Recenzie „Tabloul flamand” de Arturo Pérez-Reverte

by | Apr 11, 2019 | Beletristică, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TABLOUL FLAMAND ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

V-ați gândit vreodată că a fi artist poate fi o meserie periculoasă? Ați crezut vreodată că simpla restaurare a unui tablou poate scoate la iveală secretul unei crime petrecute cu secole în urmă?

Misterul din tablou

La prima vedere „Tabloul flamand” de Arturo Pérez-Reverte este o carte polițistă tipică, o ușoară lectură de vacanță, de luat pe plajă sau undeva într-o poieniță la munte. Avem toate ingredientele necesare pentru asta: mobil, victimă, suspecți și nelipsiții detectivi amatori sau fără voie care să dea sare și piper lecturii.

Julia este o tânără expertă în opere de artă căreia i se încredințează, în vederea restaurării, un tablou al maestrului flamand Pieter van Huys. Tabloul prezintă în prim plan un joc de șah între doi nobili contemporani cu pictorul, în timp ce pe fundal soția unuia dintre ei citește în fața unei ferestre. Nimic neobișnuit până aici.

Însă în timpul restaurării Julia descoperă un mesaj ascuns în pictură care, împreună cu informațiile istorice, duce către veșnicul triunghi amoros și transmite bănuiala unei crime din dragoste. Având în vedere distanța în timp între momentul pictării tabloului și momentul restaurării, acest lucru ar fi putut rămâne doar o anecdotă a vremii.

Dar pentru că autorul și-a construit povestea ca pe o poveste în poveste, lucrurile nu se finalizează aici. O încrengătură de secrete și mistere ce îi pun viața în pericol Juliei încep să se desfășoare sub ochii noștri.

Șah cu criminalul

Tabloul nu are o poveste simplă nici în realitate. Aparține unui fost muzician ajuns acum la o vârstă înaintată și depinzând de îngrijirile nepoților, care la rândul lor îi vânează averea și își doresc cu nerăbdare să vadă tabloul vândut.

Asta o aduce în scenă o serie de personaje interesante și ușor neverosimile: Menchu, proprietară de casa de licitații și prietena apropiată a Juliei, lipsită de prejudecăți dar și de valori morale, cea care îi aduce tabloul spre restaurare; Cesar, homosexualul în vârstă, rafinat și boem, protectorul Juliei și Munoz, șahistul genial dar ciudat și total neintegrat social.

Din acest moment personajele pornesc într-un fel de circuit de șah, în care prețul este propria lor viață și în care cunoștințele de șah fac diferența între viață și moarte.

Fără a fi senzațională, cartea și-ar îndeplini cu succes rolul de poveste polițistă dacă nu ar insista atât de mult pe detaliile tehnice ale partidei de șah – detalii care ar face totuși deliciul pasionaților acestui sport al minții. Nu ajută prea mult nici introspecțiile lungi și uneori inconsistente ale Juliei, analiza psihologică fiind un aspect pe care autorul nu pare să îl stăpânească.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții TABLOUL FLAMAND?

Vezi toată lista de cărți scrise de Arturo Pérez-Reverte sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TABLOUL FLAMAND CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Tabloul Flamand
Autor: Arturo Pérez-Reverte
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 11.04.2019
Nota recenzorului: 7

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Psycho” de Robert Bloch

Recenzie “Psycho” de Robert Bloch

"Psycho" este un roman horror absolut scris de autorul american Robert Bloch. Cartea a fost publicată în anul 1959, și la un an după lansare a avut parte și de prima sa ecranizare, filmul Psycho din 1960, regizat de Alfred Hitchcock.  Cartea "Psycho" de Robert Bloch...

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

În ciuda titlului, doar începutul cărții  poate fi privit ca fiind idilic, și nici acesta integral, ci dacă ne referim strict la amintirile scriitorului din copilărie. Este o carte premiată şi își merită elogiile dacă ținem cont de ideea de bază, de scriitură, și dacă...

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Acesta e genul de roman care, citindu-l, te face să te simți ca la o ieșire cu prietenii la bere. E spus pe un ton sarcastic, fluid, prietenos și direct, are un final previzibil și un erou imprevizibil. Un tip antisocial, rebel, indecis și imatur, al cărui drum prin...

0 0 vote
Article Rating
Anca Ivanov este redactor Booknation.ro de 704 zile și a scris până acum 12 articole. Se află pe poziția 1 din 25 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Anca Ivanov aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments