Recenzie ”Proheme” de Gellu Naum

Autor: GelluNaum
An apariție : 2016
Editura: TacusArte
Nr. Pagini: 190
Acordă o notă cărții:
 
Aspecte Pozitive:

Transformarea necuvintelor în cuvinte joacă la Gellu Naum rolul analgezicului.

Aspecte Negative:

Când este vorba de Gellu Naum nu există păreri negative, cel puțin din punctul meu de vedere.

Trăgându-și seva poetică din dorința de a transforma inexplicabilul în explicabil, dar mai ales din ambiția de a transforma necuvintele în cuvinte extrem de expresive și penetrante, Gellu Naum ne-a dăruit întreaga vâltoare a unei lumi pe care puțini reușesc să o zărească cu adevărat, prin intermediul unor versuri ce sapă în sufletele cititorilor tranșee și sanctuare.

poheme-gellu-naum

Editura TracusArte ne oferă, sub atenta îngrijire a lui Teodor Dună, volumul antologic numit ”Proheme”. Cartea este un loc magic, unde cuvintele se coagulează în trăiri și dorințe, amintiri și pași tropăiți prin colbul îndrăznelii, trăite sub ”prăpastia de deasupra”.

Creând personaje aparent atipice, poetul scoate la lumină lumea ascunsă din fiecare din noi prin intermediul unor unități frazeologice care zburdă nestingherite peste ogoarele grăbitei conjugări, trasând brazde tremurânde de vieți înlocuite de alte vieți.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de GelluNaum.

Fiecare poem este un fel de vitraliu, o strângere fermă de mână între ceea ce a fost și ceea ce este, o tragere de mânecă a destinului obișnuit să trișeze la jocul de poker. Cuvintele se alipesc unul de celălalt într-o sărutare aproape adulterină și totuși atât de pură prin însăși libertatea lor de mișcare, crestând labirinturi în vasele sangvine ale existenței, poate nu ca un refugiu și nici măcar ca o încercare de jalonare, ci mai degrabă ca o continuă deșirare a necuvintelor transformate în cuvinte și a așteptării preschimbată în șuvoi de șipot virgin.

Cei care într-adevăr iubesc poezia, trăind pentru ea și prin ea, nu trebuie să rateze acest volum de antologie al unuia dintre cei mai mari poeți suprarealiști.

Lectură plăcută!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 iubitori de carte s-au alăturat Tribului Booknation.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)