Recenzie ”Sexus” de Henry Miller

de | oct. 7, 2017 | Recenzii cărți

Unul dintre cei mai controversați, dar și adulați scriitori americani, este Henry Miller, scriitorul carnal, care face din arta sexului un bun prilej de amestecare a instinctului primar cu bucolicul, trăind și retrăind între sinistroză și canonizare contorsionările unei lumi a desfrâului care nu are nevoie de justificări și pledoarii, între nuanțe de adrenalină revigorantă și nevoia de exorcizare a arzătoarelor conjugări lăuntrice pline de suculența nestăvilitei doleanțe de a cotropi și de a fi cotropit.

Cam despre asta este vorba în ” Sexus”, un roman cu nenumărate tente anarhice, fiecare pagină mustind sub entropismul boem al unor ani nebuni și aventuroși, în care diurnul este asuprit de nocturnul terifiant de viu și mesalinic.

Fără a fi o pildă gomorică, romanul ” Sexus” etalează dezbărarea de vechile prejudecăți, autorul încercând parcă o revitalizare a închistatei lumi literare, a artei în general, oscilând oarecum artistic și maiestuos între opulență și mizerie, între filantropism și mizantropism.

Folosind duritatea limbajului licențios, lipsit de scrupule, Henry Miller, cu un stil viril, lovește la țintă cu îndemânarea unui pistolar texan din vechile filme alb-negru, nefăcând niciun rabat de la netrunchiata etalare a simțirii din spatele nenumăratelor măști purtate cu fățărnicie de încă închistata societate, purtându-ne narcotizant prin serpentinele autozeificării, a îndrăznelilor amețitoare și a turbulențelor clipelor de vizionarism exacerbat de viețuirea într-o lume labirintică, acolo unde absolut totul pare să fie posibil.

Lectură plăcută!

Titlu: SEXUS
Autor: Henry Miller
An apariție : 2010
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 552
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1598

Alte recenzii de la Henry Miller:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments