Recenzie ,,Bizaroproze” de Flavius Ardelean

Titlu: Bizaroproze
Autor: Flavius Ardelean
An apariție : 2014
Editura: Cărțile Arven - un imprint Herg Benet
Nr. Pagini: 170
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Dragoș Filioreanu
Publicată la 23.12.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Bizaroproze - Flavius ArdeleanÎncă de când am primit acest volum, am simțit o puternică atracție pentru el. Era oare datorită copertei misterioase, neagră și simplă, sau datorită faptului că pe spatele ei este o bulinuță pe care scrie 18+? Cred că ambele.

Flavius Ardelean propune în Bizaroproze o colecție de povești macabre, dar fascinante, scrise cu multă măiestrie. Consider că, până să citesc această carte, nu m-am gândit vreodată la această latură a vieții. O latură a tuturor posibilităților, în care cele mai negre coșmaruri ale noastre se materializează, ne bântuie, dar ne și fascinează.

Cele nouă povești, toate cu titluri alese foarte inteligent, sunt precedate de către o ilustrație reprezentativă (realizate de către Ecaterina Boricean). Fiecare cuvânt, fiecare rând, pagină, poveste și însăși cartea în sine sunt mult mai mult decât par. După ce citești fiecare capitol, crezi că ai, în minte, o imagine clară a ceea ce s-a întâmplat, dar abia când recitești rapid câteva paragrafe, ajungi să înțelegi întru totul.

Scriitorul reușește să releve o lume în care predomină, la prima vedere, moartea și frica, cele două ajungând să se materializeze în mult mai mult. În ceva care nu poate fi reprodus în cuvinte, dar care există în interiorul cărții. Pulsează, țipă, vrea să iasă afară, să te învăluie și pe tine, în calitate de cititor.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Flavius Ardelean.

[…] privea în gol, prin zid. Târziu își aminti că orice zid e promisiunea lumii din spatele lui și începu să plângă.

Bizaroproze e ca un film de groază bine realizat, în care predomină un mister inteligent, din care nu vrei să mai ieși. Această carte m-a fascinat din toate punctele de vedere. Dacă ar exista o lume în care totul este posibil, în care frica e ca un monstru ce răsare de nicăieri, tainic, bizar, dar frumos, aceasta ar fi exact poveștile lui Flavius Ardelean.

Desigur, acest volum nu este pentru oricine. A distinge dintre bolnav și inteligent este o calitate posedată numai de oamenii cu o minte deschisă către nou, către fascinant, către necunoscut. Pentru că a cugeta prin gânduri diferite nu este o dovadă de anormalitate, ci este însăși esența umană pură.

Dincolo de toate, Bizaroproze mi-a vorbit despre imprevizibilitate, despre cum nimic nu este ceea ce pare, dar și despre cum frica poate distruge și ne poate pune în situații inimaginabile.

Aspecte Pozitive:

O carte în care macabrul se îmbină cu misterul, cu fascinația, care iau de multe ori locul fricii.

Aspecte Negative:

Mesajul poveștilor putea fi exploatat mai mult.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.