🔥 CARTEA POVESTE DE CRĂCIUN ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Una dintre cele mai frumoase cărți despre spiritul Crăciunului este “Poveste de Crăciun” de scriitorul englez Charles Dickens. Titlul original al cărții este A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas. A fost publicată pentru prima oară în 19 decembrie 1843. A avut succes încă de la publicare și de-a lungul timpului a continuat să bucure generații de copii.

De ce este Poveste de Crăciun de Charles Dickens o carte nemuritoare? Prin ce reușește să  cucerească fiecare generație?

Pană la apariția acestei nuvele, Dickens publicase romanele The Pickwick Papers, Oliver Twist, Nicholas Nickleby. Cucerise deja publicul prin umorul și satira care caracterizau poveștile sale plasate în Anglia secolului al XIX-lea.

Acțiunea nuvelei Poveste de Crăciun se petrece în Londra, într-o zi rece de Crăciun. Personajul principal este Ebenezer Scrooge, un bătrân bogat dar îngrozitor de avar. M-a amuzat acest personaj, ursuz, morocănos, ce ura chiar și Crăciunul.

Totodată, Dickens pune în evidentă suferința oamenilor din preajma lui  Scrooge, afectați de lăcomia sa. Dar iată cum îl caracterizează Dickens pe Scrooge:

O, dar Scrooge era strâns la pungă. Scrooge! Un bătrân ticălos şi hapsân, strângător, prădător, cărpănos şi hrăpăreţ! 

În Ajunul Crăciunului, Ebenezer Scrooge este vizitat de fantoma fostului său partener de afaceri, Jacob Marley. Marley și-a făcut averea exploatându-i pe cei săraci. În consecință, este condamnat să umble veșnic legat în lanțurile propriei lăcomii. Marley îl avertizează pe Scrooge că riscă să aibă aceeași soartă dacă nu-și va răscumpăra păcatele.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Charles Dickens.

În aceeași noapte, Ebenezer Scrooge este vizitat de trei spirite ale Crăciunului. Ele încearcă să-l convingă să devină un om bun.

Dar în nuvelă găsim și fragmente mai putin vesele. În acestea Dickens atrage atenția asupra două rele din societate: ignoranța și sărăcia. Cu ele trebuie să luptăm în fiecare zi, nu numai de Crăciun. Dickens ne atenționează că aceste boli sunt și mai periculoase când afectează copiii.

Povestea din această cărticică ne este spusă cu multa vervă și umor iar fantomele nu au nimic înfricoșător. Citind cartea avem sentimentul că un miracol este posibil.

Dar va reuși Ebenezer Scrooge să devină un om bun? Va reuși să înteleagă și să respecte Crăciunul? Veți afla citind cartea “Poveste de Crăciun” de Charles Dickens.

🔥 CARTEA POVESTE DE CRĂCIUN ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Poveste De Crăciun
Autor: Charles Dickens
An apariție : 2012
Editura: ARTHUR
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Publicată la 23.12.2019
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

Ebenezer Scrooge mi-a ramas întipărit în minte. Poate pentru că Dickens a creat un personaj atăt de complex încât îmi pare că în viața de zi cu zi întâlnesc mulți Scrooge.

Avatar
Autor: Alexandra Mircea
Alexandra e Redactor Foarte Activ
Redactor de 121 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Alexandra Mircea