Recenzie: „Povestea mea” de Michelle Obama

de | dec. 9, 2019 | Beletristică, Memorii, Recenzii cărți

“Povestea mea” de Michelle Obama este o carte autobiografică scrisă de fosta primă doamnă a Statelor Unite ale Americii. Soția lui Barack Obama. Volumul a fost publicat inițial în anul 2018 sub titlul „Becoming”. În România a apărut la Editura Litera tot în 2018, având un număr total de 624 de pagini.

Aveam cartea aceasta de prin vară primită de la Bookster

Dar deși îmi făcea constant cu ochiul, am lăsat-o deoparte axându-mă pe alte lecturi. Fiind încadrată în genul autobiografic, memorii, am crezut că mă va plictisi. De obicei nu citesc genul acesta. Sau dacă o fac, aleg scrieri referitoare la personaje care mă interesează.

Nu pot zice că Michelle Obama nu mi se părea un adevărat personaj. Mai ales de când a ajuns la Casa Albă alături de soțul ei, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii. O vedeam ca pe o femeie puternică, elegantă, cu un cuvânt de spus și implicată în tot felul de cauze. Dar tot ceea ce știam despre ea era fie de prin ziare, fie de la televizor, de la știri. Ori poate din publicațiile de modă sau de la emisiunile tip talk show la care era invitată.

Cum nu trăiam în America și nici nu aveam vreun interes pentru mersul țării, am privit familia prezidențială ca pe alte familii care au venit și au plecat de la Casa Albă. Cu singura diferență că de data asta a fost vorba de primul președinte de culoare în State. O diferență notabilă pentru istoria Americii, dar și pentru minorități. Asta aveam să aflu mai târziu din confesiunile lui Michelle Obama.

“Povestea mea” redă așa cum sugerează și titlul în română, povestea de viață a lui Michelle Obama

Aceste memorii înșirate de-a lungul a multe pagini(dar de altfel cum ai putea rezuma o viață de om?) ne prezintă un portret intim, puternic și deosebit de însuflețitor al autoarei. Dar și al soțului ei, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii.

Michelle Obama a fost prima femeie afro-americană care a avut rolul de FLOTUS(First Lady of the United States). Nu a fost doar un reper de stil după care multe femei americane și nu numai se ghidau în modă. Ea a demonstrat că oricine poate ajunge sus prin determinare, muncă multă, o educație puternică și încredere în sine. Și a ajutat la crearea celei mai ospitaliere și calde imagini a Casei Albe din istorie.

Pe lângă proiectele ei pentru o alimentație sănătoasă și mișcare pentru o viață mai bună, fosta Primă Doamnă a fost și este un avocat îndârjit al fetelor și femeilor din Statele Unite. Dar și din restul lumii. Până la urmă specializarea ei în avocatură a ajutat-o mult în implementarea diferitelor proiecte, evenimente și fundații pentru un trai mai bun. Michelle Obama a stat alături de Barack Obama în momentele cele mai cruciale ale vieții lui.

Nu degeaba se spune că în spatele unui bărbat puternic stă o femeie și mai puternică

În acest caz chiar este adevărat. Susținerea de care a dat dovadă Michelle chiar și în momentele în care știa că implicarea în politică a soțului ei avea să îl fure timpului petrecut în familie, a fost masivă. În plus, ea a încercat să îmbine viața personală și viața profesională în cel mai bun mod cu putință. În memoriile ei, fosta FLOTUS susține că nu i-a fost ușor cu despărțirile dese, cu depărtarea, momentele tot mai puține petrecute împreună cu Barack. Dar ea a reușit să crească alături de soțul ei, chiar și la casa Albă, unde privilegiile sunt evidente, două fiice cu picioarele pe pământ, independente și cu propriile povești de spus.

Cartea “Povestea mea” de Michelle Obama cuprinde 3 părți importante, în ordine cronologică

Începe cu copilăria ei, cu tinerețea și studiile întreprinse în capitolul “Povestea mea”. Trece mai departe la felul în care s-a întâlnit și s-a îndrăgostit de Barack Obama și apoi la viața lor împreună, cu copiii încă mici, în capitolul “Povestea noastră”. Și povestește în mare despre viața la Casa Albă ca prima familie prezidențială de culoare din America, pe parcursul a două mandate, în capitolul „Povestea continuă”.

Personal mi-a plăcut extrem de mult această carte. Nici nu m-aș fi așteptat să o parcurg atât de repede pe cât am făcut-o. Nu mi s-a părut deloc plictisitoare sau greoaie. Nu am întâlnit termeni care să mă pună în încurcătură sau date pe care să nu le pot ține minte. Michelle Obama a scris o carte folosind modestia, sinceritatea, dar și umorul pe care nu și l-a pierdut nici o clipă. Ea a descris atât succesele, cât și eșecurile, alături de dezamăgirile ei sau ale oamenilor apropiați. Nu știu cât anume din cartea aceasta a fost scrisă chiar de mâna ei. Dar se vede că este o scriere cu notă personală, în care cineva s-a implicat 100% și a deschis în fața publicului cititor o întreagă viață de om.

Mai mult decât atât, în “Povestea mea” vei găsi nenumărate citate numai bune de notat pentru a te inspira în alegerile de zi cu zi.

Titlu: POVESTEA MEA
Autor: Michelle Obama
An apariție : 2018
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 624
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 894

Alte recenzii de la Michelle Obama:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

Recenzie ”Copacii” de Percival Everett
Recenzie ”Copacii” de Percival Everett

”Copacii” de Percival Everett este un roman șocant în care o serie de crime brutale se petrec mai întâi în orașul Parale din Mississippi și apoi în toată America. Nici nu pot descrie cât de mult mi-a plăcut cartea asta, fără să par o ciudată, având în vedere temele pe...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 20 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments