Recenzie „Te iubesc…” de Julien Tănase. Un bildungsroman al relațiilor interumane pe fundalul unei Românii care se descompune

de | mart. 31, 2023 | Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TE IUBESC... ARE REDUCERE PE:

Mă conving, din ce în ce mai des, că literatura contemporană joacă un rol important în reflectarea și comentarea societății actuale și a problemelor sale. Aceasta oferă o platformă accesibilă scriitorilor pentru a-și exprima perspectivele și experiențele, precum și pentru a explora teme și narațiuni noi, care sunt relevante pentru actualitate, dar mai ales pentru viitor. În aceiași ordine de idei, se pare că literatura servește și ca mijloc de reprezentare culturală, permițând ca voci și perspective diverse să fie auzite și reprezentate în societatea de masă. Poate ajuta la distrugerea stereotipurilor și la promovarea unei mai bune înțelegeri și empatie în rândul diferitelor grupuri de oameni.

Pornind de la premisa explorării unei dimensiuni umane, și anume a relațiilor dintr-un cuplu tânăr, dornic de iubire, dar prins în menghina unor vremuri deloc ușoare, romanul „Te iubesc…” de Julien Tănase este o apariție editorială foarte convingătoare și, înainte de toate, persuasivă pentru cititori. Autobiografic în marea sa parte, cartea spune istoria lui Julien, jurnalist, fost detectiv și agent sub acoperire (da, trebuie să recunosc că am fost oarecum sceptică la acest amestec demn de Hollywood, dar, știm cu toții, viața bate filmul) și soția sa, Magdi, un soi de femme fatale dintr-o comunitate unde toată lumea știe pe toată lumea.

Trebuie să recunosc, că am găsit destul de inedită cartea lui Julien Tănase. Empatică, emoționantă, aproape imposibilă pe alocuri, acest bildungsroman spune o istorie despre rezistența raporturilor umane pe fundalul unei lupte care pare să nu aibă sfârșit. România începe să se elibereze, iar odată cu această mică rază de speranță, apar pericole iminente, care pun tânăra familie în fața unor dileme și alegeri morale dificile. Procese orchestrate, frica de a nu-i pierde copilul, nevoia de a-și păstra verticalitatea într-o societatea destabilizată – iată câteva dintre elementele definitorii ale acestei trilogii, căci autorul Julien Tănase pare să capteze o viață în paginile unui roman. Și nu e puțin, dacă mă întrebați pe mine, mai ales acum, când consumerismul literar e la mare căutare.

Vreau să mă opresc asupra dimensiunii tehnice a romanului, care, din perspectiva mea de cititor, este cheia de boltă a cărții. Scris impecabil, cu un ritm alert, cu momente și turnuri de situație, într-o cheie jurnalistică (pun asta pe seama profesiei autorului, care ani buni a fost jurnalist și redactor de presă), romanul trebuie citit cu atenție la detalii, pentru că iureșul narativ te prinde și te poartă. Se simte, la nivel de celule, energia debordantă cu care autorul explorează parcursul vieții sale în cuplu, maniera cu care face alegeri, conexiunea cu Sinele într-o dimensiune sinceră, simplă, concisă.

Dacă îți place recenzia cărții TE IUBESC..., atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Julien Tănase

Nu cred că voi da greș, afirmând că aveți în față un roman spovedanie, o confesiune pe care autorul și-o face sie însuși, iar noi, cititorii, avem rolul unei oglinzi imense, în care se aranjează acest puzzle numit viață. Înclin să cred că miza unui astfel de volum e să ne demonstreze cât de multe poate duce un om în suflet, în spirit, cât greutăți poate trăi doar pentru a se simți într-un final liber și asumat. „Te iubesc…” este, înainte de toate, romanul unei deveniri umane și doar apoi o scriitură romantică și de suspans.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TE IUBESC... CU REDUCERE DE PE:

Titlu: TE IUBESC...
Autor: Julien Tănase
An apariție : 2022
Editura: AVULON
Nr. Pagini: 538
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1906

Alte recenzii de la Julien Tănase:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Meetings of Fate” de Cristian Boldor

Recenzie „Meetings of Fate” de Cristian Boldor

"Meetings of Fate" de Cristian Boldor - o felie din tortul la care visează orice cititor de fantasy Acest prim volum din seria "The Angel Afterlife" prezintă aventura lui Quentin, student psiholog independent, în lupta lui cu demoni de clasa A şi B. Acţiunea pleacă...

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

0 0 votes
Article Rating
Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 7 ani, 3 luni, 2 zile și a scris până acum 125 articole. Se află pe poziția 10 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments