Recenzie „Psycho” de Robert Bloch

de | ian. 16, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Horror și Thriller, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

Psycho de Robert Bloch„Psycho” este un roman horror absolut scris de autorul american Robert Bloch. Cartea a fost publicată în anul 1959, și la un an după lansare a avut parte și de prima sa ecranizare, filmul Psycho din 1960, regizat de Alfred Hitchcock. 

Cartea „Psycho” de Robert Bloch este superbă și este inspirată din fapte reale, ceea ce o face și mai bună

Văzusem filmul în trecut și acum citind și cartea mi-am dat seama că redă fidel felul în care a gândit povestea autorul.

E un thriller de zile mari. Psihologic. Un caz de personalitate multiplă care ajunge în atenția lumii după înfăptuirea unor crime odioase, cu sânge rece.

Parcurgând romanul noir vei merge pe un fir pe care îl vei considera cel real. Dar de fapt răul este mult mai la suprafață decât ai crede. E în fața ta. Deși naratorii se schimbă, în funcție de personalitatea marcantă, la final vei afla cine e adevăratul psihopat. Aproape totul te induce in eroare, așa cum o fac și detaliile pe care le află personajele și sunt înșelate la rândul lor.

Cartea „Psycho” de Robert Bloch e o capodoperă. Acum tot ce vreau este să revăd filmul vechi cât mai repede posibil. Mi-e dor de o ecranizare bună care să redea fidel povestea din cartea ce a inspirat-o.

Povestea de groază a acestui roman, deși ficțiune, a fost oarecum trasată după un caz din viața reală. Scriitorul Robert Bloch a început să creioneze o poveste horror despre un caz de personalitate multiplă care face victime. Dar el a început scrierea cărții înainte să știe despre criminalul din viața reală pe numele său Ed Gein, un criminal psihopat care a dus o viață dublă.

Și totuși, chiar dacă Bloch trăia la depărtare de criminalul odios, povestea romanului său era despre bărbatul aparent normal din vecini care este de fapt un monstru sub înfățișare de miel. Iar când în sfârșit autorul a aflat despre Ed Gein, psihopatul din viața reală, a folosit câteva referințe la caz în propria carte. Este surprinzător pentru noi ca cititori, dar a fost și pentru scriitor să își dea seama cât de asemănător cu realitatea a fost personajul său de la motelul Bates, Norman Bates.

Și Alfred Hitchcock a fost captivat de carte și de cazul real

Drept urmare a transformat cartea într-unul dintre cele mai iubite filme clasice de groază din toate timpurile.

Norman Bates este un proprietar de motel ce trăiește pe proprietate împreună cu bătrâna și posesiva sa mamă. Sau cel puțin așa reiese din ce ne relatează autorul. Norman își iubește mama deși uneori vrea să scape de tirania ei. Însă într-o seară când o femeie tânără și frumoasă se cazează la motelul lor, Norman devine neliniștit și crede că mama lui va face ceva necugetat din cauza geloziei.

Și bătrâna mamă chiar va face ceva odios. Îl va proteja pe Norman de ispită și de gândurile rele cu ajutorul unui cuțit de măcelărie. Poate știi scena faimoasă din baia hotelului ce apare în film, dar și scena din carte este la fel de sugestivă și de inspirată.

Ce se va întâmpla mai departe este dincolo de imaginație

Apar mai multe personaje în căutarea femeii dispărute. Alte crime se produc. Dar ceea ce este mai ciudat este că de fapt tot timpul criminalul s-a aflat sub nasul tău și că de fapt s-a dedublat. Romanul este impresionant prin scene, prin psihologia personajelor, prin descrierea stărilor de spirit și prin trecerea dintr-o personalitate la alta în cazul personajului principal.

Recomand cartea asta de groază tuturor, chiar dacă sunt sau nu fani ai genului horror ori thriller. Poate fi un pic cam prea mult pentru cei mai slabi de înger. Dar pe de altă parte se pot descoperi noțiuni super interesante despre psihologia și comportamentul unei persoane aparent obișnuite.

Titlu: PSYCHO
Autor: Robert Bloch
An apariție : 1995
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 220
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 945

Alte recenzii de la Robert Bloch:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 2 luni, 2 zile și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments