Recenzie „Poeme la modă” de Anca Rotman

Titlu: Poeme La Modă
Autor: Anca Rotman
An apariție : 2015
Editura: Tracus Arte
Nr. Pagini: 92
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Georgiana Mihăilă
Publicată la 18.08.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Anca Rotman - Poeme la modaPoeme la modă este volumul de debut al Ancăi Rotman, absolventă a Facultății de Drept și doctor în Științe Juridice. Poeta este pasionată de pictură și grafică, iar versurile poemelor sunt completate de câteva dintre lucrările acesteia.

Anca Rotman realizează, de asemenea, ansambluri 3D și accesorii la modă, de unde și titlul volumului de față. Dar, același titlu poate însemna faptul că poezia poate fi citită și în zilele noastre fără teama că ai fi demodat. Ba dimpotrivă.

Descrierea lui Horia Gârbea nu poate fi trecută cu vederea pentru că sintetizează foarte bine ideea lirismului din această carte:

O subiectivitate jucăușă, o fantezie capricioasă și arborescentă, libertate de asociere nelimitată a termenilor – iată ce caracterizează textele cu care Anca Rotman face pasul de la reprezentarea prin linii, culori, volume la cea prin cuvinte.

Dacă acesta i-a comparat poemele cu versurile semnate de Nina Cassian sau Gabriela Melinescu, eu am regăsit puțin din profunzimea Norei Iuga, fetița cu o mie de riduri. La fel ca aceasta, prin alăturarea neobișnuită a unor termeni aproape banali, Anca Rotman a creat imagini inedite și expresii de un rafinament mai rar întâlnit.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Anca Rotman.

Mie mi-a plăcut. Pentru că apreciez literatura altfel, mă incită noul, îmi plac oamenii inteligenți și pasionați de artă. Pentru că admir persoanele de la care am ce învăța.

Dintr-o carte de nici 100 de pagini, poți avea ocazia să pictezi lumi noi prin care să te plimbi nestingherit. Este posibil ca același poem să-ți creeze stări diferite dacă îl citești de mai multe ori. Mie mi s-a întâmplat.

Cititul a devenit un trend, iar volumul cu cele 60 de Poeme la modă poate reprezenta broșa în formă de ac de siguranță ce dă valoare unei ținute monotone, transformând-o într-un outfit modern ce îți va îmbrăca retina în „sacou de frunze late/ și fustă din cortină,/ pantofi din coji de nucă/ cu toc de lumânare/ topită în mărgele,/ ciorapi pestriți la modă,/ cercei din praf de șoapte”…

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.