Recenzie “Prietena mea genială” de Elena Ferrante

by | Jul 1, 2020 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA PRIETENA MEA GENIALĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Probabil că din recenziile mele anterioare, știți deja că Elena Ferrante este una dintre autoarele mele de suflet și că m-am pus serios pe citit toate cărțile ei. Toata febra Ferrante a început în urma vizionării serialului de pe HBO Go. Până să văd acest serial, cred că am trecut de zeci de ori peste această carte fără să-i sesizez importanța când răsfoiam pagini cu cărți de pe Elefant. Însă, după câteva episoade, serialul nu a putut să fie suficient pentru complexitatea poveștii, astfel încât am vrut să intru și mai mult în mintea Elenei Greco și să aflu și mai multe despre viața Lilei.

Cartea ne plimbă prin viața celor două prietene pe parcursul a câtorva decenii, fapt care nu cred că l-am mai regăsit în nicio altă carte și care m-a impresionat cu desăvârșire. Povestea ne-o prezintă într-o primă fază pe micuța Elena Greco de zece ani, o fetiță plină de vise, speranțe, bună în tot ceea ce face care ajunge iremediabil să se compare cu o altă fetiță care este excepțională în ceea ce face. Cu toate că la început pare speriată de concurență, simțind că ea nu va ajunge la aceleași performanțe niciodată, este și curioasă, îi află numele – Lila – vrea să o descopere, să fie ca ea, să se transpună în pielea ei pentru a își da seama cum reușește. Pare a fi tot ceea ce nu se vede ea a fi, ca o idealizare a propriului sine.

Cele două fetițe sunt prezentate din copilărie până în tinerețe în acest prim volum al tetralogiei napolitane. Viața cartierului din Napoli este fragilă, ele se lasă purtate de acțiuni pe care nu au încă puterea de a le înțelege, se lasă pur și simplu purtate de lume. În cele din urmă, Elena capătă o șansă de care Lila nu are parte. Lila, totuși, nu este invidioasă, ci își suține prietena, o încurajează și o ajută să meargă mai departe și fără ea.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Elena Ferrante

Scriitura autoarei curge lin, paginile se evaporă în mâinile cititorului. Ea însăși este personaj și simț artistic întruchipat. Cartierul lipsit de dragoste își pierde culoarea și se prăfuiește în timp și spațiu. Asta este ceea ce lipsește, ce oferă un sens vieții sau este nevoie de mai mult? Putem avea un cartier colorat dacă avem oameni care se iubesc? Putem fi fericiți doar dacă iubim? Poate acestea ar fi câteva dintre temele de meditat la care ne putem gândi după ce finalizăm această operă cu adevărat genială, briliantă.

🔥 CARTEA PRIETENA MEA GENIALĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Prietena Mea Genială
Autor: Elena Ferrante
An apariție : 2018
Editura: PANDORA
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Publicată la 1.07.2020
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

O carte despre prietenie, inocență și puterea sinceră a dorinței de a reuși.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Diana Costea este redactor Booknation.ro de 453 zile și a scris până acum 61 articole. Se află pe poziția 19 din 142 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Costea aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments