Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

de | mart. 28, 2024 | Literatura Universală, Recenzii cărți

 

Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”.

Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se întrepătrund subtil.

Filozofia lui Baruch Spinoza a intrigat și inspirat mari gânditori ai lumii, precum Goethe și Schopenhauer. De asemenea, unii dintre membrii marcanți ai ideologiei naziste au fost intrigați de gândurile acestui evreu și s-au aplecat asupra studiului scrierilor lui Spinoza.

Irvin D. Yalom ne prezintă cum, din cauza gândurilor și teoriilor pe care le expusese, Spinoza a ajuns să fie excomunicat de comunitatea evreiască din Amsterdam în anul 1656. Din narațiune rezultă întrebările pe care le ridică Bento asupra unor neconcordanțe strecurate în învățăturile prezentate în Tora și în Biblie. Marginalizat de societate, trăind cu resurse minimale, Bento Spinoza (numele primit ulterior excomunicării) se dedică analizei filozofice, studiului și scrisului, Lucrările au fost publicate post mortem cu ajutorul prietenilor lui. Aceste lucrări au fost apreciate la adevărata valoare foarte târziu, abia după două sute de ani de la redactare.

În cel de-al doilea plan al romanului, autorul urmărește creșterea și dezvoltarea lui Alfred Rosenberg, de la școală spre cariera de jurnalist, apoi implicarea acestuia în viața politică alături de Adolf Hitler. Legătura dintre cele două fire narative o constituie provocarea pe care Rosenberg a primit-o în timpul școlii de la unul dintre profesori, cea de a studia ideile lui Spinoza. La momentul respectiv Rosenberg era copleșit de sentimente ansemitice și depășit de profunzimea ideilor pe care le avea de studiat. Pe măsură ce anii au trecut, el și-a întărit convingerile, și-a cizelat vocabularul, apoi a revenit la studiul ideilor lui Spinoza. Pornind de la Alfred Rosenberg, autorul ne prezintă ideile și personalitatea lui Hitler și modul în care a acesta a evoluat pe scena politică.

Formarea lui Irvin D. Yalom în domeniul psihologiei se face simțită în mod indirect, atunci când ne prezintă anumite trăsături ale personajelor prin ochii altor personaje.

Însă Alfred observă unele diferenţe. Una dintre acestea era că Hitler, în ciuda educației formale limitate și a lacunelor uriaşe în cunoştinţele sale, avea o încredere în sine extraordinară. Hitler folosea încontinuu sintagme precum „de nezdruncinat”, sugerând încrederea totală în propriile convingeri și promisiunea absolută ca niciodată, sub nicio formă, să nu schimbe nici măcar un singur aspect al acestor convingeri.

M-a impresionat modul în Irvin D. Yalom s-a aplecat asupra istoriei, asupa modului în care a evidențiat că ideile enunțate de un evreu au ajuns să fie fost folosite împotriva evreilor, câteva sute de ani mai târziu. De asemenea, m-a mișcat întorsătura situației când Franco, cel care a oferise o  mărturie importantă pentru excomunicarea lui Spinoza, regretă fapta sa și caută să îi devină prieten.

Ce impresie mi-a lăsat cartea “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom?

O lectură interesantă, captivantă și accesibilă publicului larg!

 

 

Titlu: Problema Spinoza
Autor: Irvin D. Yalom
An apariție : 2022
Editura: VELLANT
Nr. Pagini: 432
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: / 10
Vizualizari recenzie: 7988

Alte recenzii de la Irvin D. Yalom:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 3 ani, 27 zile și a scris până acum 67 articole. Se află pe poziția 8 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments