După ce am citit „Trimisul special” de la George Arion, m-a prins foarte mult stilul scriitorului român. Și am zis că nu trebuie să mă opresc aici. Așadar mi-am luat altă carte grozavă, pe care o recomand cu mare drag. Este vorba despre „Profesionistul”.
Și mai grozav decât o carte de la George Arion sunt două cărți polițiste scrise de el. Doi într-unul. Așa cum este și cazul acestui volum care cuprinde două minunate romane din genul crime de la iubitul autor. De data asta eroul poveștilor nu este un inspector sau un detectiv cu acte în regulă. Este un jurnalist bucureștean plin de umor și inteligență care devine detectiv de ocazie.
Volumul „Profesionistul” de George Arion este cel de-al doilea din seria “Detectiv fără voie” cu jurnalistul Andrei Mladin în prim plan
Primul roman apărut în această serie este “Atac în bibliotecă”. După el a fost făcut și un film apărut în 1992. De asemenea, după seria cu jurnalistul Mladin a apărut în 2001 și un serial TV numit Detectiv fără voie.
Încă un fapt ce merită atenția cititorilor este că primul roman polițist din această carte este inspirat din fapte reale. Și totuși, fiind apărut prima dată în anul 1985, romanul era cât pe ce să nu vadă lumina tiparului din cauza intervenției autorităților. De aceea, autorul a trebuit să modifice unele lucruri ca nuvela să fie totuși tipărită.
Cum să nu te atragă chiar și mai tare un astfel de istoric și să te îndemne să citești mai repede cartea? Ambele proze conțin povești pline de suspans, dar fără a uita de umor și ironie. În care protagonistul Andrei Mladin trece prin tot felul de probe, nu fără a-și risca viața.
Așadar eroul acestui volum este un jurnalist carismatic și inteligent, care are veleități de adevărat detectiv. Și pentru că meseria i-o permite și îl scuză, el poate pătrunde într-o mulțime de medii fără a fi bănuit că ar investiga ceva.
Primul mini roman este intitulat “Profesionistul” și dă și numele volumului
Acesta este cel care este inspirat dintr-un caz real. Eroul sau anti eroul Andrei Mladin este trimis în afara Bucureștiului pentru a face reportaje despre agricultură. Dar el dă de anumite personaje dubioase și curioase care vor fi implicate mai departe într-o serie de crime. Din carte nu lipsesc bătăile ce se lasă cu nasuri sparte, femeile seducătoare, dar istețe, și mafioții care pun bețe în roate poliției.
Așadar, Mladin va trece printr-o grămadă de peripeții și va investiga un caz de crimă în cazul căreia vina este aruncată asupra unui nevinovat. El se va infiltra peste tot pe unde va putea pentru a obține dovezi și a trage o concluzie asupra faptelor. Dar vom afla că respectiva crimă nu este comisă la întâmplare. Ci se produce pentru a acoperi o adevărată afacere ilegală. În care mai marii orașului din provincie se îmbogățesc peste noapte.
Jurnalistul va reuși în cele din urmă să dea de cap cazului încurcat, dar nu fără riscuri. Însă cea mai inteligentă parte este prezentată la finalul romanului. Atunci, Mladin se întoarce la gazeta sa de la capitală și predă articolul despre pățaniile lui. Articol ce urmează să fie publicat în ziarul de a doua zi. Dar pentru a scoate în evidență cu subînțeles de ce i s-a interzis să publice prima variantă a cărții, George Arion inserează la finalul romanului „Profesionistul” o frază sub care se ascunde adevărul.
Articolul ziaristului nu apare, drept dovadă că s-au făcut presiuni din partea unor oficialități corupte ca istoria să nu fie dată în vileag. Libertatea cuvântului și a presei scrise este, deci, un nonsens. Nu exista așa ceva. Asta a demonstrat fără doar și poate scriitorul prin cartea sa. Și implicit prin povestea redată în ea, cu aluzia sa genială la sfârșit.
Cel de-al doilea mini roman din volum este intitulat “Țintă în mișcare”
De data asta protagonistul Andrei Mladin este luat drept altcineva atunci când se află în concediu la mare. Drept urmare, trebuie să joace un rol de tânăr mafiot italian cu origini românești pentru a ajuta poliția într-un caz. Dar ceea ce ne este prezentat în primă fază drept real, vom afla pe parcursul nuvelei că nu este deloc ceea ce pare a fi.
Și asta descoperă pe propria piele și jurnalistul devenit din nou detectiv fără voie, și pe deasupra și sub acoperire. O altă aventură a curajosului și carismaticului Mladin îl va pune în tot felul de încurcături. Din care însă va ieși mereu în viață, deși fără a fi nevătămat. Buclucul i se va trage în primă instanță de la o femeie. Drept pentru care jură la sfârșitul prozei că nu se va mai băga în nimic de acum încolo cu bună știință.
Limbajul plin de umor și ironie, hazul de sine, situațiile riscante, felul de a fi al personajului principal și puterea sa de a ține la băutură uimesc nu numai pe celelalte personaje din carte, ci și pe cititorii scrierilor lui George Arion. De aceea, probabil am ajuns să îndrăgesc foarte mult pe acest antierou din cartea „Profesionistul”. Și să îmi doresc totodată să continui lecturarea celorlalte romane din serie scrise cu atâta fler de romancierul din Tecuci.