Recenzie „Totem și tabu” de Sigmund Freud

de | oct. 9, 2018 | Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TOTEM ȘI TABU ARE REDUCERE PE:

Sigmund Freud a introdus în lucrarea „Totem și tabu” o viziune psihanalitică asupra civilizațiilor tribale arhaice și a manifestărilor acestora, care este atinsă de amprenta analitică freudiană ce întrezărește și subliniază subtilități ale unui comportament de tip „tabu” lăsat în paragina timpului.

În cadrul acestei lucrări se supune unui proces analitic expansiv maniera de vizualizare a conceptului de „tabu” în vechiul univers tribal, în care indivizii considerau obiectele cu caracter de sacralitate ca fiind interzise pe planuri ce variau de la un trib la altul. Această mentalitate tribală plutea în curentul „totemic” în care indivizii simțeau anumite note personale doar cu ceilalți indivizi care aveau drept totem același animal simbolic divin.

Această ideologie era de asemenea alimentată de profunda fobie manifestată pentru incestul care se putea realiza doar de ordin totemic între membrii triburilor. Astfel, se construiește un univers în care obiectele sau oamenii cărora li se atribuiau forțe și puteri exuberante, sau care erau considerați ca fiind elemente de tranziție sau legătură între planul de ordin laic și cel demiurgic inspirau teamă, însă această teamă era divinizată.

Oamenii tribali, indivizi ce păstrau în natura lor caracterul primitiv, sufereau de o ambivalență afectivă. Aceștia se confruntau cu sentimente contradictorii care erau proiectate către conducătorii acestora, astfel că pentru acești conducători se manifesta o adorare firească având în vedere asocierea acestora cu planul divin, dar și un dispreț amplificat de o atitudine angoasată care deseori îi duceau pe vechii oameni în pragul morții.

Dacă îți place recenzia cărții TOTEM ȘI TABU, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Sigmund Freud

Conceptul de tabu este persistent și în contemporaneitate, însă trecând prin ploile timpului, se înfățișează sub o formă alterată și adecvată intelectului și mentalității prezente. În analiza freudiană se realizează observații asupra acestui concept care este atins de ambele civilizații care aparțin unor sfere teribil de îndepărtate, respectiv sfera arhaică analizată analog cu sfera actuală.

Această lucrare tratează elementele originare sau rădăcinile înclinațiilor pe care le au populațiile de astăzi, astfel conturându-se o imagine a comportamentului uman în fața divinității în genere, putem observa acea esență care nu s-a șters, acea esență care ne mișcă pe toți indiferent de situarea noastră pe firul temporal.

Mișcarea noastră spirituală, a naturii umane, și înclinația noastră către divinitate a avut consecințe asupra structurii noastre interioare. Căci, în timpuri de frică, de neputință, de inferioritate ne asimilăm și ne contopim unii cu alții pentru a căuta protecție în fața unui „rău” universal aidoma spiritului tribal.

Discrepanțele culturale, geografice sau epocale au produs în interioritatea omului mișcări care l-au conturat, însă niciodată acesta nu a reușit a fugi în deajuns de departe de propriile tendințe originare care au rămas cioplite în spiritul colectiv.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TOTEM ȘI TABU CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Totem și Tabu
Autor: Sigmund Freud
An apariție : 2017
Editura: HERALD
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Filologie, Filosofie
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1024

Alte recenzii de la Sigmund Freud:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

0 0 votes
Article Rating
Roberta Dărăban este redactor Booknation.ro de 1576 zile și a scris până acum 4 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Roberta Dărăban aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments