Recenzie Țara fetelor de Maria Banuș

by | Feb 20, 2019 | Literatura Română, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ȚARA FETELOR ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Mă gândesc să sorb din viață ca atâția alți golani (pag.27)

Maria Banuș, una dintre puținele nume feminine din literatură română – alături de nume ca Lucia Demetrius, Cella Serghi, Anișoara Odeanu – ne invită în Țara fetelor (1937), una în care, deși prezente, mărcile feminității, copilăria, gesturile, șoaptele, pașii, gândurile ,s.a. sunt la tot pasul încărcate de senzații  bacoviene.

Lirismul poetei Banus, notă în anul 1938, Pompiliu Constantinescu,  este nici “patetic și retoric” și nici “nu se destramă în monotonie sentimentală”. În schimb, exaltarile sale sunt neașteptate și curajoase, proaspete și firești, inteligente și plastice.

“În miezul palmelor (…) / s-adoarmă anii neștiuți și grei” – își dorește, în deschiderea volumului, autoarea; o dată cu ea, și mulți dintre noi, sunt sigură, ce ar putea fi mai firesc și mai simplu, nu-i așa? “cu tristețea abia șopotită a fetelor” ne spune despre “mersul stângaci al cântecului” și despre trupul “cu umbre de stanjenei” . Personal, numai după ce am verificat în DEX descrierea stanjeneilor, am putut desăvârși exercițiul de imaginație cu femeia evocată în Cântec mic.

De alftel, cea descoperită aici, va rămâne mereu aproape, cu indicii  din același registru stilistic.

Cu un stil poetic pe care un cititor obișnuit îl va simți poate apropiat unui Blaga – Bacovia, versurile, “disciplinate” sau libere, deapănă despre mângâieri, obiecte, visuri, frici, trecerea timpului, innegurari, iubiri, singurătăți, etc.

Colindă pe șoptite este una dintre poeziile care mi-au plăcut în mod special; la fel și : Mama, Interior, Fragment de primavara, Clipă, Ceas pentru scris, Pan, Fragment de toamnă, Înviere, Optsprezece ani.

Dar poate ar fi trebuit spus, înainte de toate, că versurile Mariei Banus nu mi-au electrizat, brusc, toate simțurile, ci mai degrabă abia recitindu-le, impresiile – senzațiile – prin decantare, asociere, suprapunere, au început să-și trimită ecourile.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Maria Banuș

Personajul feminin evocat în Țara fetelor este – și mai nimerit, mai cuprinzător de atât nu cred că poate fi spus – femeie. Femeie, adică feminin și sensibil, seducție și inteligență, intuiție și evoluție; femeie, adică slăbiciune și spaime și ezitare și emoție și tresăriri și muzică și furtună, și nostalgii și căutări și oboseli și singurătăți. Și vârstă și șoaptă și sugestie. Și copilărie și forță și nevoie stringentă de afecțiune. Și regenerare.

“și știu că sunt mare, că am cinci ani împliniți, / când nu mai poți plânge, / și știu că nimic mai trist decât asta n-o să se întâmple, / orice va fi.” – exasperați, purtăm adesea pe umeri amărăciunea unor cereri insistente de a lăsa în urmă stația big (girls) don’t cry, nu-i așa?

Citiți! Citiți Țara fetelor! Citiți Maria Banuș!

NOTĂ (reflectă impresii personale, fără pretenția vreunui verdict de critică literară): 8  / 10

 

 

🔥 CARTEA ȚARA FETELOR ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Țara Fetelor
Autor: Maria Banuș
An apariție : 2009
Editura: TANGO
Nr. Pagini: 54
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Publicată la 20.02.2019
Nota recenzorului: 8/10

Aspecte Pozitive:

exaltarile sale sunt neașteptate și curajoase, proaspete și firești, inteligente și plastice.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

A fost nevoie să citesc câteva cărți din colecția Chic ca să-mi dau seama că nu toate sunt simple ChickLit-uri. Pe unele le-am adorat, iar altele nu mi-au plăcut atât de mult. Evident, nu le putem încadra la capodoperele lumii. Însă nici nu le putem ignora. Cineva ca...

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 1774 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 11 din 142 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments