Recenzie „Totem și tabu” de Sigmund Freud

by | Oct 9, 2018 | Promoții Cărți, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TOTEM ȘI TABU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Sigmund Freud a introdus în lucrarea „Totem și tabu” o viziune psihanalitică asupra civilizațiilor tribale arhaice și a manifestărilor acestora, care este atinsă de amprenta analitică freudiană ce întrezărește și subliniază subtilități ale unui comportament de tip „tabu” lăsat în paragina timpului.

În cadrul acestei lucrări se supune unui proces analitic expansiv maniera de vizualizare a conceptului de „tabu” în vechiul univers tribal, în care indivizii considerau obiectele cu caracter de sacralitate ca fiind interzise pe planuri ce variau de la un trib la altul. Această mentalitate tribală plutea în curentul „totemic” în care indivizii simțeau anumite note personale doar cu ceilalți indivizi care aveau drept totem același animal simbolic divin.

Această ideologie era de asemenea alimentată de profunda fobie manifestată pentru incestul care se putea realiza doar de ordin totemic între membrii triburilor. Astfel, se construiește un univers în care obiectele sau oamenii cărora li se atribuiau forțe și puteri exuberante, sau care erau considerați ca fiind elemente de tranziție sau legătură între planul de ordin laic și cel demiurgic inspirau teamă, însă această teamă era divinizată.

Oamenii tribali, indivizi ce păstrau în natura lor caracterul primitiv, sufereau de o ambivalență afectivă. Aceștia se confruntau cu sentimente contradictorii care erau proiectate către conducătorii acestora, astfel că pentru acești conducători se manifesta o adorare firească având în vedere asocierea acestora cu planul divin, dar și un dispreț amplificat de o atitudine angoasată care deseori îi duceau pe vechii oameni în pragul morții.

Conceptul de tabu este persistent și în contemporaneitate, însă trecând prin ploile timpului, se înfățișează sub o formă alterată și adecvată intelectului și mentalității prezente. În analiza freudiană se realizează observații asupra acestui concept care este atins de ambele civilizații care aparțin unor sfere teribil de îndepărtate, respectiv sfera arhaică analizată analog cu sfera actuală.

Această lucrare tratează elementele originare sau rădăcinile înclinațiilor pe care le au populațiile de astăzi, astfel conturându-se o imagine a comportamentului uman în fața divinității în genere, putem observa acea esență care nu s-a șters, acea esență care ne mișcă pe toți indiferent de situarea noastră pe firul temporal.

Mișcarea noastră spirituală, a naturii umane, și înclinația noastră către divinitate a avut consecințe asupra structurii noastre interioare. Căci, în timpuri de frică, de neputință, de inferioritate ne asimilăm și ne contopim unii cu alții pentru a căuta protecție în fața unui „rău” universal aidoma spiritului tribal.

Discrepanțele culturale, geografice sau epocale au produs în interioritatea omului mișcări care l-au conturat, însă niciodată acesta nu a reușit a fugi în deajuns de departe de propriile tendințe originare care au rămas cioplite în spiritul colectiv.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții TOTEM ȘI TABU?

Vezi toată lista de cărți scrise de Sigmund Freud sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TOTEM ȘI TABU CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Totem și Tabu
Autor: Sigmund Freud
An apariție : 2017
Editura: HERALD
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Filologie, Filosofie
Publicată la 9.10.2018
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Am citit câteva recenzii la cărțile lui Llosa prin online și m-am întărâtat nițel. Mi-a fost frică de o dezamăgire când am început Sărbătoarea Țapului, dar n-a fost cazul. Scrie în forță Llosa, scrie trivial și vulgar, e brutal și misogin, sfâșie inima, își bate joc...

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

0 0 vote
Article Rating
Roberta Dărăban este redactor Booknation.ro de 900 zile și a scris până acum 4 articole. Se află pe poziția 1 din 25 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Roberta Dărăban aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments