Recenzie ”Sexus” de Henry Miller

Titlu: Sexus
Autor: Henry Miller
An apariție : 2010
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 552
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 7.10.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Unul dintre cei mai controversați, dar și adulați scriitori americani, este Henry Miller, scriitorul carnal, care face din arta sexului un bun prilej de amestecare a instinctului primar cu bucolicul, trăind și retrăind între sinistroză și canonizare contorsionările unei lumi a desfrâului care nu are nevoie de justificări și pledoarii, între nuanțe de adrenalină revigorantă și nevoia de exorcizare a arzătoarelor conjugări lăuntrice pline de suculența nestăvilitei doleanțe de a cotropi și de a fi cotropit.

Cam despre asta este vorba în ” Sexus”, un roman cu nenumărate tente anarhice, fiecare pagină mustind sub entropismul boem al unor ani nebuni și aventuroși, în care diurnul este asuprit de nocturnul terifiant de viu și mesalinic.

Fără a fi o pildă gomorică, romanul ” Sexus” etalează dezbărarea de vechile prejudecăți, autorul încercând parcă o revitalizare a închistatei lumi literare, a artei în general, oscilând oarecum artistic și maiestuos între opulență și mizerie, între filantropism și mizantropism.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Henry Miller.

Folosind duritatea limbajului licențios, lipsit de scrupule, Henry Miller, cu un stil viril, lovește la țintă cu îndemânarea unui pistolar texan din vechile filme alb-negru, nefăcând niciun rabat de la netrunchiata etalare a simțirii din spatele nenumăratelor măști purtate cu fățărnicie de încă închistata societate, purtându-ne narcotizant prin serpentinele autozeificării, a îndrăznelilor amețitoare și a turbulențelor clipelor de vizionarism exacerbat de viețuirea într-o lume labirintică, acolo unde absolut totul pare să fie posibil.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Fiind prohibită o îndelungată vreme în America, totuși această carte este citită acum ” la vedere” , ba chiar discutată pe un tot deschis.

Aspecte Negative:

Prea gomoric.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.