant

de | oct. 29, 2017 | Beletristică, Familie, Ficțiune, Mister, Recenzii cărți

Pierre și Jean… un soi de Yin și Yang personificați deși nu e neapărat cea mai bună comparație. Cartea merge oarecum în direcția asta.

Avem de-a face cu doi frați, Pierre, cel mare, Jean cel mic. Ambii sunt în antiteză de la început și până la sfârșit, Pierre este mai slab și cu ten mai negricios, Jean este blond și mai puternic. Pierre este medic, Jean este avocat și tot așa.

Nu e neapărat vreo familie armonioasă, tatăl domnul Roland, este interesat de pescuit și cam atât. Este cam absent din viața familiei fiindcă nu se prinde de multe chestii și nu prea le pricepe, oricum.

Viața și așa tensionată a familiei se strică de tot din cauza unei moșteniri. Unul dintre frați, primește o moștenire de la un prieten de familie și celălalt nu primește nimic. De ce doar unul a primit moștenirea și care din ei este acela?

#desublupă

Autorul ne prezintă drama unei vieți îndemânatic ascunsă sub alte câteva drame. Până la un punct, îmi aduce aminte de mult mai celebra Greșeala unei mame, este un motiv care se repetă. Practic, exprimat în limbaj modern, putem spune că e vorba de karma. Ce faci acum, se poate resfrânge asupra ta mai târziu.

De asemenea, ne prezintă drama unui fiu dar și a unei mame cuprinse de remușcări și tot așa. Pe departe mi se pare că aduce și cu Apărarea are cuvântul. 

Este o carte destul de bună ce merge cumva pe ideea de flasback și introspecție, multă introspecție. Pe asta pune autorul accentul, pe frământarea personajelor, pe gândurile lor și hotărârile pe care le iau ulterior.

Pierre și Jean este o carte destul de interesantă ce te relaxează. Nu are o intrigă atât de complexă și nu este deloc vreun roman epic, este însă o carte ce te ajută să ieși din cotidian. O poți citi lejer într-o singură seară, când te plictisești.

Titlu: PIERRE ȘI JEAN
Autor: Guy de Maupassant
An apariție : 2000
Nr. Pagini: 199
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1594

Alte recenzii de la Guy de Maupassant:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Infra Sun a fost redactor Booknation.ro și a scris 17 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Infra Sun aici. Infra Sun are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments