Recenzie ”Surâsul fetelor din Dublin” de Cosmin Neidoni

de | mai 28, 2021 | Recenzii cărți

O frumoasă prietenie. Aşa am putea descrie relaţia construită cu autorul Cosmin Neidoni încă de la prima carte publicată. Eseu, poezie și acum roman, am trecut alături de el prin fiecare construcție realizată prin pasiunea și talentul ce îl reprezintă în ale scrisului. 

În primul interviu acordat autorului, Cosmin Neidoni ne declara puternic ”înclin să cred că orice carte se naște în virtutea dorinței autorului de a transmite un mesaj  – persuasiv și seducător dacă se poate – care să ajungă la cât mai mulți cititori”. Noul roman lansat, „Surâsul fetelor din Dublin”, suntem siguri că s-a născut pentru a transmite un alt mesaj care să ajungă la sufletul cititorilor, sufletul nostru fiind deja cucerit de complexitatea personajul principal, Albert, și experiența trăită prin reflexia sufletului alături de el.

În „Surâsul fetelor din Dublin” se pune în scenă o poveste bazată pe realitate, în care caracterele reale umane construiesc personajele cărții, iar experiența unică a autorului devine o călătorie a sufletului de cititor. Cartea ne vorbește despre prietenia și iubirea dintre o femeie și un bărbat, o prietenie necondiționată de interese, manipulări sau dorințe carnale mascate. 

Ai putea avea tendința de a crede că emoțiile transmise sunt utopice, însă realitatea poveștii are rolul de a-ți oferi speranța că o astfel de legătură bazată pe sinceritate și tandrețe se poate regăsi și în viața de zi cu zi, nu doar în cărți. 

Autorul a înțeles nevoia și pot sa afirm chiar disperarea, uneori, a umanității de a trăi uman, autentic, sincer. A trasat foarte clar prin limbajul folosit notele de profunzime, psihologice și pline de stări după care râvnim atât de mult. 

Aș propune o lege ferendă votată la scară planetară: toți oamenii, indiferent de rasă, religie sau sex, au nu doar dreptul, ci și obligația de a fi fericiți. Iar legea asta ar merita dublată și de o exigență fiscală numită „impozit pe nefericire”.

Un motiv central pentru care povestea abordată de autor mi-a rămas întipărită în minte și suflet a fost stilul în care se împachetează întregul roman. Atunci când deschidem coperțile unui roman de dragoste ne așteptăm de multe ori să regăsim povești ce ne hrănesc imaginația lăsând de multe ori un gol în noi ce nu poate fi umplut vreodată în realitate. Însă Albert și Nines umplu acel gol printr-o dragoste plină de lecții pe care poți să le transpui în realitatea ta. Au fost multe momente pe parcursul cărții în care revelațiile își făceau loc, în care conștientizam cum am uitat să ne bucurăm de acei fiori pătrunzători, de modul simplu de a ne exprima prin cuvinte ce simțim.

Există oare ceva în orizont uman care să fie veșnic, atunci când viața însăși nu este altceva decât un licăr plăpând de lumină suspendat între două eternități de întuneric? Este o tragedie că iubirea, deși poartă însemnele absolutului, este totuși atât de fragilă și vremelnică? Oare surâsul prieteniei nu este îndeajuns pentru a satura nevoia noastră de afecțiune? Nu ar fi mai înțelept să admitem evanescența iubirilor umane, mizând mai mult pe farmecul discret al prieteniei?

Cine a citit până acum măcar un titlu al autorului se va bucura în continuare de un roman cu o estetică a limbajului deosebită, de o muzicalitate ce nu te va lăsa să lași cartea ușor din mână. Pentru cine nu a citit niciun titlu al autorului până acum, îl invităm cu drag cu ocazia acestui roman să se delecteze cu acest ”fruct exotic”. Iar dacă noi nu am stârnit suficient curiozitatea pentru acest roman, îl lăsăm chiar pe autor să o facă:

”acest roman este ca un fruct semi-exotic, având drept înveliș coaja moale a surâsului, iar drept miez o emoție dintre acelea care te fac să îti trăiești omenescul. Calm, intim și revigorant.”

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE libris.ro

Titlu: SURÂSUL FETELOR DIN DUBLIN
Autor: Cosmin Neidoni
An apariție : 2021
Editura: CREATOR
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1283

Alte recenzii de la Cosmin Neidoni:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas
Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas

Așteptam de mult o carte scrisă de Penelope Douglas, dar care să fie diferită de seria ei de renume "Devil's Night", pentru că aveam nevoie de ceva mai soft și mai ales, ROMANTIC. "Punk 57" este o poveste pe care am citit-o acum mulți ani, dar pe care am recitit-o...

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

0 0 votes
Article Rating
Emanuela Istrate a fost redactor Booknation.ro și a scris 799 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments