Recenzie ”Surâsul fetelor din Dublin” de Cosmin Neidoni

by | May 28, 2021 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA SURÂSUL FETELOR DIN DUBLIN PE libris.ro

O frumoasă prietenie. Aşa am putea descrie relaţia construită cu autorul Cosmin Neidoni încă de la prima carte publicată. Eseu, poezie și acum roman, am trecut alături de el prin fiecare construcție realizată prin pasiunea și talentul ce îl reprezintă în ale scrisului. 

În primul interviu acordat autorului, Cosmin Neidoni ne declara puternic ”înclin să cred că orice carte se naște în virtutea dorinței autorului de a transmite un mesaj  – persuasiv și seducător dacă se poate – care să ajungă la cât mai mulți cititori”. Noul roman lansat, „Surâsul fetelor din Dublin”, suntem siguri că s-a născut pentru a transmite un alt mesaj care să ajungă la sufletul cititorilor, sufletul nostru fiind deja cucerit de complexitatea personajul principal, Albert, și experiența trăită prin reflexia sufletului alături de el.

În „Surâsul fetelor din Dublin” se pune în scenă o poveste bazată pe realitate, în care caracterele reale umane construiesc personajele cărții, iar experiența unică a autorului devine o călătorie a sufletului de cititor. Cartea ne vorbește despre prietenia și iubirea dintre o femeie și un bărbat, o prietenie necondiționată de interese, manipulări sau dorințe carnale mascate. 

Ai putea avea tendința de a crede că emoțiile transmise sunt utopice, însă realitatea poveștii are rolul de a-ți oferi speranța că o astfel de legătură bazată pe sinceritate și tandrețe se poate regăsi și în viața de zi cu zi, nu doar în cărți. 

Autorul a înțeles nevoia și pot sa afirm chiar disperarea, uneori, a umanității de a trăi uman, autentic, sincer. A trasat foarte clar prin limbajul folosit notele de profunzime, psihologice și pline de stări după care râvnim atât de mult. 

Aș propune o lege ferendă votată la scară planetară: toți oamenii, indiferent de rasă, religie sau sex, au nu doar dreptul, ci și obligația de a fi fericiți. Iar legea asta ar merita dublată și de o exigență fiscală numită „impozit pe nefericire”.

Un motiv central pentru care povestea abordată de autor mi-a rămas întipărită în minte și suflet a fost stilul în care se împachetează întregul roman. Atunci când deschidem coperțile unui roman de dragoste ne așteptăm de multe ori să regăsim povești ce ne hrănesc imaginația lăsând de multe ori un gol în noi ce nu poate fi umplut vreodată în realitate. Însă Albert și Nines umplu acel gol printr-o dragoste plină de lecții pe care poți să le transpui în realitatea ta. Au fost multe momente pe parcursul cărții în care revelațiile își făceau loc, în care conștientizam cum am uitat să ne bucurăm de acei fiori pătrunzători, de modul simplu de a ne exprima prin cuvinte ce simțim.

Există oare ceva în orizont uman care să fie veșnic, atunci când viața însăși nu este altceva decât un licăr plăpând de lumină suspendat între două eternități de întuneric? Este o tragedie că iubirea, deși poartă însemnele absolutului, este totuși atât de fragilă și vremelnică? Oare surâsul prieteniei nu este îndeajuns pentru a satura nevoia noastră de afecțiune? Nu ar fi mai înțelept să admitem evanescența iubirilor umane, mizând mai mult pe farmecul discret al prieteniei?

Cine a citit până acum măcar un titlu al autorului se va bucura în continuare de un roman cu o estetică a limbajului deosebită, de o muzicalitate ce nu te va lăsa să lași cartea ușor din mână. Pentru cine nu a citit niciun titlu al autorului până acum, îl invităm cu drag cu ocazia acestui roman să se delecteze cu acest ”fruct exotic”. Iar dacă noi nu am stârnit suficient curiozitatea pentru acest roman, îl lăsăm chiar pe autor să o facă:

”acest roman este ca un fruct semi-exotic, având drept înveliș coaja moale a surâsului, iar drept miez o emoție dintre acelea care te fac să îti trăiești omenescul. Calm, intim și revigorant.”

ACUM GĂSEȘTI CARTEA SURÂSUL FETELOR DIN DUBLIN PE libris.ro

Titlu: Surâsul Fetelor Din Dublin
Autor: Cosmin Neidoni
An apariție : 2021
Editura: CREATOR
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 28.05.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1615 zile și a scris până acum 792 articole. Se află pe poziția 1 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments