Recenzie “Minciuni pe canapea” de Irvin D. Yalom

de | nov. 25, 2022 | Beletristică, Literatura Universală, Psihologie, Recenzii cărți

Irvin D. Yalom te invită în culisele psihoterapiei. Ai o șansă unică nu doar să fii pe canapeaua a doi terapeuți, dar și în mintea lor. Afli depre psihoterapie din prima sursă, descoperi nu doar cum se mănâncă ea, dar și toată bucătăria din spate. Aici se analizează veșnicele dileme: până unde poate să meargă un terapeut, care este relația corectă care ar trebui să existe între acesta și clientul său, dar mai ales unde se află linia roșie la granița dintre terapia admisibilă și malpraxis.

Tânărul terapeut Ernest Lash se avântă în lumea psihanalizei plin de entuziasm, încreminciuni-pe-canapeazut în cele studiate, dar și în instinctul său profesional. Se crede invincibil și mereu stăpân pe situație în toate ședințele pe care le ține cu pacienții săi. Până când într-o zi, una dintre paciente, care este defapt o intrusă, are ca scop să-i distrugă cariera și deci încearcă în timpul terapiei să-l seducă prin toate tertipurile și mijloacele existente. Ea știe să se joace cu mintea lui, chiar dacă Ernest crede că el este cel cu hățurile în mână. Ce deznodământ va avea această luptă rămâne să descoperiți.

Ernest este personajul meu preferat din acest roman. Fiind un terapeut încăpățânat, profesionist, capabil să lupte cu propriile trăiri pentru binele terapiei, trezește admirație. Mi-a plăcut metoda experimentală pe care doctorul Ernest a pus-o în aplicare – metoda sincerității.

De ce să nu fii sincer, de ce să nu recunoști adevărul, de ce să nu te porți ca o ființă umană cu pacientul tău?

Pe de altă parte îl avem pe mentorul lui Ernest, doctorul Marshal Streider, un terapeut cu o mai mare experiență care pare cu mult mai invincibil și incombatabil. Dar să fie oare experiența bogată suficientă pentru a-l păzi de credibilitatea atât de caracteristică psihoterapeuților?

Pe lângă subiectul care m-a ținut lipită de carte, am aflat multe tehnici ale psihoterapeuților, întrebările care se adresează de obicei pe canapea, dar și culisele acestei profesii. Am apreciat sinceritatea și autenticitatea scrierii.

Autorul a reușit să dezbată aici mai multe întrebări, adesea rămase retorice. Sunt oare terapeutul și pacientul de aceeași parte a baricadei, cooperând și lucrând mereu spre același țel sau se întâmplă uneori să fie în tabere opuse? Ei bine, se pare că terapeuții mizează mereu pe sinceritatea pacienților, fiind obișnuiți ca ei să le spună adevărul, că doar nu în zadar îi plătesc.

Poate că suntem prea creduli. Suntem atât de obișnuiți ca pacienții să ne plătească pentru ca noi să le ascultăm adevăratele probleme, încât probabil nu ne imaginăm că există și posibilitatea ca ei să mintă.

Este oare terapia mereu eficientă în momentele de impas? Ar putea avea ședințele de psihoterapie efect advers? Există oare terapeuți iresponsabili și distructivi care ar putea aduce mai multe daune decât foloase? Și să fie oare vina psihiatrului atunci când câștigând încrederea unui pacient, acesta devine dependent de ședințele lui, iar mai apoi psihiatrul îi devine indispensabil?

Per ansamblu cartea mi-a plăcut. Deși, cred că unele detalii tehnice puteau fi scurtate, deoarece induc plictisul pentru un cititor neinițiat în psihanaliză. O recomand pentru lărgirea orizonturilor și voi mai reveni la autor, cu atât mai mult cu cât “Plânsul lui Nietzsche” mă așteaptă cuminte în bibliotecă.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: MINCIUNI PE CANAPEA
Autor: Irvin D. Yalom
An apariție : 2009
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 392
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 5046

Alte recenzii de la Irvin D. Yalom:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu
Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu

Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada...

Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi
Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi este eseist, poet, romancier, teolog și scriitor din Republica Moldova, iar cărțile lui se regăsesc pe rafturile magazinelor din inctinta multor mănăstiri din țara noastră. Faptul că i-am regăsit numele de mai mult ori mi-a stârnit curiozitatea și am...

Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry
Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry

Brittainy C. Cherry scrie într-un mod unic și are un stil care nu este recomandat oricui. Dacă ești pasionat de Romance, sigur îți pot recomanda cărțile ei, dar dacă vrei și o lecție de viață impresionantă, care te poate impacta, atunci trebuie să te gândești puțin...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments