Recenzie: “David Copperfield” de Charles Dickens

by | Oct 25, 2020 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DAVID COPPERFIELD ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Scriitorul englez Charles Dickens este unul dintre cel mai mari romancieri ai perioadei victoriene. A descris în romanele sale  viața grea pe care o duceau cei săraci. În special copiii săraci din Londra secolului al XIX-lea sunt prezenți în cărțile sale. Un astfel de copil necăjit este David Copperfield. În romanul care îi poartă numele aflăm povestea sa.

Naratorul romanului este chiar David care ne dezvăluite cu inocență întâmplări din copilarie și adolescență. Dar această inocență fac lectura amuzantă în ciuda condițiilor grele prin care trece protagonistul. Umorul cât și satira sunt prezente în poveste. De exemplu, când domnul Murdstone primește o floare din mâna Clarei, David ne relatează:

Dânsul i-a spus că niciodată, niciodată n-o să se despartă de această floare. Și eu m-am gândit că trebuie să fie tare prost încât să nu ştie că până într-o zi sau cel mult două nu va mai rămine nimic din biata floare.

Sau când David, ajuns de unul singur cu diligența la Londra, își pune problema ce va face dacă va fi abandonat acolo:

Nu puteam nutri nici o nădejde că mă vor ţine şi după aceea, când voi rămine muritor de foame. Prezenţa mea ar fi devenit neplăcută şi incomodă pentru clienţi; Pe lângă că ar fi atras pentru hanul acela, a cărui emblemă era nu mai ştiu ce animal „albastru“, riscul de a plăti cheltuielile de înmormântare.

L-am îndrăgit pe David pentru că, în ciuda dramelor prin care trece, își păstrează visurile și speranțele. Ceva m-a împiedicat însă să mă abrutizez de-a binelea. Carțile, lectura au fost o parte din acest ceva.

Tata lăsase o seamă de cărţi … Humphrey Clinker, Tom Jones, Vicarul din Wakefield, Don Quijote, Gil Blas şi Robinson Crusoe. Ei mi-au ţinut trează imaginaţia, mi-au întărit nădejdea că există pe lume şi alte locuri şi alte perspective.

În David Copperfield, Dickens ne învață să facem haz de necaz, să nu ne lăsăm copleșiți de greutăți și precum David să fim cinstiți și generoși în pofida dificultăților. Acestea cred că sunt câteva din argumentele care fac acest roman să fie citit cu interes și plăcere în zilele noastre.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții DAVID COPPERFIELD?

Vezi toată lista de cărți scrise de Charles Dickens sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DAVID COPPERFIELD CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: David Copperfield
Autor: Charles Dickens
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 1152
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Publicată la 25.10.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Iarna Crimelor Perfecte” de Tony Mott

Recenzie “Iarna Crimelor Perfecte” de Tony Mott

Sunt la prima întâlnire cu cărțile scrise de autoarea Tony Mott. Va spun sincer că până să încep să caut mai multe informații despre ea am avut senzația că este bărbat. Poate asta a fost și intenția autoarei Antoaneta Galeș atunci când și-a ales acest pseudonim...

Recenzie “Pe marginea prăpastiei” de Roland Smith

Recenzie “Pe marginea prăpastiei” de Roland Smith

Pe marginea prăpastiei este cel de-al doilea volum al seriei pentru adolescenți scrise de autorul american Roland Smith. Seria conține până în prezent 4 cărți. Despre prima carte, Peak v-am vorbit în articolul dedicat. Din cele 4 cărți însă în limba română sunt...

Recenzie „The only girl in the world” Maude Julien

Recenzie „The only girl in the world” Maude Julien

Voi ați privit filmul G.I.Joe? Sau G.I.Jane ar fi mai potrivit! Pregătirile fizice și mintale prin care trec băieții și Jordan O'Neil (Demi Moore) sunt flori de cuc, de soc, de câmp și parașute rupte pe lângă cei 18 ani petrecuți de Maude alături de părinți. La 4 ani,...

0 0 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 559 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 14 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments