Recenzie „Tropicul cancerului” de Henry Miller

de | apr. 20, 2017 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

Tropicul cancerului este una din cărțile celebre și clasice ale literaturii mondiale. A apărut în 1934 în Franța sub penița lui Henry Miller. Autor de origine americană a avut „plăcerea” de a-și vedea cartea interzisă în țara de origine. De ce? Pe motiv că este obscenă. Fie vorba între noi, este adevărat. Deși eu nu sunt un tip pudic, mă simt nevoit să vă avertizez că nu este o carte pentru domnișoare. Dacă te ferești de cuvintele obscene, atunci caută altă carte.

Este pe undeva considerată cartea care cumva a deschis mintea americanilor, dând sau redând literaturii mondiale libertatea.

Tropicul cancerului este o carte interesantă, dar ciudățică, cel puțin pe alocuri. A fost scrisă la Paris în perioada șederii lui Miller acolo și descrie cumva propriile lui experiențe. De altfel este scrisă la persoana I, e ca și cum ai fi acolo și ai vedea totul prin ochiul scriitorului, scenă cu scenă.

Autorul nu și-a dorit cu această carte să creeze un clasic al literaturii sau vreo carte de lux, ci a vrut să fie opusul. Pe undeva din acest motiv este o carte care vorbește despre partea de jos a societății, despre periferie și locuitorii săi, despre comportamentul și visele acestora.

Cartea abundă în personaje mai mult sau mai puțin principale. Fiecare personaj este disecat cu finețe de autor, fin psihanalist. Sunt scoase în evidență mai mult trăsăturile negative sau mai degrabă acele tentații și ispite cu care poate ne luptăm cu toții. Diferența dintre Miller și alți autori este că el nu le ascunde, pur și simplu le dă așa cum le vede și le accentuează.

Ca atare găsim în carte cam orice, înșelătorii, infidelitate, negativism, laudă, prostițutie, lene, droguri, sărăcie etc. Periferiile Parisului și ale omenirii sunt aduse pe tavă și prezentate pas cu pas.

În paralel găsim și condiția artistului în această carte fiind vorba atât de autor cât și de alți artiști. Putem afla câte ceva despre luptele lor date cu sine și cu societatea, despre îndoieli, despre sărăcie, despre multe aspecte. Nu e ușor să fii artist, cam asta se înțelege din carte. Nu e ușor să fii nici om, mai ales un om integru care să-și biruie tentațiile de zi cu zi.

Tropicul cancerului este cu siguranță o carte altfel, cel puțin pentru vremea respectivă. Ar trebui citită măcar pentru faptul că a fost un trend-setter la vremea ei, o carte care a schimbat literatura cam pentru totdeauna.

Titlu: TROPICUL CANCERULUI
Autor: Henry Miller
An apariție : 1934
Editura: OBELISK PRESS
Nr. Pagini: 318
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2394

Alte recenzii de la Henry Miller:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Infra Sun a fost redactor Booknation.ro și a scris 17 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Infra Sun aici. Infra Sun are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments