Recenzie “Scârba sfântului cu sfoară roșie” de Flavius Ardelean

by | Jan 8, 2016 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Mister, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA SCÂRBA SFÂNTULUI CU SFOARĂ ROȘIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Scârba sfântului cu sfoară roșie - Flavius ArdeleanScârba sfântului cu sfoară roșie a lui Flavius Ardelean este cartea care te face să te întrebi, cu adevărat, la ce aspiri în viață. Așa cum este precizat și pe copertă, este un basm; cred că, prin această opera, scriitorul introduce o nouă specie literară, o îmbinare a basmului cu romanului, ceea ce dovedește încă o dată talentul incontestabil al autorului.

Există un narator-martor, reprezentat de Bartholomeus Pumn-De-Oase care este, pe alocuri, schimbat cu unul obiectiv, omniscient. Pe parcursul cărții, aflăm povestea Sfântului Taush, și, cu cât citeam mai mult, aveam senzația că sunt învăluit de un mister, un suspans specific basmului, foarte bine realizat. Sunt prezente foarte multe elemente ale speciei literare de basm dintre care am remarcat, cu preponderență, repetarea cifrei trei.

Tărâmul mitic, surprins în carte, este diferit de tot ceea ce am citit până acum. Flavius Ardelean reușește să rupă bariera dintre real și ireal, dintre Lume și Ne’Lume, evidențiind relativitatea a tot ceea ce este și nu este, ce poate fi și poate să nu fie pentru alții.

Consider că este foarte greu să afirmi că această operă vorbește despre un lucru, un fapt, o întâmplare concretă. Scârba sfântului cu sfoară roșie e ca un suflet ce creează și știe că o face chiar și pentru a distruge. Scriitorul a reușit întru totul să zămislească un univers în care totul este posibil, în care nu există normal și anormal, care evoluează în multe feluri neașteptate.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Flavius Ardelean

Autenticitatea acestui basm stă, printre altele, în denumirile locurilor și personajelor, alese cu foarte multă măiestrie de către scriitor. Gaisterștat se referă la Geisterstadt (din germană, orașul spiritelor). Totodată, ilustrațiile Ecaterinei Boricean, atât de simple și totuși atât de sugestive, conferă textului o frumusețe aparte, dându-ți senzația că ești chiar lângă personaje, că vezi și simți totul.

[…] dar știm și noi că unde e un strop de iubire, oricât e de mic, e și un ocean de veșnicie, oricât de adânc. Iubește, pălărine, că imediat te stingi și ai trăit degeaba!

-De ce, mamă? Cine poate spune că noi avem dreptate și că ei se înșală? Cine știe care poveste e cea bună și adevărată – cea rostită de la un capăt la celălalt, sau cea rostită invers?

Au rămas foarte multe mistere neelucidate și s-a făcut în mod constat referire la evenimente petrecute altundeva, departe și sunt foarte curios să văd cum va evolua (sunt sigur!) povestea, ce vieți vor mai fi și câte nu vor mai fi.

Dincolo de toate, Flavius Ardelean m-a făcut, indirect, prin intermediul operei artistice Scârba sfântului cu sfoară roșie, să pătrund într-o lume a Totului și a Nimicului, o lume a posibilului, a prieteniei, o lume nebună, dar frumoasă, pentru că… ceea ce e, nu e întotdeauna.

🔥 CARTEA SCÂRBA SFÂNTULUI CU SFOARĂ ROȘIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Scârba Sfântului Cu Sfoară Roșie
Autor: Flavius Ardelean
An apariție : 2015
Editura: CăRțILE ARVEN - UN IMPRINT HERG BENET
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 8.01.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Ritm al evenimentelor foarte alert, acțiunea se convertește într-un subiect fascinant, învăluit de magie, mister și fabulos.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Dragoș Filioreanu este redactor Booknation.ro de 1671 zile și a scris până acum 26 articole. Se află pe poziția 35 din 143 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dragoș Filioreanu aici.
,,În momente ca acestea, simțeam că lumea îmi aparține. Puteam fi cine voiam eu să fiu, prin cărți. Într-o lume în care oamenii acced spre nimicul absolut, uităm să ne căutăm propriul nostru tot, care poate avea diferite forme. Când citești, zbori. Ești o pasăre migratoare care zboară și călătorește oriunde. Ești liber. Ești un tu mai bun decât ai fost ieri. Ești infinit.”
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments