Recenzie „Splendida cetate a celor o mie de sori” de Khaled Hosseini

by | Aug 9, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SPLENDIDA CETATE A CELOR O MIE DE SORI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Khaled Hosseini este printre cei mai apreciați scriitori contemporani din lume. A reușit să se claseze pe primul loc pe lista New York Times Bestsellers și nu o singură dată. Splendida cetate a celor o mie de sori este un roman de citit într-o viață. Scris în același stil ca Vânătorii de zmeie, cartea ilustrează destinele a două femei din Afganistan dintr-o perioadă care a marcat istoria țării, ocupația sovietică.

Condiția femeii

În prima parte facem cunoștință cu Mariam, o tânără de cincisprezece ani care locuiește cu mama sa în apropierea Heratului. Este o harami („copil din flori”), așa cum îi spune chiar mama sa de nenumărate ori, iar tatăl său, Jalil, o vizitează săptămânal. Mariam încearcă să obțină de la tatăl ei atenția de care au parte restul copiilor, dar acesta nu se afișează în lume cu ea, găsind mereu scuze. Atunci când mama ei moare, fata este obligată să se căsătorească la o vârstă fragedă cu Rasheed, un cizmar din Kabul mult mai în vârstă decât ea.

Asta-i soarta noastră, Mariam. A femeilor ca noi. Să îndurăm. Asta-i tot ce avem. M-ai înțeles?

Cea de-a doua parte o are în centru pe Laila, o tânără care rămâne fără părinți în urma exploziei care le-a distrus casa și ajunge să se mărite cu Rasheed la doar paisprezece ani. Ea și Mariam nu se înțeleg de la început, însă rivalitatea dintre ele se risipește atunci când sunt nevoite să-și înfrunte soțul abuziv. Cartea evidențiază foarte bine condiția femeilor afgane care nu aveau drepturi și libertăți, obligate să se mărite la vârste fragede.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Khaled Hosseini

Ficțiune și istorie

Nu știu foarte multe despre istoria Afganistanului, însă Khaled Hosseini reușește să surprindă cu precizie toate evenimentele istorice importante. Pe fundalul ocupației sovietice și a regimului taliban, căsnicia lui Mariam devine ea însăși un război. Rasheed s-a purtat pentru scurt timp destul de bine cu ea. Însă pe parcurs devine din ce în ce mai irascibil, o critică orice ar face și chiar o agresează. Ca orice bărbat obișnuit să dețină controlul asupra femeilor, lucru care nu reprezintă o noutate.

Titlu: Splendida Cetate A Celor O Mie De Sori
Autor: Khaled Hosseini
An apariție : 2008
Editura: NICULESCU
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 9.08.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Cișmigiu & Comp.” de Grigore Băjenaru

Recenzie “Cișmigiu & Comp.” de Grigore Băjenaru

Această carte este un dintre clasicele limbii române și una dintre puținele cărți scrise de autori români pe care o recomand cu mare drag! Am citit această carte în urmă cu 10 ani când eram pe clasa a șaptea, fiind obligată de circumstanțe. Mai exact, circumstanțele...

Recenzie ,,Ugly love” de Colleen Hoover

Recenzie ,,Ugly love” de Colleen Hoover

Miles Archer ar fi trebuit să fie doar vecinul lui Tate Collins, însă atunci când îl întâlnește în apartamentul fratelui ei, Corbin, ea nu știe cum să reacționeze pentru că nu s-ar fi așteptat să îl găsească nici beat și nici plângând. Aflăm în curând că atunci când...

Recenzie ,,Comoara din insulă” De Robert Louis Stevenson

Recenzie ,,Comoara din insulă” De Robert Louis Stevenson

Jim Hawkins locuiește cu părinții săi la hanul Amiral Benbow, acolo unde tocmai a poposit Căpitanul, unul dintre cei mai controversați clienți ce le-au au călcat vreodată pragul! Bill Bones era cel care deținea prețioasa hartă către Insula Scheletelor, unde se afla...

Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 425 zile și a scris până acum 55 articole. Se află pe poziția 23 din 150 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments