Recenzie „Simfonie cipriotă” de Elena Lazăr

de | mai 29, 2020 | Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SIMFONIE CIPRIOTĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Volumul Simfonie cipriotă enumeră cei mai cunoscuți poeți ciprioți din prima jumătate a secolului 20. Redactat sub atenta supraveghere a doamnei editor Elena Lazăr, volumul a fost publicat la Editura Meronia în anul 2012, în ediție bilingvă.

Aranjați într-o ordine cronologică, descoperim numele a peste treizeci de poeți ciprioți și operele lor remarcabile. Am apreciat faptul că a fost introdus un mic istoric al fiecărui autor. Am avut astfel ocazia de a afla noi informații cu privire la trecutul său și ce anume l-a inspirat în scrierea poeziilor.

Scopul publicării acestui volum este acela de a prezenta evoluția liricii cipriote, după cum afirmă doamna redactor în primele pagini ale cărții. Tocmai din acest motiv au fost selectați poeții reprezentativi ai acelor vremuri. Regăsim astfel poeziile scrise de Kostas Montis, Nikos Kranidiotis sau Kypros Hrysanthis, poeți ale căror lucrări au fost publicate și în presa literară românească.

Operele incluse în acest volum au fost atent selecționate, cu scopul de a oglindi atât tendințele dominante prezente în poezia cipriotă, cât și varietatea tematică existentă. De asemenea, regăsim o reprezentare a diverselor structuri ale poeziei cipriote, de la vers liber, la ritm și rimă.

Curentele dominante care au influențat crearea acestor poezii au fost: neoromantismul, neosimbolismul, sau suprarealismul. Putem defini astfel spiritul nonconformist, etern revoltat, al autorilor din literatura cipirotă. Această voce vibrantă a influențat atât poeții din aceași generație, cât și generațiile mai tinere.

În ceea ce privește temele abordate, regăsim:
– poezii inspirate din destinul tragic al poporului cipriot,
– poezii de inspirație filozofică, în care sunt înfățișate neliniștile interioare ale omului, sau
– poezia sub formă de satiră, în care sunt evidențiate defecte și vicii umane.

Cipru a fost marcat de războaie, lupte pentru independență, sacrificii și moarte. Toate acestea au fost transpuse în versuri de către poeții ciprioți. Din acele versuri răzbate neliniștea, confuzia și frica care a marcat poporul de-a lungul timpului. Pentru o mai bună înțelegere a evenimentelor istorice, redactorul Elena Lazăr a inclus în volum o scurtă Schiță a liricii cipriote și cum anume a fost aceasta influențată de istorie.

Volumul Simfonie cipriotă a fost redactat din dorința de a prezenta cititorilor români frumusețea poeziilor cipriote, păstrând naturalețea versurilor prin publicarea bilingvă. Acest lucru a fost înfăptuit cu succes datorită dragostei și devotamentului redactorului pentru operele elene.

În final, aș vrea să vă las câteva rânduri dintr-o poezie despre România, scrisă de Naya Rousou:

Îmi întipăresc în memorie
Pădurile tale, lacurile,
Steaguri de flori sălbatice.
Îmi întipăresc în memorie
Zâmbetul oamenilor tăi
– Un pic de tristețe
– Un pic de amărăciune
– Un pic de speranță.
………………………………………
Îmi întipăresc în inimă
Neliniștea ta.
Astă-seară am zbor.
De sus
Lumea e doar o pată într-o mare de albastru.
Nicio ierarhie.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții SIMFONIE CIPRIOTĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Elena Lazăr sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SIMFONIE CIPRIOTĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Simfonie Cipriotă
Autor: Elena Lazăr
An apariție : 2012
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 340
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Publicată la 29.05.2020
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Antrenează-ți creierul” de Joe Dispenza

Recenzie ”Antrenează-ți creierul” de Joe Dispenza

Antrenează-ți creierul este o carte despre tehnicile și strategiile de transformare mentală, scrisă într-un mod specific, care poate fi asemănată cu o lucrare din domeniul medical. Joe Dispenza este, la bază, doctor în chiropractica și a studiat zeci de ani mintea...

Recenzie ”Fata din Zlataust” de Ionel Teodoreanu

Recenzie ”Fata din Zlataust” de Ionel Teodoreanu

"Fata din Zlataust" scrisă de Ionel Teodoreanu iarăși ne demonstrează cât de frumos și melodios scriu ai noștri. Nu trebuie să neglijăm literatura noastră română, pentru că așa perle nu se găsesc deseori printre cărțile renumite în toată lumea. Când de-abia la...

Recenzie ”Un fiu” de Alejandro Palomas

Recenzie ”Un fiu” de Alejandro Palomas

„Un fiu” de Alejandro Palomas este o poveste frumoasă, cu personaje care te fac să simți fiecare sentiment scris. Am citit foarte multe recenzii pozitive despre această carte și adevărul este că toate laudele erau meritate. O poveste care se întâmplă într-un timp...

0 0 votes
Article Rating
Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 619 zile și a scris până acum 52 articole. Se află pe poziția 13 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments