Paulo Coelho a devenit după cartea “Adulter” (vezi recenzia cărții aici https://booknation.ro/recenzie-adulter-de-paulo-coelho-2/) unul dintre autorii mei preferați pentru stilul său plin de spiritualitate, vorbele de duh și citatele sale cu tentă psihologică. Câteva dintre citatele mele preferate din carte ar fi:

“Când nu știm încotro ne poartă viața, nu înseamnă că suntem pierduți.”

“Aflați ce vă doriți și încercați să vă depășiți așteptările. Îmbunătățiți-vă dansul, pregătiți-vă mult și alegeți-vă un țel foarte înalt, greu de atins. Fiindcă asta e misiunea artistului: să-și depășească propriile limite. Un artist care vrea puțin și reușește să obțină puținul acela e un artist ratat.”

“Am privit doar către soare și am uitat de furtuni. M-am lăsat vrăjită de frumusețea trandafirilor și nu am dat atenție spinilor.”

“Aceasta eram eu, Mata Hari. Cea pentru care fiecare moment de lumină și fiecare moment de întuneric însemnau același lucru. Supraviețuisem […] și niciodată nu m-am plâns și n-am rămas în același loc. […] am fost întotdeauna o luptătoare, ducându-mi bătăliile fără nici o amărăciune; făceau parte din viața mea.”

Povestea lui Mata Hari amintește de sensibilitatea și dorința de libertate și frumos a ființelor umane.

“Spioana” lui Paulo Coelho poate duce cu gandul la vremurile demult apuse ale unei lumi aflate în derivă – cea a Primul Război Mondial. Margaretha Zelle, cunoscută drept Mata Hari oferă un spectacol incendiar prin descrierile oferite de Paulo Coelho.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Paulo Coelho.

Bazat pe fapte reale, romanul începe cu ziua execuției lui Mata Hari și continuă prin diverse relatări ale ei într-o scrisoare adresată avocatului ei. Ea își descrie anii tinereții când a fost dansatoare și îi putea impresiona pe cei mai avizi oameni politici până când ajunge la momentul în care a fost recrutată ca spioana; acest fapt aducându-i ulterior moartea.

Povestea ei este destul de neobișnuită pentru acele vremuri, însă faptul că este relatată de un nume literar ca cel al lui Paulo Coelho, îi sporește valoarea după părerea mea.

Titlu: Spioana
Autor: Paulo Coelho
An apariție : 2016
Editura: Humanitas fiction
Nr. Pagini: 197
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 23.11.2019
Nota recenzorului: 10/10
Avatar
Autor: Diana Costea
Diana e Erou Booknation.ro
Redactor de 290 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Diana Costea