Recenzie Sunt un gunoi, sunt un nimic de Radu Cîrtsea Ratzone

de | feb. 24, 2015 | Literatură Contemporană, Literatura Română, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SUNT UN GUNOI SUNT UN NIMIC ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Sunt-un-gunoi-sunt-un-nimic

Într-o lume a superficialului, a lucrurile făcute într-o viteză halucinantă doar de dragul de a fi făcute – poezia e ca un fel de luminiță de la capătul tunelului. Nu mai e timp de poezie în ziua de azi! FALS! Poezia e pretutindeni! Pentru un psihic sănătos, citiți măcar o poezie pe zi!

Astăzi mi-am ales să vă vorbesc despre o carte de poezie contemporană – Sunt un gunoi, sunt un nimic. Totuși, e greu să scrii o recenzie a unei cărți de poezii, chiar îmi vine să șterg cuvântul recenzie și să scriu recomandare! De ce? Pentru că e greu să aduni toate nuanțele poeziilor cuprinse într-un volum doar într-un text!

Cu autorul, Radu Cîrstea Ratzone, v-am făcut cunoștință săptămâna trecută, într-un interviu în care ne vorbea, printre altele, despre poezie. Revenind puțin la vorbele sale de atunci, Sunt un gunoi, sunt un nimic „e o sumă de concepții” – ceea ce poate fi denotat ușor și dintr-o analiză a coperții și a titlului. O barcă în derivă pe un ocean de gunoaie, un om ce stă în picioare, drept, îmbrăcat în haine curate, privind linia orizontului – căutând ceva dincolo de mizeria ce-l înconjoară.

Cartea asta este, de fapt, un portret al autorului și al tuturor celor ce se simt prizonieri în această epocă sumbră a superficialității. Deși, la prima impresie, pesimismul plutește pretutindeni, în poezia lui Radu Cîrstea Ratzone întâlnim toată gama de sentimente, exprimate într-un mod agresiv de real. O reflexie a lumii în care trăim, ar spune mulți, un tabloul al României secolului XXI și a condiției tânărului artist, exclus (poate mai mult decât niciodată) din societate (dar oare vrea să ia parte la acest bâlci al deșertăciunilor generalizat?).

Și, cu toate acestea „versul e liber, nu stă în conservă, nu se întinde pe-o dimineață” (versuri)- nimeni nu poate schimb asta. Poezia e refugiu și alinare, e drog și leac. Poezia devine totul atunci când ea îți e menirea… Poezia amplifică tot! „Poemul evadează din el/ în fiecare stare a lui/[…] motivația lui e absența fericirii/ ce i-a adus atâtea zeci de forme/și niciuna nu i s-a potrivit/ i-a adus atâtea pagini/care l-au ajutat să smulgă gratiile/în spate a rămas incendiul/ din imaginația sa/[…]poemul își arde boala/de gratiile unei imaginații bolnave.” (gratii)

Însă, poezia nu trebuie comentată – ea trebuie citită și simțită! Atenție, însă, Sunt un gunoi, sunt un nimic – se adresează cititorilor rafinați, ce se dezic de frivolitatea banalului contemporan!  O poezie modernă, prin mesaj și prin construcție, dar plină de înțeles!

În încheiere, o să vă las cu unul din poemele mele preferate din acest volum! V-am spus de la început, asta a fost mai degrabă o recomandare! Sper să vă îndemne și pe voi să mai citiți, măcar din când în când, o poezie – că poeți, slavă domnului, am avut și vom avea!

dual sim

în fiecare eu
nu-i decât un alt tu
și abonamentul la iubire
se modifică în fiecare lună
fără ca cineva să ceară asta
factura de azi
are consumul mai mare
față de luna trecută
îmi dau seama că tu consumi
mai mult decât mine
poate n-ai avut timp să plătești
sau n-ai avut destulă iubire
încă aștept să vii
sau te debranșez

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții SUNT UN GUNOI SUNT UN NIMIC?

Vezi toată lista de cărți scrise de Radu Cîrstea Ratzone sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SUNT UN GUNOI SUNT UN NIMIC CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Sunt Un Gunoi Sunt Un Nimic
Autor: Radu Cîrstea Ratzone
An apariție : 2014
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 92
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 24.02.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă este redactor Booknation.ro de 2570 zile și a scris până acum 233 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest
3 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Buna poezia. Mergea sa-i zica Dual Sim cu Dual Core 😛

bună idee 🙂