Recenzie “Tetralogia Napolitană” de Elena Ferrante

de | mai 25, 2022 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

Această tetralogie care se întinde pe șase decenii, te va purta printr-un cartier sărac din Napoli. Le vei avea ca ghid pe cele două prietene (sau rivale), din copilărie până la bătrânețe. Și defapt, pe lângă soarta celor două protagoniste, Elena și Lila, vei descoperi un cartier întreg, cu intrigile, îndeletnicirile, grijile, dramele și reușitele lor.

Am apreciat în mod deosebit toate notele explicative care te inițiază in contextul istoric.

Prima parte a tetralogiei este romanul “Prietena mea genială” (336 pagini). Este istoria copilăriei celor două prietene. Acestea cresc pe străzile orașului Napoli. Aici ele învață rivalitatea, încrederea, dar și prietenia.

Povestea noului nume” (488 pagini) este cea de a doua parte a seriei. Povestea celor două protagoniste continuă cu maturitatea lor, atunci când ele se despart. Elena își continuă studiile, iar Lila se căsătorește, ceea ce îi aduce o poziție socială superioară, însă un mariaj nefericit.

Urmează “Cei care pleacă și cei ce rămân” (408 pagini). Le întâlnim pe protagoniste aici la vârsta tinereții. Lila își părăsește soțul și muncește în condiții foarte dure pentru a-și câștiga existența. În schimb, Elena este o scriitoare de succes și se învârte în cercurile din înalta societate.

Povestea fetiței pierdute” (470 pagini) încheie tetralogia cu o perioadă din viața celor două la fel de emoționantă. Ajunse la maturitate, cele două prietene și rivale se afirmă fiecare în felul ei.

De la dragoste la ură e doar un pas? Cel puțin aceasta ar fi una dintre ideile romanului. O prietenie stranie care a oscilat de-a lungul anilor între dragoste și ură, între altruism și egoism, între susținere și invidie; m-a lăsat perplexă pe-alocuri. Cât de multe pasaje în care Elena își exprimă dragostea și admirația profundă față de Lila, pe atât de multe scene în care descoperim o ură acerbă și chiar dorința de-a-și vedea prietena moartă.

Am admirat-o pe Lila, iar pe naratoare am simțit-o lipsită de individualitate, folosindu-și prietena pe post de catalizator al propriei ascensiuni intelectuale.

Cu siguranță este un roman cu personaje complexe, cu un fir narativ bine elaborat și descrieri profunde. O consider a fi o operă psihologică, chiar dacă la prima vedere pare a fi o lectură ușoară cu o acțiune lesne de urmărit.

… nu mai exista nimic care să poată împiedica inevitabilul conflict dintre cei bogați și cei săraci.
– De ce?
– Cei care stau dedesubt vor să meargă deasupra, cei care stau deasupra vor să rămână deasupra și, într-un fel sau altul, ajung întotdeauna să se scuipe și să se ia la șuturi.

Titlu: TETRALOGIA NAPOLITANĂ
Autor: Elena Ferrante
An apariție : 2015
Editura: TREI
Nr. Pagini: 336, 488, 408, 470
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 10291

Alte recenzii de la Elena Ferrante:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments