Recenzie ,,Tunelul” de Ernesto Sabato

Titlu: Tunelul
Autor: Ernesto Sabato
An apariție : 2012
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Recenzie de Irina Fodor
Publicată la 31.12.2018
Nota recenzorului: 8/10
Recenzie ,,Tunelul” de Ernesto Sabato
5 (100%) 2 vote[s]

Tunelul e despre povestea ce a dus la o crimă din gelozie. Ernesto Sábato, autorul romanului, descrie istoria de dragoste dintre  Juan Pablo Castel și Maria Iribarne Hunter. El e un pictor neînțeles, iar ea singura care observă detaliile din pictura lui.

,,N-a existat decât o fiinţă care înţelegea pictura mea. Picturile pe care le voi face de acum încolo vor confirma acest punct de vedere. Şi zidurile acestui infern vor fi, astfel, tot mai ferecate.”

 Ernesto Sábato a fost un prozator latino-american, dar şi doctor în fizică. Publică puţine dintre operele sale, restului  le dă foc.

Cartea apare în Argentina, în anul 1948. Acțiunea fiind plasată chiar în aceasta țară, în Buenos Aires.  Ernesto Sabado publică doar trei romane, aceasta fiind primul și cea mai cunoscut. Criticii literați îl consideră ,,ultimul clasic argentinian”.

Sábato scrie o nuvelă psihologică. Toată acțiunea este amintită de narator din închisoare. Astfel, el își justifică fapta pentru care este închis.

Primele capitole descrie căutarea disperată a singurei femei care observă o scenă importantă din tablou. Astfel, de când o revede pictorul o va urmări neîncetat. Se îndrăgosteşte nebuneşte de ea, devenind obsedat.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Ernesto Sabato.

,,Mi s-a întâmplat aşa de multe ori: lupt prosteşte cu un obstacol care mă împiedică să fac ceva ce consider necesar sau potrivit, accept cu turbare înfrângerea şi, în sfârşit, după o vreme, constat că destinul avea dreptate.”

Deşi Maria Iribarne Hunter este căsătorită, ea are diferite relații. Lucru care stârnește gelozia lui Juan Pablo şi îl determină să o ucidă.

,,Eu nu puteam vorbi. Mi-am pus capul în poala ei, cum făcea cu mama când eram mic, şi am stat aşa încremenit, plămădit din copilărie şi moarte.”

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.