Recenzie: „Play-back” de Raymond Chandler

de | nov. 8, 2019 | Beletristică, Mister, Recenzii cărți, Suspans

De când l-am descoperit pe Raymond Chandler am tot citit de la el romane polițiste în care personajul principal este detectivul Philip Marlowe. “Play-back” este cea de-a 7-a și ultima carte polițistă din seria “Philip Marlowe”. Eu am citit ediția de la Nemira ce, apropo, are o copertă fenomenală, ca de altfel toate romanele din serie editate de editură.

Alte titluri inedite de la scriitorul american Raymond Chandler ar fi “Somnul de veci”, “Nu-i ușor să spui adio”, “Adio, iubito!”, “Doamna din lac”, “Fereastra de sus”, “Sora cea mică”, “Simpla artă a crimei”, “Ucigaș în ploaie”, “Perlele sunt o pacoste”, “Regele în galben”, “Crimă de mântuială”, “Sânge spaniol” și “Voi aștepta”.

“Play-back” de Raymond Chandler este un roman clasic de crimă

De altfel, se pare că scriitorul american este maestrul literaturii polițiste. Philip Marlowe este probabil unul dintre cei mai populari detectivi privați, de ficțiune. De data aceasta, investigatorul nostru va amesteca afacerile cu plăcerea, un lucru deloc înțelept, care îi va aduce și necazuri. El va fi plătit să urmărească o roșcată misterioasă pe numele său Eleanor King.

Dar oriunde ar merge această femeie frumoasă, apar necazurile. Însă detectivului nu-i pasă de asta, de vreme ce îi face plăcere această aventură pentru care mai este și plătit. Lucrurile se complică totuși atunci când în camera femeii este găsit un cadavru. De atunci, Marlowe își va da seama că Eleanor nu este cine crede el a fi.

Ceea ce a început ca o pândă nevinovată se transformă în șantaj, minciuni multe, identități secrete și chiar crime multiple

Cartea “Play-back” de Raymond Chandler este ușor de citit. Ediția de la Editura Nemira are doar 192 de pagini iar stilul scriiturii nu este deloc complicat. În plus, tot volumul este presărat cu un limbaj amuzant pe alocuri și situații de râsu-plânsu. Detectivul privat Philip Marlowe nu este în nici un caz un erou. El este mai degrabă un antierou. În romanul de față, acțiunea nu este deloc prea complexă, ci este mai degrabă lineară.

Această scriere sau celelalte scrieri ale autorului american nu se compară deloc cu operele Agathei Christie. Așa cum protagonistul Marlowe nu are nici în clin nici în mânecă cu personajele Hercule Poirot sau cu Miss Marple. Dar totuși poate fi o lectură bună pentru fanii genului Crime.

De la Raymond Chandler am mai citit “Somnul de veci”, “Doamna din lac”, “Adio, iubito!” și “Nu e ușor să spui adio”.

Titlu: PLAY-BACK
Autor: Raymond Chandler
An apariție : 2010
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 556

Alte recenzii de la Raymond Chandler:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 5 luni, 25 zile și a scris până acum 432 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments