Romanul polițist “Trimisul special” de George Arion este una dintre cele mai bune cărți din acest gen citite de mine de la un autor român. Mi-a plăcut cam totul la el. Personajele, delimitarea clară dintre povestea investigatorului și cea a criminalului, descrierea locurilor și mai ales limbajul neaoș. Mare parte din acțiune se petrece în târgul Ieșilor. De altfel un oraș tare drag mie, care mi-a fost a doua casă.
Scrierea redă povestea de viață zbuciumată a unui băiețel care ajunge mai târziu un criminal care bagă spaima în oameni. Și așa cum în multe cazuri se întâmplă, scânteia care a aprins patimile ucigașe ale bărbatului a pornit din copilărie.
Romanul “Trimisul special” de George Arion este complex, dar deloc greu de citit, cu personaje foarte bine conturate, care îți vor rămâne în minte
Este anul 1887 și suntem la Iași. Un criminal face victime printre prostituatele din oraș. În prezent l-am putea numi Jack Spintecătorul, pentru că acum i se cunoaște legenda de criminal în serie. Dar în secolul 19, în România nu se știa încă de asemenea ucigași. Asta pentru că faimosul criminal de femei ușoare a acționat predominant în Londra, abia în anul 1888. La un an după personajul lui George Arion.
Oare să fie acest bărbat premergătorul lui Jack Spintecătorul? Sau o fi chiar sângerosul criminal cu sânge rece și cu o precizie de chirurg? Asta înseamnă că celebrul ucigaș de prostituate și-a început cariera în Iași? Multe alte întrebări ajungi să îți pui citind cartea aceasta polițistă. Și asemenea cu realitatea, nimeni nu îi va afla identitatea bărbatului. Evident, nici nu îl va prinde și acuza.
Totuși, în schemă intră un detectiv tânăr, care se vrea a fi sub acoperire
Doar că această acoperire îi este demascată chiar de către cetățenii de vază ai Iașului. Ei vor să se mândrească că au printre ei pe trimisul special de la capitală. Junelui Sebastian Dron îi sunt puse bețe în roate nu numai de către ucigaș. Ci și de către oamenii din oraș. Dar pe de altă parte, el găsește și personaje insolite care îi devin informatori sau chiar aliați.
Ivan muscalul, Gusti, văduva feministă Adela Moisescu, detectivul privat Angelo Serafim sunt doar câteva dintre personajele cele mai interesante ale romanului. Acestea aduc un plus poveștii și evenimentelor. Deși Sebastian Dron este venit în Iași pentru a-l descoperi pe ucigaș dă de mai multe intrigi, acte de corupție și alte situații mărunte dar ciudate, care îl încurcă și mai tare.
Tânărul școlit la Paris încearcă să investigheze faptele, dar este mereu cu un pas în urma criminalului. Asta până când își dă seama de un tipar și anunță posibilele victime de următoarea lovitură a ucigașului. Astfel, reușește cel puțin să împiedice o nouă crimă, dar tot îi pierde urma făptașului. Și aici lucrurile devin și mai complexe, deoarece se pare că ar fi vorba de o femeie. Sau de un soldat al Prințului, un alt personaj bizar care își are propriile păreri despre ultimele evenimente din târg.
Până la urmă, junele nostru investigator își va da seama despre cine este vorba și cum anume i-a scăpat din mâini. Dar este prea târziu deoarece ucigașul a spălat putina în alt loc. Și acolo va da lovitura de grație pentru care s-a pregătit atât de mult toată viața lui. Atunci, detectivului Dron nu îi vor mai rămâne decât știrile din ziarele din străinătate care anunță că Jack Spintecătorul, un ucigaș de prostituate, își face de cap la Londra.
Toate ca toate, romanul polițist “Trimisul special” de George Arion te va surprinde prin complexitatea lui
Deoarece pe lângă presupusa istorie de viață a unui Jack Spintecătorul, afli multe alte povești, povestiri, cazuri și întâmplări care se intersectează cu investigația tânărului detectiv privat de la București.
Încă o data, susțin că romanele noir de la editura Crime Scene Press conțin toată sarea și piperul unor scrieri reușite și captivante. Iar George Arion, cu cărțile sale din seria “Andrei Mladin” sau de sine stătătoare, este un scriitor român remarcabil care știe cum să creioneze o poveste polițistă care să îți capteze atenția.
Așa că, deși personajul principal Sebastian Dron nu prinde făptașul la sfârșitul cărții, aceasta având mai degrabă un final deschis, tot sunt curioasă de viitoarele aventuri ale junelui dandy.