Recenzie Țara fetelor de Maria Banuș

de | feb. 20, 2019 | Literatura Română, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ȚARA FETELOR ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Mă gândesc să sorb din viață ca atâția alți golani (pag.27)

Maria Banuș, una dintre puținele nume feminine din literatură română – alături de nume ca Lucia Demetrius, Cella Serghi, Anișoara Odeanu – ne invită în Țara fetelor (1937), una în care, deși prezente, mărcile feminității, copilăria, gesturile, șoaptele, pașii, gândurile ,s.a. sunt la tot pasul încărcate de senzații  bacoviene.

Lirismul poetei Banus, notă în anul 1938, Pompiliu Constantinescu,  este nici “patetic și retoric” și nici “nu se destramă în monotonie sentimentală”. În schimb, exaltarile sale sunt neașteptate și curajoase, proaspete și firești, inteligente și plastice.

“În miezul palmelor (…) / s-adoarmă anii neștiuți și grei” – își dorește, în deschiderea volumului, autoarea; o dată cu ea, și mulți dintre noi, sunt sigură, ce ar putea fi mai firesc și mai simplu, nu-i așa? “cu tristețea abia șopotită a fetelor” ne spune despre “mersul stângaci al cântecului” și despre trupul “cu umbre de stanjenei” . Personal, numai după ce am verificat în DEX descrierea stanjeneilor, am putut desăvârși exercițiul de imaginație cu femeia evocată în Cântec mic.

De alftel, cea descoperită aici, va rămâne mereu aproape, cu indicii  din același registru stilistic.

Cu un stil poetic pe care un cititor obișnuit îl va simți poate apropiat unui Blaga – Bacovia, versurile, “disciplinate” sau libere, deapănă despre mângâieri, obiecte, visuri, frici, trecerea timpului, innegurari, iubiri, singurătăți, etc.

Colindă pe șoptite este una dintre poeziile care mi-au plăcut în mod special; la fel și : Mama, Interior, Fragment de primavara, Clipă, Ceas pentru scris, Pan, Fragment de toamnă, Înviere, Optsprezece ani.

Dar poate ar fi trebuit spus, înainte de toate, că versurile Mariei Banus nu mi-au electrizat, brusc, toate simțurile, ci mai degrabă abia recitindu-le, impresiile – senzațiile – prin decantare, asociere, suprapunere, au început să-și trimită ecourile.

Personajul feminin evocat în Țara fetelor este – și mai nimerit, mai cuprinzător de atât nu cred că poate fi spus – femeie. Femeie, adică feminin și sensibil, seducție și inteligență, intuiție și evoluție; femeie, adică slăbiciune și spaime și ezitare și emoție și tresăriri și muzică și furtună, și nostalgii și căutări și oboseli și singurătăți. Și vârstă și șoaptă și sugestie. Și copilărie și forță și nevoie stringentă de afecțiune. Și regenerare.

“și știu că sunt mare, că am cinci ani împliniți, / când nu mai poți plânge, / și știu că nimic mai trist decât asta n-o să se întâmple, / orice va fi.” – exasperați, purtăm adesea pe umeri amărăciunea unor cereri insistente de a lăsa în urmă stația big (girls) don’t cry, nu-i așa?

Citiți! Citiți Țara fetelor! Citiți Maria Banuș!

NOTĂ (reflectă impresii personale, fără pretenția vreunui verdict de critică literară): 8  / 10

 

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ȚARA FETELOR?

Vezi toată lista de cărți scrise de Maria Banuș sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ȚARA FETELOR CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Țara Fetelor
Autor: Maria Banuș
An apariție : 2009
Editura: TANGO
Nr. Pagini: 54
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Publicată la 20.02.2019
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Tuck pentru totdeauna” de Natalie Babbitt

Recenzie ”Tuck pentru totdeauna” de Natalie Babbitt

Prezentarea acțiunii: Povestea acestei cărți începe cu Winnie Foster, o fetiță de 10 ani care locuiește cu familia ei dintotdeauna în Treegap. Familia ei deține pădurea de acolo și, în același timp izvorul. Într-o zi, după o discuție cu broscoiul ei, Winnie decide să...

Recenzie ”Soarele a murit în zori” de Haralamb Zincă

Recenzie ”Soarele a murit în zori” de Haralamb Zincă

Prezentarea acțiunii din Soarele a murit în zori: Totul începe când scriitorul Corneliu Cara primește o vizită neașteptată de la un străin, în miezul nopții. Deși nu îl mai văzuse în viața lui pe omul care se arată la ușa lui, Cara decide să îl asculte. Mulți ar spune...

Recenzie ”Cimitirul Animalelor” de Stephen King

Recenzie ”Cimitirul Animalelor” de Stephen King

O scurtă prezentare a acțiunii: Ar putea Stephen King să scrie o poveste care să-l sperie chiar și pe el însuși? Să-l sperie într-un asemenea hal încât să-i fie frică să o scrie până la sfârșit? Cimitirul animalelor pare să fie chiar această poveste. Tu, cititorule,...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 2250 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments