Recenzie “Sora vitregă” de Jennifer Donnelly

by | Dec 30, 2020 | Fantezie, Ficțiune pentru Adolescenți, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy

🔥 CARTEA SORA VITREGĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Timpul poveștii rămâne îndepărtat și nedefinit până aproape de final, când este menționat un secol XVIII și o Franță revoluționară, dar în acest context social sunt aruncate multe probleme de actualitate: discriminare sexuală, exploatare fizică, bullying, sărăcie, decădere pe scara socială, hărțuire. Dar adevăratul scop e de a transforma personajul negativ în erou. De a dezvălui motivația din spatele gesturilor crude. Iar versiunea personajului negativ poate fi la fel de interesantă ca cea originală. Chiar pare mai umană și realistă deseori. Pentru că face greșeli, suferă, regretă, cade și o ia de la capăt. Nu e totul roz, nu are viața unei prințese din povești, nu primește totul pe tavă și luptă pentru fiecare bucurie măruntă.

Ideea de bază a cărții este că nu oamenii definesc ceea ce ești. Tu singur te definești ca persoană prin deciziile și alegerile pe care le faci. Dar până ajungi să îți finisezi caracterul poți fi privit din exterior în multe feluri și de cele mai multe ori nu-s priviri binevoitoare. Depinde doar de tăria ta cât de mult te lași influențat de ele și cât de tare te motivează țelul propus.

“În lumea asta, doar un prost poate fi fericit.”

N-aș putea spune ceva rău despre cartea asta. Chiar e o reinterpretare a unui basm celebru ce urmărește fidel acțiunea originalului și construiește spectaculos pe ceea ce a fost omis, partea care este lăsată în umbră, de obicei, în varianta clasică. Sunt puse în lumină și urmărite destinele personajelor negative, cele care se evaporă la final în parfumul de fericire prea puternic împrăștiat de personajele pozitive. Punctul de pornire al cărții este punctul de final al basmului original și debutează sângeros cu automutilarea celor două surori vitrege determinate să-și câștige fericirea cu orice preț.

“Isabelle își tăiase degetele, dar uneori încă le mai simțea. Maman îi scosese inima din piept. Uneori, și pe aceea o mai simțea.”

Este o reinterpretare ce răstoarnă varianta că personajele care au declanșat și întreținut “întunericul” ar fi chiar diabolice. Este o poveste care îți demonstrează că adevărata frumusețe, cea care contează și nu se ofilește, este cea interioară. Ne întâlnim cu oameni, ca noi, cu bune și rele, cu aspirații și visuri, cu eșecuri și reușite. E o încercare bună de a le explica acțiunile și reacțiile, și care te obligă să privești și să judeci din altă perspectivă anumite gesturi. Isabelle nu are visurile potrivite epocii și așteptărilor celorlalți. Ea nu-și dorește să fie salvată de un prinț pe un cal alb. Ea își dorește să călărească ea calul și să-și decidă propria soarta.

Este o poveste cu prinți si prințese de citit copiilor seara, o perspectivă foarte interesantă și originală. Este maturizarea unui fete căreia alții i-au trasat destinul dinainte ca ea să realizeze ce ar face-o fericită. Și deși abundă în feminism, este o lectură pozitivă, pe care o să i-o recomand fiică-mii în locul Albei ca Zăpada.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții SORA VITREGĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Jennifer Donnelly sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SORA VITREGĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Sora Vitregă
Autor: Jennifer Donnelly
An apariție : 2020
Editura: RAO
Nr. Pagini: 448
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Publicată la 30.12.2020
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Am citit câteva recenzii la cărțile lui Llosa prin online și m-am întărâtat nițel. Mi-a fost frică de o dezamăgire când am început Sărbătoarea Țapului, dar n-a fost cazul. Scrie în forță Llosa, scrie trivial și vulgar, e brutal și misogin, sfâșie inima, își bate joc...

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

0 0 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 738 zile și a scris până acum 133 articole. Se află pe poziția 5 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments