Recenzie „Nebunia de a gândi cu mintea ta” de Gabriel Liiceanu

de | sept. 9, 2020 | Filosofie, Recenzii cărți

Îmi place să spun că scrierile lui Gabriel Liiceanu sunt „îndrumări ale bunului muritor”, sunt cărți despre viață și despre cum să o trăiești astfel încât să nu faci umbră pământului degeaba. Nebunia de a gândi cu mintea ta este, după cum spune și titlul, un eseu despre gândire și despre marii gânditori ai lumii.

Te-ai întrebat vreodată cum se nasc filozofii? Sau cum știu ei că un simplu gând va ajunge să cutreiere secole de istorie și să lumineze sute de minți? Oare lui Socrate sau lui Hegel sau lui Heidegger li s-au arătat gânduri venite din lumi îndepărtate? Liiceanu ne spune că în fiecare dintre noi se ascunde un filozof, doar că tumultul și gălăgia tuturor celorlalte gânduri îl determină să se ascundă. Scriitorul își îndeamnă cititorii să se oprească și își asculte Sinele, deși e periculos și dificil să iei în serios încercarea de a afla ce e cu tine. Ne îndeamnă să aflăm care este esența noastră, cum să o scoatem la lumină pentru a ne lăsa gândurile moștenire și cum să devenim asemănători Scufundătorilor din Delos (te las să descoperi singur la ce mă refer) .

Nebunia de a gândi cu mintea ta este și o prezentarea a marilor filozofi. Pentru a înțelege propriile gânduri trebuie să cunoști trecutul epocilor care au contribuit la formarea omenirii prezente. Dacă nu ești familiarizat cu câteva noțiuni simple de istorie a filozofiei, lectura acestei cărți ar putea fi una dificilă, deoarece conține multe trimiteri la concepte celebre de-ale lui Socrate, Hegel, Noica, Dragomir și mulți alți gânditori. Dar, totodată, această carte te poate introduce pe drumul filozofiei și îți va trezi apetitul de a pătrunde mai adânc în propria minte.

Lectura este una foarte plăcută și intrigantă. Cred că oricine ar fi uimit de modul în care scrierile lui Gabriel Liiceanu dau glas unor sentimente pe care nu știau că le au. La sfârșitul fiecărei cărți pe care am citit-o am iubit și mai mult oamenii. Trebuie să recunosc că este scriitorul meu preferat. Recomand cu mare drag  Nebunia de a gândi cu mintea ta oricui.

Titlu: NEBUNIA DE A GÂNDI CU MINTEA TA
Autor: Gabriel Liiceanu
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 237
Limba: Română
Gen Literar: Filosofie
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 664

Alte recenzii de la Gabriel Liiceanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

0 0 votes
Article Rating
Andra Stefania Derla a fost redactor Booknation.ro și a scris 9 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andra Stefania Derla aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments