Recenzie „Simfonie cipriotă” de Elena Lazăr

de | mai 29, 2020 | Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SIMFONIE CIPRIOTĂ ARE REDUCERE PE:

Volumul Simfonie cipriotă enumeră cei mai cunoscuți poeți ciprioți din prima jumătate a secolului 20. Redactat sub atenta supraveghere a doamnei editor Elena Lazăr, volumul a fost publicat la Editura Meronia în anul 2012, în ediție bilingvă.

Aranjați într-o ordine cronologică, descoperim numele a peste treizeci de poeți ciprioți și operele lor remarcabile. Am apreciat faptul că a fost introdus un mic istoric al fiecărui autor. Am avut astfel ocazia de a afla noi informații cu privire la trecutul său și ce anume l-a inspirat în scrierea poeziilor.

Scopul publicării acestui volum este acela de a prezenta evoluția liricii cipriote, după cum afirmă doamna redactor în primele pagini ale cărții. Tocmai din acest motiv au fost selectați poeții reprezentativi ai acelor vremuri. Regăsim astfel poeziile scrise de Kostas Montis, Nikos Kranidiotis sau Kypros Hrysanthis, poeți ale căror lucrări au fost publicate și în presa literară românească.

Operele incluse în acest volum au fost atent selecționate, cu scopul de a oglindi atât tendințele dominante prezente în poezia cipriotă, cât și varietatea tematică existentă. De asemenea, regăsim o reprezentare a diverselor structuri ale poeziei cipriote, de la vers liber, la ritm și rimă.

Dacă îți place recenzia cărții SIMFONIE CIPRIOTĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Elena Lazăr

Curentele dominante care au influențat crearea acestor poezii au fost: neoromantismul, neosimbolismul, sau suprarealismul. Putem defini astfel spiritul nonconformist, etern revoltat, al autorilor din literatura cipirotă. Această voce vibrantă a influențat atât poeții din aceași generație, cât și generațiile mai tinere.

În ceea ce privește temele abordate, regăsim:
– poezii inspirate din destinul tragic al poporului cipriot,
– poezii de inspirație filozofică, în care sunt înfățișate neliniștile interioare ale omului, sau
– poezia sub formă de satiră, în care sunt evidențiate defecte și vicii umane.

Cipru a fost marcat de războaie, lupte pentru independență, sacrificii și moarte. Toate acestea au fost transpuse în versuri de către poeții ciprioți. Din acele versuri răzbate neliniștea, confuzia și frica care a marcat poporul de-a lungul timpului. Pentru o mai bună înțelegere a evenimentelor istorice, redactorul Elena Lazăr a inclus în volum o scurtă Schiță a liricii cipriote și cum anume a fost aceasta influențată de istorie.

Volumul Simfonie cipriotă a fost redactat din dorința de a prezenta cititorilor români frumusețea poeziilor cipriote, păstrând naturalețea versurilor prin publicarea bilingvă. Acest lucru a fost înfăptuit cu succes datorită dragostei și devotamentului redactorului pentru operele elene.

În final, aș vrea să vă las câteva rânduri dintr-o poezie despre România, scrisă de Naya Rousou:

Îmi întipăresc în memorie
Pădurile tale, lacurile,
Steaguri de flori sălbatice.
Îmi întipăresc în memorie
Zâmbetul oamenilor tăi
– Un pic de tristețe
– Un pic de amărăciune
– Un pic de speranță.
………………………………………
Îmi întipăresc în inimă
Neliniștea ta.
Astă-seară am zbor.
De sus
Lumea e doar o pată într-o mare de albastru.
Nicio ierarhie.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SIMFONIE CIPRIOTĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Simfonie Cipriotă
Autor: Elena Lazăr
An apariție : 2012
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 340
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 241

Alte recenzii de la Elena Lazăr:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

Recenzie „Ramona și tata #4”

Recenzie „Ramona și tata #4”

Cred că am mai menționat că îmi place seria Ramona și îmi plac și cărțile educative, adică râdem, glumim, dar rămânem și cu o idee, două. Eu am citit împreună cu fiica mea toate cărțile din seria Ramona traduse în limba română, și una netradusă încă. Știam că sunt mai...

Recenzie “Planul B” de Sheryl Sandberg și Adam Grant

Recenzie “Planul B” de Sheryl Sandberg și Adam Grant

  Oricât de mult ai citi, oricâte informații ai acumula, niciodată nu ești pregătit să treci ușor peste decesul cuiva apropiat. Sheryl Sandberg era o salariată a lui Mark Zuckerberg, care ducea o viață de obișnuită alături de familia ei. Asta până într-o bună zi,...

0 0 votes
Article Rating
Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 984 zile și a scris până acum 56 articole. Se află pe poziția 15 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments