Recenzie „Nebunia de a gândi cu mintea ta” de Gabriel Liiceanu

by | Sep 9, 2020 | Filosofie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA NEBUNIA DE A GÂNDI CU MINTEA TA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Îmi place să spun că scrierile lui Gabriel Liiceanu sunt „îndrumări ale bunului muritor”, sunt cărți despre viață și despre cum să o trăiești astfel încât să nu faci umbră pământului degeaba. Nebunia de a gândi cu mintea ta este, după cum spune și titlul, un eseu despre gândire și despre marii gânditori ai lumii.

Te-ai întrebat vreodată cum se nasc filozofii? Sau cum știu ei că un simplu gând va ajunge să cutreiere secole de istorie și să lumineze sute de minți? Oare lui Socrate sau lui Hegel sau lui Heidegger li s-au arătat gânduri venite din lumi îndepărtate? Liiceanu ne spune că în fiecare dintre noi se ascunde un filozof, doar că tumultul și gălăgia tuturor celorlalte gânduri îl determină să se ascundă. Scriitorul își îndeamnă cititorii să se oprească și își asculte Sinele, deși e periculos și dificil să iei în serios încercarea de a afla ce e cu tine. Ne îndeamnă să aflăm care este esența noastră, cum să o scoatem la lumină pentru a ne lăsa gândurile moștenire și cum să devenim asemănători Scufundătorilor din Delos (te las să descoperi singur la ce mă refer) .

Nebunia de a gândi cu mintea ta este și o prezentarea a marilor filozofi. Pentru a înțelege propriile gânduri trebuie să cunoști trecutul epocilor care au contribuit la formarea omenirii prezente. Dacă nu ești familiarizat cu câteva noțiuni simple de istorie a filozofiei, lectura acestei cărți ar putea fi una dificilă, deoarece conține multe trimiteri la concepte celebre de-ale lui Socrate, Hegel, Noica, Dragomir și mulți alți gânditori. Dar, totodată, această carte te poate introduce pe drumul filozofiei și îți va trezi apetitul de a pătrunde mai adânc în propria minte.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Gabriel Liiceanu

Lectura este una foarte plăcută și intrigantă. Cred că oricine ar fi uimit de modul în care scrierile lui Gabriel Liiceanu dau glas unor sentimente pe care nu știau că le au. La sfârșitul fiecărei cărți pe care am citit-o am iubit și mai mult oamenii. Trebuie să recunosc că este scriitorul meu preferat. Recomand cu mare drag  Nebunia de a gândi cu mintea ta oricui.

Titlu: Nebunia De A Gândi Cu Mintea Ta
Autor: Gabriel Liiceanu
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 237
Limba: Română
Gen Literar: Filosofie
Publicată la 9.09.2020
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

A reușit să mă intrige să pătrund tainele propriei minți, să petrec mai mult timp în introspecție.

Aspecte Negative:

Dacă nu ești familiarizat cu temele filozofice, lectura poate deveni dificilă de înțeles.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Suflet de porțelan” de Andreea Lichi

Recenzie “Suflet de porțelan” de Andreea Lichi

„Suflet de porțelan” de Andreea Lichi este o carte pe care nu o vei putea citi fără ca ochii să nu-ți lăcrimeze. Este o carte ce reflectă realitatea dură a vieții, o realitate pe care Andreea a reușit să o cunoască la doar treisprezece ani. „Suflet de porțelan” este o...

Recenzie ”Unul dintre noi minte” de Karen M. McManus

Recenzie ”Unul dintre noi minte” de Karen M. McManus

Romanul lui Karen M. McManus, Unul dintre noi minte, te transportă ușor-ușor, chiar de la primele pagini, în filmele tipic americane, cu adolescenți forfotind pe culoarele aglomerate ale unui liceu. Într-un colț vezi grupa tocilarilor. Lângă dulapuri râde zgomotos...

Recenzie “Povestea fetiței pierdute” de Elena Ferrante

Recenzie “Povestea fetiței pierdute” de Elena Ferrante

"Povestea fetiței pierdute" reprezintă ultimul volum al tetralogiei napolitane scrisă de Elena Ferrante. Încă de la primele volume, cea mai mare curiozitate a mea a fost legată de misterioasa dispariție a Lilei și faptul că îmi imaginasem sute de scenarii legate chiar...

Andra Stefania Derla este redactor Booknation.ro de 20 zile și a scris până acum 3 articole. Se află pe poziția 100 din 150 de redatori, fiind astfel un 👶 redactor debutant. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andra Stefania Derla aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments