Recenzie ”Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari

by | Jul 23, 2020 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SAPIENS. SCURTĂ ISTORIE A OMENIRII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Pot spune că “Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari este cartea care mi-a deschis apetitul pentru non-ficțiune. Îndrăgostită de literatura clasică, mereu am îndepărtat din sfera mea de interes tot ceea ce avea lacune de exprimări lirice.

Ușor sceptică, am început cartea pe care, în final, am savurat-o. Pot spune doar atât despre ea: mai vreau!

Când citești Sapiens ai senzația că te uiți la un documentar pe Discovery Channel. Ai atât de multe informații încât nu știi pe care să le notezi, ce să reții, ce să contrazici și ce să iei ca atare.

Cu siguranță nu este genul de carte pe care o citești cum trece gâsca prin apă. Ea are nevoie de timp pentru ca informația să stea la marinat, să fie asimilată și acceptată. De ce spun acceptată? Pentru că s-ar putea ca în momentul în care auzi că omul a fost sclavul grâului, că înainte familia nu era monogamă, că proprietatea privată în ceea ce privește partenerul de cuplu și copiii era practic inexistentă, s-ar putea să ai un blocaj psihologic.

Cartea aceasta are un gust dulce-amar. E genială pentru că îți pune pe tavă foarte multe informații utile, însă arată și fața umanității care, adesea, nu se află într-o lumină favorabilă. Deși eram deja conștientă de acest aspect, m-a întristat să îmi fie concretizat faptul că am distrus tot ceea ce ne-a stat în cale. Oriunde au pășit oameni au pierit alte viețuitoare.

Ne-am făcut un obicei în a fi ucigași în serie ecologici și pare-mi-se că ne simțim bine în postura asta. Ne-am câștigat titlul de stăpâni ai pământului, dar avem sufletele pătate de dezastrele pe care le-am lăsat  în urma noastră.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Yuval Noah Harari

Noi, cei din prezent, suntem suma a tot ceea ce au făcut strămoșii noștri. Ei au fost cauza, iar noi suportăm efectele și, totodată, noi vom fi cauza a ceea ce va urma.

Pentru a trage linie, mi-a plăcut Sapines. Este genul de carte pe care dacă nu ai citit-o ar trebui să o faci. Touși, ia-ți timpul necesar pentru a înțelege și accepta ceea ce oferă, pentru că te asigur că unele informații te vor face să privești oamenii altfel.

Îți mai spun o informație pe care eu am găsit-o interesantă și mă opresc aici. Câinele a fost domesticit cu circa 15.000 de ani în urmă, cine ar fi crezut?

Gata… tac și te las pe tine să descoperi restul dacă alegi să citești cartea.

🔥 CARTEA SAPIENS. SCURTĂ ISTORIE A OMENIRII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Sapiens. Scurtă Istorie A Omenirii
Autor: Yuval Noah Harari
An apariție : 2018
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 23.07.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

  Am ajuns într-un final și la al doilea volum din serie, asta după ce am crezut că nu există nicio serie, doar o singură carte, stand alone. Mi-a plăcut foarte mult Rebecca Ross și i-am admirat stilul și curajul în relatarea acestei povești YA, care bifează...

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este adolescența, respectiv anii de liceu. Cel mai bun jucător e baschet, Peter, se teme de acest lucru. Eliza numără orele până când va scăpa de Seattle, orașul său natal și de reputația sa. Anita, este o fată cu o viață...

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Titlu: Lumina unui nou început Titlu-original: À la lumière du petit matin Autor: Agnès Martin-Lugand Editura: Trei An apariție: 2018 Număr de pagini: 352 Am auzit prima dată de Agnès Martin-Lugand de la o prietenă ce abia aștepta să meargă la faimoasa lansare a...

Roxana-Elena Ciobanu este redactor Booknation.ro de 16 zile și a scris până acum 3 articole. Se află pe poziția 98 din 146 de redatori, fiind astfel un 👶 redactor debutant. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Roxana-Elena Ciobanu aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments