Recenzie „Renovări. Amenajări interioare” de Mara Wagner

by | Jun 12, 2020 | Literatură Contemporană, Literatura Română, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA RENOVĂRI. AMENAJĂRI INTERIOARE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cât de plăcut este să descoperi talentul unui poet, care își cântă durerea, dar nu o face cu un patetism obscur, ci cu cele mai limpezi emoții, în spiritul unei confidențe, a unei spovedanii. Imaginați-vă că sunteți la începutul unei căsnicii. Vă sunt limpezi dorințele, aveți așteptările înalte și vă doriți, cu orice preț, să păstrați flacăra unui trai de vis. Trec anii și sub osânda diurnă a rutinei, relația prinde primele urme de crăpături. Vă îndepărtați vertiginos spre o criză, dar nu are cine să vă întindă o mână de ajutor. De ce? Pentru că în acest caz ajutorul poate fi mai nociv decât ruptura.

Apoi el pleacă. Ar fi un final sau un nou început? Mara Wagner dezvăluie subiectul tranzitar al mariajului, prin prisma unor trăiri acute, în volumul său „Renovări. Amenajări interioare”, apărut la Editura Litera. Voi începe analiza mea exact cu titlul, deoarece nu cred că ar fi fost unul mai potrivit de atât. De ce? Pentru că o căsnicie, un trai la doi e aidoma unei reparații veșnice, în care ambii fac câte ceva: schimbă un mobilier emoțional, dau culoare unor frustrări sau alungă ternul din cotidian. Uneori, lucrările se suspendă și muncitorii își abandonează spațiul și pleacă să renoveze altceva sau să o ia de la capăt:

„Cum poate să nu-ți fie dor de mine, cum? Cum poate unul să se topească pe picioare, și celălalt să se plimbe nepăsător, la braț cu altcineva, orb și surd la durerea celui lăsat în urmă? Umblu prin lume paralizată și nu mai pot înțelege nimic. Undeva trebuie să fie o eroare.”

Mara Wagner este un poet de sensibilitate înaltă, care mi-a reamintit cât de important și vital e să citim poezie de calitate. Nu, nu una academică, prinsă între coperțile prăfuite ale vechilor canoane! O poezie în care se înlănțuie dureri, furii și care transformă cititorul într-un martor ocular. Senzația mea, de la prima filă, e că am participat la o spovedanie, la o punere pe hârtie a gândurilor de care unora le poate fi rușine sau frică.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mara Wagner

Meritul volumului „Renovări. Amenajări interioare” e că oferă o voce prudentă, dar pertinentă, celor care au traversat drama unei despărțiri conjugale și au făcut-o singuri, fără ajutorul nimănui:

„Mă torturez singură, duc masochismul pe culmi. Stau cu ochii pe telefon, fără încetare, schimb de la Facebook la WhatsApp, te caut, te urmăresc, nu mă pot dezlipi de aparat, chiar dacă știu că-mi face rău. E singura mea linie către tine, nu pot renunța la ea.”

„Renovări. Amenajări interioare” e o carte tristă, despre cum fericirea eternă poate, uneori, să se termine și de ce ar trebui să resimți clipa, fără a te ascunde în spatele unui viitor incert și iluzoriu. Mara Wagner a reușit să redefinească situația femeii de la 40, dar într-un fel intim, aparte, prin intermediul unei cărți, zic eu, memorabile.

🔥 CARTEA RENOVĂRI. AMENAJĂRI INTERIOARE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Renovări. Amenajări Interioare
Autor: Mara Wagner
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 12.06.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 1407 zile și a scris până acum 72 articole. Se află pe poziția 18 din 142 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments