Recenzie ” Salcia oarbă, fata adormită” de Haruki Murakami

Titlu: Salcia Oarbă Fata Adormită
Autor: Haruki Murakami
An apariție : 2013
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 440
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 24.06.2018
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI SALCIA OARBĂ FATA ADORMITĂ PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Condeiul maestrului Haruki Murakami lasă impresia că absolut orice lucru, fărâmă de eveniment obișnuit sau fâlfâire de gând se poate transforma într-un magnetizant act literar, nu neapărat sub forma șlefuită, estetizantă și desfrunzită de strangulatoarea contondență. Ba dimpotrivă, aș zice că tocmai această neșlefuire răsfiră farmecul creației sale literare. Fără a fi rudimentară sau colțuroasă, incisivitatea scriiturii reușește să răscolească și să corupă, inoculându-se impetuos, fără a fi  vădit obraznică, reușind astfel, cu o irefutabilă dibăcie, să moșească nenumărate inestimabile capodopere.

În ” Salcia oarbă, fata adormită”, îmbinând realul și irealul într-o bulă a existențialismului, Murakami colorează ținuturi neexplorate, creând personaje care, dincolo de aparenta lor simplitate, dezvoltă un veritabil păienjeniș al metisajului dintre conștient și inconștient care, uneori de-a dreptul freudian, alteori mefistofelic, încântă prin savoarea dezvoltării amănuntelor în amețitoare ritmuri pline de o muzicalitate răscolitoare.

Viata personajelor din ” Salcia oarbă, fata adormită” are în vârtejul său kafkaniana metamorfozare a verbului a fi, care, în anumite momente, retușează îndolierea senzorială a neputinței, alteori se cufundă în truismele firești ale existenței. Insignifiantele semen de punctuație ale existenței, care a împovărat, efemer sau pe termen lung, viața oricărui muritor, devin sub diapazonul lui Murakami inevitabile sensuri persuasive care, oscilând între giratoriul îndoielii și unicitatea de netăgăduit a fiecărei clipe, contractă și dilată anumite predestinări, întâmplări, congruențe și incongruențe, care alunecă între fatalitate și hirotonisire.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Haruki Murakami.

O carte de neratat.

Lectură plăcută!

ACUM GĂSEȘTI SALCIA OARBĂ FATA ADORMITĂ PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Realul și irealul, scăldate în aceeași cristelniță, oferă acestei cărți un zbor incisiv și acaparator.

Aspecte Negative:

Cultura descriptivismului nipon trebuie urmărită, cel puțin la Murakami, cu o atenție ceva mai sporită decât de obicei.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.