Recenzie „Povești de dragoste la prima vedere” Liiceanu, Bittel, Paraschivescu…

de | aug. 19, 2021 | Beletristică, Recenzii cărți

O idee bună pentru a face cunoștință cu fiecare autor, cu stilul său și a încerca bucătăria celor 5 cu alte rețete individuale. Nu a fost nici un fel de coup de foudre, în schimb am rămas plăcut surprinsă să citesc scrieri deosebite venite de la cine nu m-am așteptat cel mai mult, iar cei cu nume răsunător mi-au lăsat un semn lipsit de gust. Dar aș prefera să îi iau pe rând pentru a lăsa câte o idee despre fiecare povestire din antologie.

Povestirea lui Gabriel Liiceanu mi s-a părut neterminată, și nu în sensul cel rău, ci în acela că aș fi vrut să continue ideea într-o carte obișnuită, un roman dedicat crinilor mortuari! Un nivel elevat de romantism funerar nu ne-ar strica deloc și poate ne-ar fi arătat partea frumoasă din fatalismul atât de neglijat.

Adriana Bittel a scris despre ceva, despre ceva, despre ce nu țin eu minte. Atât de bună a fost. Dragoste și un pictor, meah.

În schimb am râs cu poftă la istoria lui Radu Paraschivescu, mi-a plăcut speranța eroului principal, cele câteva ore de examen i-au lipit niște aripi pentru o vară-ntreagă. Și nu contează finalul, chiar dacă este previzibil sau nu, ideea a fost una proaspătă, așa cum o dimineață din mai poate fi!

Nu am citit nimic scris de Ana Blandiana, însă a fost singurul nume care mi-a îndeplinit așteptările. A reușit să acapareze un subiect obișnuit și să-i redea un nou suflu interesant, și anume acel Fatum în care te lași pur și simplu să plutești spre abis. Vreau continuare și aici. Notele melancolice au fost gustoase și dozate.

Ultima a fost cea mai așteptată. Ioana Pârvulescu, i-am auzit numele de atâtea ori, de la mulți cititori spunându-mi cât este de bună, i-am urmărit recenziile, dar mica ei povestire nu a reușit să ajungă la struna la care au cântat alți scriitori. O să mai încerc ceva scris de această autoare, însă nu în scurt timp, anul ăsta câte unul pe rând.

Am citit-o foarte repede, are doar 144 de pagini, iar scrisul este destul de generos cu ochiul obosit, încât te odihnești citind. Antologia lui Liiceanu și Co. mi-au dat o stare de bine, de repaus calitativ și interesant. Cei care vor o carte pe care o pot citi în câteva ore, be my guest, este cea mai potrivită alegere.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: POVEȘTI
Autor: Gabriel Liiceanu
,
Ana Blandiana
,
Ioana Pârvulescu
An apariție : 2008
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 144
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 1149

Alte recenzii de la Gabriel Liiceanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 3 ani, 2 luni, 11 zile și a scris până acum 166 articole. Se află pe poziția 6 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments