Recenzie Țara fetelor de Maria Banuș

de | feb. 20, 2019 | Literatura Română, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ȚARA FETELOR ARE REDUCERE PE:

Mă gândesc să sorb din viață ca atâția alți golani (pag.27)

Maria Banuș, una dintre puținele nume feminine din literatură română – alături de nume ca Lucia Demetrius, Cella Serghi, Anișoara Odeanu – ne invită în Țara fetelor (1937), una în care, deși prezente, mărcile feminității, copilăria, gesturile, șoaptele, pașii, gândurile ,s.a. sunt la tot pasul încărcate de senzații  bacoviene.

Lirismul poetei Banus, notă în anul 1938, Pompiliu Constantinescu,  este nici “patetic și retoric” și nici “nu se destramă în monotonie sentimentală”. În schimb, exaltarile sale sunt neașteptate și curajoase, proaspete și firești, inteligente și plastice.

“În miezul palmelor (…) / s-adoarmă anii neștiuți și grei” – își dorește, în deschiderea volumului, autoarea; o dată cu ea, și mulți dintre noi, sunt sigură, ce ar putea fi mai firesc și mai simplu, nu-i așa? “cu tristețea abia șopotită a fetelor” ne spune despre “mersul stângaci al cântecului” și despre trupul “cu umbre de stanjenei” . Personal, numai după ce am verificat în DEX descrierea stanjeneilor, am putut desăvârși exercițiul de imaginație cu femeia evocată în Cântec mic.

Dacă îți place recenzia cărții ȚARA FETELOR, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Maria Banuș

De alftel, cea descoperită aici, va rămâne mereu aproape, cu indicii  din același registru stilistic.

Cu un stil poetic pe care un cititor obișnuit îl va simți poate apropiat unui Blaga – Bacovia, versurile, “disciplinate” sau libere, deapănă despre mângâieri, obiecte, visuri, frici, trecerea timpului, innegurari, iubiri, singurătăți, etc.

Colindă pe șoptite este una dintre poeziile care mi-au plăcut în mod special; la fel și : Mama, Interior, Fragment de primavara, Clipă, Ceas pentru scris, Pan, Fragment de toamnă, Înviere, Optsprezece ani.

Dar poate ar fi trebuit spus, înainte de toate, că versurile Mariei Banus nu mi-au electrizat, brusc, toate simțurile, ci mai degrabă abia recitindu-le, impresiile – senzațiile – prin decantare, asociere, suprapunere, au început să-și trimită ecourile.

Personajul feminin evocat în Țara fetelor este – și mai nimerit, mai cuprinzător de atât nu cred că poate fi spus – femeie. Femeie, adică feminin și sensibil, seducție și inteligență, intuiție și evoluție; femeie, adică slăbiciune și spaime și ezitare și emoție și tresăriri și muzică și furtună, și nostalgii și căutări și oboseli și singurătăți. Și vârstă și șoaptă și sugestie. Și copilărie și forță și nevoie stringentă de afecțiune. Și regenerare.

“și știu că sunt mare, că am cinci ani împliniți, / când nu mai poți plânge, / și știu că nimic mai trist decât asta n-o să se întâmple, / orice va fi.” – exasperați, purtăm adesea pe umeri amărăciunea unor cereri insistente de a lăsa în urmă stația big (girls) don’t cry, nu-i așa?

Citiți! Citiți Țara fetelor! Citiți Maria Banuș!

NOTĂ (reflectă impresii personale, fără pretenția vreunui verdict de critică literară): 8  / 10

 

 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ȚARA FETELOR CU REDUCERE DE PE:

Titlu: ȚARA FETELOR
Autor: Maria Banuș
An apariție : 2009
Editura: TANGO
Nr. Pagini: 54
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 902

Alte recenzii de la Maria Banuș:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac a fost redactor Booknation.ro și a scris 100 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments