Recenzie “Terapia stresului – O abordare comportamentală rațional-emotivă” de Albert Ellis, Jack Gordon, Michael Neenan și Stephen Palmer

by | Sep 28, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA TERAPIA STRESULUI - O ABORDARE COMPORTAMENTALĂ RAȚIONAL-EMOTIVĂ PE Cartepedia

„Terapia stresului” vizează dezvoltarea unor mecanisme de adaptare, prin modificarea modului în care analizăm evenimentele stresante cu care ne confruntăm și care ne determină să te autosabotăm. Cum să rămânem prezenți emoțional în situații care ne provoacă anxietate pentru a descoperi alte căi de a le aborda, care sunt metodele terapeutice de relaxare și gestionare a stresului, acestea sunt doar câteva dintre subiectele abordate în această carte.

Potrivit American Psychological Association (APA), 75% dintre adulți au experimentat diferite grade ale stresului, de la moderat la sever, în ultima lună, iar jumătate dintre aceștia au raportat faptul că în ultimul an nivelul de stres din viața lor a crescut. (Global Organization for Stress, iunie 2020)

Stresul are două constante. Prima se referă la faptul că acesta declanșează răspunsuri puternice din partea organismului, în încercarea de a menține starea de echilibru intern. Cea de-a doua caracteristică include ideea că, pe termen lung, stresul produce efecte negative și duce la serioase tulburări psihosomatice, ca hipertensiunea, migrene, tulburări ale sistemului digestiv, endocrin, depresie, anxietate etc.

Vorbim despre stresul nociv, prin prisma terapiei stresului dezvoltată în cartea cu același nume, atunci când „o persoană expusă la o serie de factori de stres interpersonali și de mediu, percepuți ca cerințe care depășesc abilitățile persoanei de a le face față, provoacă o stare de distres emoțional și fiziologic și/sau când o situație actuală este percepută ca fiind amenințătoare, copleșind resursele persoanei de a-i face față.”

Recomand ca această carte să fie parcursă treptat și eventual să vă luați cât de multe notițe puteți, astfel încât să puteți și aplica sau utiliza în inters personal. În altă ordine de idei, cartea oferă câteva dintre metodele terapiei rațional-emotive care pot fi utile dacă într-adevar sunt folosite conform “instrucțiunilor”.

Ce mi-a captat inițial atenția este tocmai descrierea teoretică, dar totodată succintă a stresului, modalitate care ajută și  necunoscătorul să își clarifice câteva dintre conceptele cheie utilizate de psihologi pentru a descrie stresul. Până la urmă ce reprezintă stresul? Ce riscuri implică atât la locul de muncă, cât și în viața personală? Această carte, o să vă clarfice nelamuririle, după care continuă prin a vă introduce în cabinetul unui psihoterapeut pentru a putea face cunoștință cu modul său de lucru.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA TERAPIA STRESULUI - O ABORDARE COMPORTAMENTALĂ RAȚIONAL-EMOTIVĂ PE Cartepedia

Titlu: Terapia Stresului - O Abordare Comportamentală Rațional-emotivă
Autor: Albert Ellis
An apariție : 2020
Editura: TREI
Nr. Pagini: 378
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Publicată la 28.09.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie: “Jurnalul lui Bridget Jones” de Helen Fielding

Recenzie: “Jurnalul lui Bridget Jones” de Helen Fielding

Jurnalul lui Bridget Jones (titlul original: Bridget Jones’s Diary) este un roman de Helen Fielding publicat în 1996. Cartea relatează viața lui Bridget Jones, o femeie de 30 de ani, necăsătorită, care trăiește în Londra și lucrează în publicitate. Este scrisă la...

Recenzie ”Inocenții”de Tino Neacșu

Recenzie ”Inocenții”de Tino Neacșu

În adieri și raze de toamnă azi vă fac cunoștință cu trei eroi - Dan, Robert și George – care pornesc în călătoria numită viață. Volumul Inocenții scris de Tino Neacșu prezintă firul vieții pe trei planuri. Cartea cuprinde două părți: Caruselul și Sensul vieții,...

Diana Costea este redactor Booknation.ro de 566 zile și a scris până acum 76 articole. Se află pe poziția 19 din 151 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Costea aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments