Recenzie „Killer In The Rain” de Raymond Chandler

de | mart. 13, 2020 | Beletristică, Limbi Străine, Mister, Recenzii cărți, Suspans

“Killer In The Rain” este o carte de povestiri scurte, scrise de americanul Raymond Chandler. Volumul a fost publicat inițial în anul 1964. Însă narațiunile din el au apărut pe rând în reviste cu tematică polițistă între anii 1935 și 1941. Eu am citit cartea ce le conține în limba engleză și mă voi referi la titlurile lor tot în limba engleză.

Scriitorul Raymond Chandler este cunoscut pentru romanele sale polițiste în care detectivul privat Philip Marlowe are rol principal

Autorul a dat posibilitatea fanilor genului Crime să citească de-a lungul timpului cărți precum “Somnul de veci”, “Nu-i ușor să spui adio”, “Doamna din lac”, “Adio, iubito!”, “Sora cea mica”, “Fereastra de sus”, “Play-back”, “Ucigaș în ploaie”, “Perlele sunt o pacoste”. Acestea sunt doar o parte dintre lucrările lui cu detectivi și cazuri de crimă misterioase. Eu am citit o bună parte din ele și am ajuns să îl simpatizez pe Philip Marlowe.

În colecția “Killer In The Rain”, Raymond Chandler a inclus 8 dintre nuvelele sale scurte

Acestea au precedat romanelor mai cunoscute cu detectivul privat Marlowe. Cele 8 povestiri sunt după cum urmează:

  • “Killer In The Rain”(“Ucigaș în ploaie”)
  • “The Man Who Liked Dogs”
  • “The Curtain”
  • “Try The Girl”
  • “Mandarin’s Jade”
  • “Bay City Blues”
  • “The Lady In The Lake”(“Doamna din lac”)
  • “No Crime In The Mountains”

Câteva dintre aceste nuvele scurte sunt schițe timpurii ale romanelor mult mai cunoscute ce aveau să fie publicate pe urmă. Cărți în care Philip Marlowe este detectivul privat ce se ocupă de cazuri ciudate și încurcate și care își riscă viața mai mereu.

Și chiar dacă unele dintre aceste scurte povești au un titlu identic cu cel a romanelor populare ale lui Chandler, numele personajelor și acțiunea este un pic altfel decât știi. Cititorilor acestor romane polițiste, asemenea mie, li se va părea că vor recunoaște episoade, personaje și replici din nuvelele faimoase cu Marlowe.

Cele 8 povestiri din colecția “Killer In The Rain” conțin câte un investigator privat care intră în belele, în persoana căruia îl vei recunoaște pe Philip Marlowe de mai târziu

Deși numele este altul în aceste narațiuni, ori nu există deloc un nume. Bărbatul este mai mereu cu băutura lângă el. Primește cazuri suspecte care îl pun în pericol mai mereu. Are în preajmă dame blonde seducătoare, dar periculoase și bani mai deloc.

Acțiunea din aceste scurte istorisiri se desfășoară pe fundalul unei Californii însorite. Deși unele dintre ele prezintă mici asemănări de locuri sau personaje, nu sunt legate între ele în vreun fel. Asta le face foarte bine să poată fi citite separat, fără nici o problemă. Fiecare dintre narațiuni conține suspans la cote maxime, violență, drame și tragedii. Limbajul este specific romanelor cu Marlowe și deseori ironic.

Povestirile sunt definite de băutură din plin, pistoale puternice, crime fără prea multe indicii și un detectiv privat iubitor de femei. Dar și doritor de a face dreptate cu orice preț.

Titlu: KILLER IN THE RAIN
Autor: Raymond Chandler
An apariție : 2011
Editura: PENGUIN BOOKS
Nr. Pagini: 584
Limba: Engleză
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1227

Alte recenzii de la Raymond Chandler:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 12 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments