Recenzie ” Ridicole iubiri” de Milan Kundera

de | iul. 21, 2016 | Recenzii cărți

Prin cartea ce poartă titlul Ridicole iubiri, scriitorul cu dublă cetățenie, cehă și franceză, ultima dobândită abia în anul 1981, Milan Kundera ne oferă în dar cealaltă față a iubirii, una dominată de hilar, de comicul aproape burlesc al unor personaje care, deși vor să pară pompoase, înoată haotic între anodin și instinctul de turmă.

ridicole-iubiri-21018s1

Este un amestec, extrem de bine omogenizat, între donjuanism și onanismul lăuntric, peste care scriitorul presară, în stilul caracteristic, un perdaf de realitate care rumenește personajele cu ajutorul nemiloasei dioptrii a realității, cea care nu cruță pe nimeni.

Personajele, care nu au absolut nimic din somptuozitatea unui idealism ferchezuit, dau totuși dovadă de o personalitate aparte, prin simplul fapt că, sub penelul dibace al maestrului ele sunt zugrăvite cu minuțiozitate, precum o pictură care se străduie să redea cu fidelitate nu numai realitatea palpabilă, vizibilă sau gustabilă, ci mai ales pe cea a forului interior, acele recesive semne de punctuație ale conjugărilor lăuntrice care arareori cunosc  refularea nedisimulatelor spovedanii.

Lunecând ușor, asemeni unei lebede imperiale ce s-a rătăcit peste cristalul unui iaz uitat de lume la marginea unui sat uitat de lume, Milan Kundera paștizează cu ajutorul sinelii ridicolului lumea pestriță a moravurilor și siguranța de sine a mândrului homo sapiens, aruncând sau doar picurând totul în malaxorul unei hrăpărețe clepsidre.

Ironia stilului este de mare finețe, trădând spiritul de observație psihologică a lumii din jur, pe care nici nu o judecă, nici nu o proslăvește, pozând în rolul de spectator oarecum neutru al banalului cotidian, pe care norodul dorește cu orice preț să o îmbrace în beteala unei redundante mândrii, care nu face altceva decât să toarne plumb în aripile zborului de clipe mărunte.

O carte absolut fabuloasă, pe care vi-o recomand cu mare drag! Lectură plăcută!

Titlu: RIDICOLE IUBIRI
Autor: Milan Kundera
An apariție : 1991
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2410

Alte recenzii de la Milan Kundera:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas
Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas

Așteptam de mult o carte scrisă de Penelope Douglas, dar care să fie diferită de seria ei de renume "Devil's Night", pentru că aveam nevoie de ceva mai soft și mai ales, ROMANTIC. "Punk 57" este o poveste pe care am citit-o acum mulți ani, dar pe care am recitit-o...

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments