Recenzie „Tess D’Urberville” de Thomas Hardy

de | ian. 25, 2022 | Beletristică, Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TESS D’URBERVILLE ARE REDUCERE PE:

Tess D’Urberville de Thomas Hardy„Tess D’Urberville” de Thomas Hardy este o carte care m-a făcut să am sentimente amestecate. Nu știu dacă e bine, dar am pornit la drum cu păreri proaste despre personajul principal și asta mi-a influențat oarecum lectura.

La început nu știam dacă se va ajunge la situații nepotrivite în ceea ce o privește pe Tess, personajul principal și eponim, însă bănuiam ceva. Însă naivitatea ei și prostia familiei care a împins-o de la spate spre ceva ce ea nu își dorea nu mi-a mirosit a bine din prima.

Nu prea îmi plac cărțile în care din start pot ghici facil pe ce traseu o vor lua personajele și ce final vor avea.
Oricum, așa s-a cam prezentat situația pentru mine în cazul acestei lecturi.

Recunosc că la începutul lecturii romanului „Tess D’Urberville”, am avut câteva păreri preconcepute

Dar tare aș fi vrut să mă înșel în ceea ce privește cursul evenimentelor dacă s-ar fi produs așa cum intuiam eu. Și nu am fost prea departe de adevăr.

Totuși, nu îmi vine să cred cât de mult mi-a plăcut cartea chiar dacă e dramatică și are un final oarecum așteptat. Final, care de altfel, a fost drept pentru faptele prezentate. Mie mi-a părut rău pentru deciziile personajelor, care au dus unde au dus. Mi-aș fi dorit să fie pedepsiți la timpul lor cei care meritau(domnul Alec D’Urberville). Și să aibă posibilitatea de a fericiți cei care de asemenea meritau(Tess împreună cu Angel Clare).

Am urât destul de mult pe cei naivi(cum era tatăl lui Tess) și pe cei orgolioși care au împins mielul spre tăiere(mama lui Tess). Mi-a părut de asemenea rău că ea a decis să se sacrifice pentru binele altora și că nu și-a trecut peste mândrie pentru a cere ajutor. Dar oricum, romanul clasic „Tess D’Urberville” este minunat. Îl recomand și înțeleg oarecum că așa a stat situația datorită vremurilor, gândirii de atunci și regulilor scrise și nescrise, văzute drept atât de stupide astăzi.

Dacă îți place recenzia cărții TESS D’URBERVILLE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Thomas Hardy

De la Thomas Hardy am mai citit și „Idilă pe un turn”

Însă deși citită înainte de „Tess D’Urberville”, nu m-a impresionat la fel de tare precum lectura de față. Romanul cu Tess în rol principal, deși tragic, a fost mai captivant și mai ușor de parcurs. Mi-a plăcut cum autorul a conturat personajele și le-a analizat foarte bine sentimentele. Cu toate acestea, mi-ar fi plăcut ca ele să fie mai sincere, mai deschise. Să nu-și mai lungească atâta durerea și suferința din cauza principiilor răsuflate pe care le aveau.

Dar evident, gândirea mea este conform zilelor noastre. Pe când oamenii acelor timpuri nu prea aveau șansa de a spune ce gândesc cu adevărat și a fi rebeli, fără a avea de suferit consecințe de pe urma gândirii sau faptelor lor.

Ipocrizia, minciuna, orgoliul, mândria și criticile dure se regăsesc din plin în acest roman clasic. Accentul pus pe titlurile nobile și pe religie, pe bogăție și respectabilitate au năruit lumea celor săraci, țăranilor, celor fără educație și celor naivi și inocenți. Așa cum s-a întâmplat cu Tess și cu familia ei.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TESS D’URBERVILLE CU REDUCERE DE PE:

Titlu: TESS D’URBERVILLE
Autor: Thomas Hardy
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 688
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1184

Alte recenzii de la Thomas Hardy:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 25 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments