Am citit doar o carte ce îi aparține domnului Fredrik Backman și știam din prima că mă va încânta. După ce Ove m-a cucerit, am decis să încerc alt roman, crezând că poate stilul său este unul liniar și voi întâlni multe elemente asemănătoare în a doua alegere de lectură. Uite că nu a fost așa și uneori chiar îmi pare bine că greșesc, pentru că îmi tot spun să nu mai încerc să anticipez ce vor să spună autorii, să citesc întâi cartea și după aceea să trag concluziile. Cât trăim învățăm:)
Consider că Fredrik Backman nu trebuie subestimat și regret că am făcut acest lucru, pentru că am crezut că „Scandalul” urmează același traseu cu cel al lui Ove, dar a fost unul total diferit, ce s-a dus complet în alt unghi, într-o altă perspectivă, ascunsă de o intrigă aparent simplă, dar cu conotații imense. Sigur Fredrik Backman nu a fost psiholog? Îmi pun mereu întrebarea această pentru că știe să analizeze mintea umană și să scoată la iveală atât lucrurile bune cât și slăbiciunile sale într-un mod de necrezut.
Björnstad este un oraș aflat într-un declin total, singura speranță de a mai scoată capul la suprafață este dragostea pentru sport. Echipa locală de hockey este steaua ce strălucește cel mai puternic, cea mai de preț comoară pe care localnicii nu vor să o piardă.Toți investitorii vin aici datorită echipei de hockey și dacă aceasta nu mai performează, totul este pierdut.
Când am auzit că acțiune vorbește despre sport, m-am descurajat puțin, însă așa cum am menționat mai sus, acțiunea simplă ascunde un mesaj de 10000 de ori mai puternic, ce nu are nicio legătură cu lecțiile de hockey. Atunci când o fată pretinde că a fost violată de către una dintre vedetele echipei, loialitățile se divid și comunitatea se împarte în două: partea ce ține cu victima și partea care pune accent pe hockey și încearcă să ascundă adevărul, deși în adâncul sufletului crede altceva. De aici se duce o luptă continuă care nu face decât să arate natura umană și modul în care aceasta face față presiunii și problemelor din extern. Într-un sat izolat, unde singură sursă de supraviețuire este notorietatea unei echipe locale, atunci când această este pusă în pericol, ai sta pasiv sau ai astupa adevărul cu degetul doar din instinct de supraviețuire? Pare dur, dar este pe cât se poate de real. Mulțumesc Libris.ro pentru carte.
Fredrik Backman este extrem de abil cu temele pe care le abordează și pare un geniu malefic, pentru că se joacă destul de clar cu sentimentele și trăirile tale. Viol, politică, discriminare și hărțuire sunt doar câteva din temele acestei cărți plasate într-un sat aproape în moarte clinică, ce se agață disperat de supraviețuire. Consider că această carte arată fața urâtă a umanității, însă autorul nu are nicio problemă să ți-o pună pe tavă și să te izbească violent de realitate, pentru că acesta este rolul unei cărți, chiar dacă vrei să recunoscti sau nu.
Am rămas extrem de impresionată de această carte și o consider o noutate în abordare și subiect, fiind atât de realistă, încât doare. Sper să vă decideți să o citiți și cred că o să îmi dați dreptate 🙂

Backman. Lovely! Si continuarea e geniala.