Recenzie „Poeme la modă” de Anca Rotman

de | aug. 18, 2015 | Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA POEME LA MODĂ ARE REDUCERE PE:

Anca Rotman - Poeme la modaPoeme la modă este volumul de debut al Ancăi Rotman, absolventă a Facultății de Drept și doctor în Științe Juridice. Poeta este pasionată de pictură și grafică, iar versurile poemelor sunt completate de câteva dintre lucrările acesteia.

Anca Rotman realizează, de asemenea, ansambluri 3D și accesorii la modă, de unde și titlul volumului de față. Dar, același titlu poate însemna faptul că poezia poate fi citită și în zilele noastre fără teama că ai fi demodat. Ba dimpotrivă.

Descrierea lui Horia Gârbea nu poate fi trecută cu vederea pentru că sintetizează foarte bine ideea lirismului din această carte:

O subiectivitate jucăușă, o fantezie capricioasă și arborescentă, libertate de asociere nelimitată a termenilor – iată ce caracterizează textele cu care Anca Rotman face pasul de la reprezentarea prin linii, culori, volume la cea prin cuvinte.

Dacă îți place recenzia cărții POEME LA MODĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Anca Rotman

Dacă acesta i-a comparat poemele cu versurile semnate de Nina Cassian sau Gabriela Melinescu, eu am regăsit puțin din profunzimea Norei Iuga, fetița cu o mie de riduri. La fel ca aceasta, prin alăturarea neobișnuită a unor termeni aproape banali, Anca Rotman a creat imagini inedite și expresii de un rafinament mai rar întâlnit.

Mie mi-a plăcut. Pentru că apreciez literatura altfel, mă incită noul, îmi plac oamenii inteligenți și pasionați de artă. Pentru că admir persoanele de la care am ce învăța.

Dintr-o carte de nici 100 de pagini, poți avea ocazia să pictezi lumi noi prin care să te plimbi nestingherit. Este posibil ca același poem să-ți creeze stări diferite dacă îl citești de mai multe ori. Mie mi s-a întâmplat.

Cititul a devenit un trend, iar volumul cu cele 60 de Poeme la modă poate reprezenta broșa în formă de ac de siguranță ce dă valoare unei ținute monotone, transformând-o într-un outfit modern ce îți va îmbrăca retina în „sacou de frunze late/ și fustă din cortină,/ pantofi din coji de nucă/ cu toc de lumânare/ topită în mărgele,/ ciorapi pestriți la modă,/ cercei din praf de șoapte”…

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA POEME LA MODĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: POEME LA MODĂ
Autor: Anca Rotman
An apariție : 2015
Editura: TRACUS ARTE
Nr. Pagini: 92
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1651

Alte recenzii de la Anca Rotman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Societatea din care faceți parte crede chiar că fiecare om este perfect înlocuibil. O carte premoniție. Cu siguranță Constantin Virgil Gheorgiu a fost un vizionar care a prevăzut că va exista cândva în viitor acest schimb de putere între om și tehnică. Mai întâi...

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

"Anna Hibiscus" și "Bravo, Anna Hibiscus!" sunt două volume de povestiri despre o fetiță care locuiește în Africa ("extraordinara Africă!"), alături de familia ei extinsă (numeroasă!). Bunicii ei sunt tradiționaliști, și încearcă să îi facă pe ceilalți membri ai...

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

               N-a primit degeaba cartea aceasta premiul Orange în 2015. Este atât de bine scrisă, atât de dezinhibată, sinceră și intra atât de adânc în miezul problemei încât a fost o încântare s-o citesc cu toate că tratează un subiect incomod, delicat și...

0 0 votes
Article Rating
Georgiana Mihăilă este redactor Booknation.ro de 2792 zile și a scris până acum 2 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Georgiana Mihăilă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments